Je levná, dostupná a praktická. Kohoutková voda je v našich domácnostech běžně konzumována, pojďme se podívat na možnosti její úpravy, ať už z důvodů zdravotních nebo chuťových.

Co je v kohoutkové vodě

Chlór, dusičnany, rez, zbytky pesticidů nebo léčiv… V kohoutkové vodě může být ledacos, byť standardně v množství nepřesahujícím nastavené limity. Při úpravě vody tedy nejčastěji řešíme nelibý závan chlóru nebo třeba přílišnou tvrdost. Některých látek obsažených v kohoutkové vodě se zbavíme jednoduše, u některých je to trochu složitější. Řešení pro úpravu vody je víc, podívejme se na ně postupně.

Odstátá voda a převaření

Mnoho z nás má v případě kohoutkové vody problém s nepříliš vábnou vůní a chutí chlóru. Odstranění je přitom velmi jednoduché. Vodu stačí nechat odstát nebo krátce převařit. Převařením se chlóru i jeho nepříjemného odéru zbavíme snadno a rychle, stejně jako bakterií.

Pro úplnost ale upozorňujeme na to, že převařením nezískáte z vody „nepitné“ vodu pitnou. Nadále v ní zůstávají například dusičnany, zbytky léčiv nebo pesticidy.

Šungit

Šungit je prastará uhlíková hornina a obsahuje negrafitizovaný, nekrystalický uhlík v neobvyklé formě tzv. fullerenů. Díky svým schopnostem čistí vodu od organických příměsí včetně ropných produktů a sloučenin obsahujících chlor, dusičnany a amoniak, dále od mnoha kovů a nekovů, streptokoků a jiných bakterií.

Kromě čištění obohacuje vodu o stopové prvky a podle tradic pracuje i s energiemi a harmonizuje. Dá se pořídit v různých formách a tvarech.

Filtrační konvice

Speciální konvice, která má v horní části umístěnou vyměnitelnou patronu. Napustíte do ní vodu z kohoutku a ta přeteče do spodní části, kde je následně připravená k nalití a konzumaci. Jedna patrona vyčistí okolo 300 l vody.

Filtrační konvice jsou určené pro odstranění těžkých kovů a mechanických částic obsažených ve vodě, zbavují ji také nepříjemného zápachu chlóru a tvrdosti. Některé dokonce dokáží vodu vyčistit i od dusičnanů. Jednotlivé výrobky se od sebe liší, určitě se vyplatí zjistit si přesně, co která konvice (a její filtr) umí a na jakém principu pracuje.

Filtrační láhve

Fungují na podobném principu jako konvice. Je možné je bezpečně uzavřít a přenášet, a jsou tak připravené i na použití na cestách, mimo zázemí domova nebo podobného prostoru.

Průtokové filtry

Nejrozšířenějším typem vodního filtru u nás je uhlíkový filtr. Vedle něj ale můžeme využít filtry iontové, chemické, pracující na principu reverzní osmózy nebo kombinované, které spojují některé nebo všechny druhy.

Nejčastěji se používají zařízení za vodoměr nebo pod dřez. Jde o složitější produkt s mnoha variantami, který je třeba vybírat i v kontextu celé vodovodní soustavy, proto se určitě vyplatí zkonzultovat výběr s odborníkem (tím nebývá dealer dané značky).

V každém případě doporučujeme věnovat pozornost vhodné údržbě, aby se na základě množení bakterií nebo plísní ve filtru kvalita vody naopak nezhoršila.

Změkčovače vody

Změkčovače vody jsou zařízení, která pomocí speciální soli upravují vodu tak, aby co nejvíc vyhovovala požadavkům uživatele. Tvrdost se dá nastavovat a měnit podle potřeby v průběhu času.

Jaká je vaše voda z kohoutku?

Výroba a distribuce vody u nás podléhá pravidelné kontrole, a to v souladu s parametry, pomocí kterých se stanovuje nezávadnost. 

Jak zjistit, co vám vlastně z kohoutku teče? Informace o tvrdosti vody a jejích kvalitativních parametrech zjistíte u poskytovatele vodovodního řadu, na příslušných úřadech nebo na místní hygienické stanici. Celkový dohled nad kvalitou pitné vody provádí Státní zdravotnický ústav, který o výstupech pravidelně informuje na svém webu.

Co se týče dusičnanů, můžete jejich obsah zjistit pomocí cenově dostupných testovacích proužků. Zjištěná hodnota je sice orientační, ale pro naše potřeby naprosto dostačující.

    • Jarmilo, já ho kupovala vždy v obchůdcích s minerály při turistických výletech, teď se bude dát koupit přes internet v eshopu s minerály, asi ho budou mít i některé zdravé výživy online apod.

    • Dobrý den, Petro, i v případě použití šungitu hodně záleží na vodě, která vám z kohoutku teče, jistotu by vám dal rozbor a případně posouzení odborníka. Za Jíme Jinak zdraví Jana

  1. Zobrazit všech 5 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekTuříňačka – bramboračka z tuřínu
Další článekUnavená? Posilte v zimě ledviny!