Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Zeleninová jídla

Letní krém z lilku se zeleninou (fotopostup)

Uvařeno
sezóna léto

Tento typicky letní recept je složen ze sezónní zeleniny. Je skvělý jako lehká večeře. Krém z lilků můžete použít i k plackám nebo na chleba.

Ingredience
Na krém:
  • dlouhé lilky
  • česnek
  • konopná semínka
  • listy řapíkatého celeru 
  • sůl
  • pepř
Ostatní ingredience:
  • mrkev
  • červená cibule
  • žlutá cuketa
  • paprika
  • pažitka
  • sůl
  • pepř
  • olej
  • těstoviny fusilli
  • extra panenský olivový olej na zakápnutí

Dříve jsem váhu nemusela řešit, pak přišel přechod, změna zaměstnání, stres a váha rostla. Zkoušela jsem různé diety,...

Jak připravit těstoviny s lilkovým krémem a zeleninou

  1. Celé lilky propíchejte vidličkou a vložte do trouby asi na 40 minut na 200°C.
  2. Lilky rozkrojte napůl, odstraňte dužinu a dejte ji stranou.
  3. Veškerou ostatní zeleninu nakrájejte na kostičky. Dejte stranou.
  4. Do sekáčku dejte celerové listy, česnek, konopná semínka a nasekejte. Přidejte dužinu z lilku, prolisovaný česnek, sůl a rozmixujte na krém.
  5. Na pánev nalijte olej a přidejte nakrájenou zeleninu. Zeleninu osmahněte, ne příliš dlouho, aby se nerozvařila.
  6. Uvařte těstoviny.
  7. Do velké pánve dejte lilkový krém, uvařené těstoviny, pár lžic vody z vaření těstovin a dobře promíchejte.
  8. Naservírujte těstoviny s krémem na talíř a obložte zeleninou, posypejte pažitkou, podle chuti dochuťte čerstvě mletým pepřem, pokapejte extra panenským olivovým olejem a jídlo je hotové.

Praktické

  • Krém můžete použít i bez těstovin, do placek, na chleba, na topinku.
  • Lilek stačí před pečením propíchnout na jednom místě.
  • Lilkovité zeleniny používáme jen v sezóně a jen pokud nemáme vážné zdravotní problémy.
  • Samotný krém je bezlepkový, pro bezlepkovou verzi celého receptu volte bezlepkové těstoviny.

Obměna

  • Zeleninu můžete obměnit podle sezóny, chuti a vašich zásob.

Děti

  • Vhodné pro děti od 2 let, ale ubereme olej a sůl a vynecháme pepř.

PS: Přibrala jste po zimě? 😦 Během 2 týdnů to spravíme! 😁

Sezóna plavek začne brzy. Máme chutný jídelníček, skvělé recepty, videa, jemné cvičení - a samozřejmě živou podporu a motivaci. Už za 2 týdny uvidíte výsledky. Mrkněte na výzvu Hubneme do plavek a naskočte!

Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, pro ty co si rádi u sporáku hrají, pro ty co nepotřebují zasytit jen žaludek, pro ty co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Jste připraveni opustit vaší komfortní zónu?

8 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Kateřina
10. 10. 2023

Můj dnešní oběd a druhý pokus s lilkem :) přidala jsem k zelenině kostičky tofu a moc jsem si pochutnala😋

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Těstoviny s pečenými rajčaty s rozmarýnem

Těstoviny s rajčaty zapečenými s rozmarýnem jsou italskou tradicí, patřící k létu. Rajčata během několika minut začnou z trouby nádherně vonět, i když obsa...

Krém z červené čočky, špalda a zelenina

I oko žádá své a proto si vždycky v kuchyni ráda hraji. Prášek z červené řepy zaručí wow efekt na talíři. Toto lahodné a jednoduché jídlo je nejen krásné n...

Šulánky s fazolkami

Příprava šulánků sice zabere trochu času, ale můžete si k této práci klidně sednout a relaxovat si při tom. Ostatní příprava je pak už rychlá a výsledkem j...

Šafránové kroupy

Krásně barevné, voňavé a lahodné jídlo, které budete mít na stole během chviličky.

Scarpaccia di zucchine – cuketová bota

Originální název tohoto receptu je v překladu cuketová stará bota. Tento název získal díky vzhledu připomínajícímu podrážku staré boty. Ale nenechte se odr...

Jemný patizonový krém

Jednoduchý a lahodný recept, do kterého využijete úrodu patizonů. Jemný krém, který kontrastuje s křupavou posypkou a lehkou, nevtíravou pikantností gochuj...