Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Místo masa

Plněné pečené papriky

Uvařeno
Čekáme na potvrzení souhlasu. Bez něj nemůžeme video přehrát.
bez lepku
bez sóji

Plněné papriky s mletým masem jsem neměla nikdy ráda. Nechutnaly mi rozblemclé papriky vařené v rajské omáčce, ani mleté maso. Ale tuhle alternativu, kterou jsem začala dělat pro Romana jako verzi k české klasice, tu milujeme celá rodina. Jednou dvakrát do roka se u nás prostě musí objevit!

Ingredience
10 paprik
  • 10 paprik ("bílé" tenkostěnné, ne kapie)
  • 1 hrnek vařené rýže
  • 1/2 hrnku vařených fazolí
  • malý kus červené řepy
  • 1 mrkev
  • 1 cibule
  • špetka pepře
  • 2 lžíce sójové omáčky
  • 5 stroužků česneku
  • 1 lžička majoránky
  • 2 lžíce lahůdkového droždí (nemusí být)
  • olej
  • sůl

Dříve jsem váhu nemusela řešit, pak přišel přechod, změna zaměstnání, stres a váha rostla. Zkoušela jsem různé diety,...

Jak připravit zapečené papriky s mletým masem bez masa

  1. Zapneme troubu na 180°C.
  2. Cibuli pokrájíme na kostičky, mrkev a řepu nastrouháme nahrubo. Cibuli osmažíme se solí dozlatova a přidáme řepu a mrkev. Společně orestujeme a necháme podusit.
  3. S věkem přibývají kila a potíže?
    Objev jak ozdravit jídelníček pro lepší postavu a zdraví teď hned!
    Chci začít 100% ZDARMA
  4. Než se zelenina rozdusí, vykrájíme opatrně papriky – odstraníme stopku a jadřinec, vyklepeme semínka. Opatrně, aby paprika nepraskla. Žebra nemusíme kuchat, to se při pečení ztratí.
  5. Když je zelenina podušená a papriky připravené k naplnění, přidáme k zelenině uvařenou rýži, fazole, sojovou omáčku, prolisovaný česnek, lahůdkové droždí a majoránku. Pořádně promícháme a vzniklou směsí naplníme papriky pěkně od špičky až navrch, ale ne silou, aby papriky nepraskly.
  6. Papriky s veganským masem naskládáme na plech, kápneme na ně olej, podlijeme troškou vody a dáme péct. Pečeme cca 30 minut, dokud nezačnou papriky na vršku zlátnout.

Praktické

  • Pokud nechcete papriky péct v troubě, můžete je dát vařit do zeleninové omáčky na sporáku.
  • Někdo papriky při pečení otáčí, já to nedělám.
  • Peču v nepřilnavém pekáči, můžete péct i ve skleněném.
  • Pokud by směs byla příliš mokrá, přidáme trochu mouky nebo vloček na zahuštění.
  • Pokud by se příliš drobila, můžeme část rozmixovat ponorným mixérem, aby vznikla kompaktnější hmota.
  • Já dávám v tlakovém hrnci vařenou kulatozrnnou rýži natural, která je měkká a velmi lepí, takže není potřeba zahušťovat ani mixovat.
  • Pro verzi bez soji vynechejte sojovou omáčku a dejte více soli do restování zeleniny, případně ještě osolte směs před plněním paprik.
  • Pokud by vám náplň zbyla, vytvarujte kuličky nebo šištičky a upečte je bez papriky.

Obměna

  • Místo rýže a fazolí můžete použít jakékoliv jiné obiloviny a luštěniny, je to perfektní recept pro využití zbytků.
  • Zeleninu můžete vyměnit podle aktuálních zásob a zrovna tak obměnit koření.

Děti

  • Vhodné pro děti od 2 let, ale ubereme na množství dochucovadla jako je sůl, česnek a sojová omáčka.

PS: Přemýšlíš, co uvařit pro lepší postavu?

Pojď to zjistit! 😁 Tisíce lidí shodily 5 kg za 14 dní - zdravě, bez deficitu, dřiny a chemie. Jak to? Máme totiž chutný hubnoucí jídelníček, který tě zbaví zadržované vody a nastartuje tvůj metabolismus. Naskoč do letní výzvy a začni!

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

70 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Mila Beata
10. 9. 2025

Mnaaaaaaaam ♥️
PLNĚNÉ PAPRIKY
JÁHLY S POHANKOU
SALAT
RAJSKÁ
https://www.jimejinak.cz/rajska-omacka-z-cervene-repy/

https://www.jimejinak.cz/jahly-s-pohankou/

Naděžda
23. 9. 2024

Papriky jsou vynikající, pro mě lepší než s masem. Měla jsem uvařené droboučké kroupy, použila jsem místo rýže a taky dobré.

Ukázat další komentáře
Schovat štítky

Vyzkoušejte také

Pečený květák se špaldou a tofu smaženicí

Máte rádi obalovaný květák? Vyzkoušejte tuto jeho zdravou a lahodnou verzi. Příprava tohoto pokrmu zabere trochu času, ale výsledek stojí za to. Chuť tohot...

Domácí čočkové klobásy

Doba grilování a zahradních party se blíží. Zkuste si na ně připravit domácí, zdravou a bezmasou alternativu klobás a nelamte si hlavu nad složením těch, k...

Tempeh katsu

Receptík ve stylu fusion, který v sobě snoubí indickou a japonskou kuchyni a k tomu osobní interpretaci.

Quinoový nákyp se zeleninou

Černé barva posiluje ledviny a jedním ze způsobů, jak dostat černou barvu na talíř je černá quinoa. V nákypu je s ní i rýže a spousta zeleniny. V chladných...

Citrónové tofu nugetky

I když tyto nugetky jsou dobré i bez omáčky, třeba k jinému použití, rozhodně je s omáčkou vyzkoušejte. Rychlé jídlo, které uspokojí milovníky asijské kuch...

Semínkové bezlepkové karbanátky

Karbanátky bez masa, vajec, pečené v troubě a obalené ve směsi semínek. Zdravá pochoutka, kterou si můžete dopřát k zelenině, omáčkám, do sendvičů, jednodu...