Domů > Zdravé recepty > Slané chuťovky

Zelenina v aspiku

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
bez cukru
bez vajec

Malá vzpomínka na léta osmdesátá, jednoduchý retro recept ve zdravé verzi. Jak si ho vymazlíte, je už jen a jen na vás.

Ingredience
2 porce
  • 200 g vody
  • 2 g agaru
  • kousek papriky
  • kousek mrkve
  • červená cibule
  • kousek cukety
  • citrónová šťáva
  • jablečný ocet
  • sůl

Už od mládí mě trápily různé zdravotní problémy. Pro bolest kyčle jsem mnohdy nemohla ani chodit a lékaři mi zjistili...

Recept na zeleninu v aspiku

  1. Z mrkve a paprik vykrájejte kytičky. Ostatní zeleninu nakrájejte na malinké kousky nebo na tvary, jaké se vám líbí.
  2. Blanšírujte mrkvové a paprikové kytičky 2 minuty ve vodě se solí, octem a citrónovou šťávou. Poté propláchněte studenou vodou a dejte stranou.
  3. Ve vodě s trochou soli rozmíchejte agar a vařte asi dvě minuty.
  4. Na dno formičky dejte kytičky, pak ostatní, lehce posolenou, zeleninu a zalijte agarem.
  5. Nechte vychladnout nejprve na lince a pak v lednici.
  6. Po ztuhnutí vyklopte a servírujte, jak je libo.
🌞 TIP: Sada na letní hubnutí - stáhni si hned teď ZDARMA.

Praktické

  • Důležité je nedávat do agaru ocet, mělo by to problém ztuhnout.
  • Jelikož agar netuhne s octem, abych dosáhla nakyslé chuti, blanšírovala jsem zeleninu v okyselené vodě.
  • Pokud máte nějaké dekorativní formy, určitě je použijte. Já použila jednoduchý šálek.
  • Formičky, ať už použijete jakékoliv, naplňte hodně zeleninou, aspik jí má držet pohromadě, hlavní roli má zelenina.

Obměna

  • Můžete použít jakoukoliv zeleninu.
  • Pokud chcete, můžete blanšírovat v kyselé vodě všechnu zeleninu. Já ten zbytek dala syrový.

Děti

  • Vhodné pro děti od 2 let.

PS: Jde zdravě hubnout a normálně jíst?

Pojď to zjistit! 😁 Tisíce lidí shodily 5 kg za 14 dní - zdravě, bez deficitu, dřiny a chemie. Jak to? Máme totiž chutný hubnoucí jídelníček, který tě zbaví zadržované vody a nastartuje tvůj metabolismus. Naskoč do letní výzvy a začni!

Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, pro ty co si rádi u sporáku hrají, pro ty co nepotřebují zasytit jen žaludek, pro ty co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Jste připraveni opustit vaší komfortní zónu? PS. Všechny fotografie v mých článcích a receptech jsou moje, nejsou stáhnuté z jiných webů, jsou to fotky jídel, které jsem připravila a fotila osobně.

2 lidi už poděkovali za článek. Oceňte práci autora také.

Komentáře

novarozarka
Včera v 13:25

Super, právě jsem přemýšlela o něčem takovém. Jak připravím dám vědět a děkuji za Vaše recepty 🙂

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Letni quinoa

Toto lehké lehké letní jídlo je další možností, jak využít úrodu cuket. Je lahodné, voní kořením a jeho příprava vám zabere jen pár minut.

Rýžový salát

Lehký a rychlý letní salát, který si můžete velmi snadno upravit dle vaší chuti a dostupnosti zeleniny.

Balíček od moře (fotopostup)

Tento jednoduchý recept bez vážení potravin, je typický pro letní sezónu. Barevná zelenina, bylinky a vůně řasy vás zavedou k moři.

Letní nudle s bambusovými výhonky

Rychlý a chutný recept pro horké dny, podávaný za studena. Nudle se zeleninou a bambusovými výhonky, bezlepkové a veganské. 

Plněné zelí

Tento recept si můžete obměnit podle vašich chutí. Jakákoliv zelenina, sezónní, vám obohatí uplně obyčejné zelí. Nám chutnalo, doufám, že ani vás recept ne...

Marinovaná červená cibule

Máte rádi cibuli, která je jemná a chutná? Zkuste tento recept, jednoduchý a rychlý, který se náramně hodí např. na smažená jídla.