Skvělý nápad! Přidejte fotku a inspirujte ostatní.
Přetáhni sem fotku nebo klikni pro výběr.
bez lepku
bez sóji
Polévka z černé kapusty, fazolí a kukuřičné mouky. Patří k chudé tradici, navazuje na vznik a šíření slavnější ribollity a prochází různými úpravami v závislosti na oblasti, ve které se připravuje. Toto je moje verze. Co vy na to?
Na pánev dejte olej, majoránku a nasekanou směs. Osmahněte.
Očistěte kapustu odstraněním tuhého středního stonku a nasekejte listy.
Přidejte do pánve nasekanou kapustu, rajčata, osolte a zalijte vodou, aby bylo vše dobře ponořené. Vařte asi 15 minut.
Poté přimíchejte polentovou krupici, opepřete, míchejte a vařte asi 5 minut.
DETOX SADA NA PODZIM Jak se zbavit únavy, vyhnout rýmám a na podzim neztloustnout. Stáhni si ZDARMA
Praktické
Farinata s černou toskánskou kapustou, také známá jako zuppa cavolaia nebo cavolata, je typickým pokrmem toskánské kuchyně, zejména v okolí Pistoia.
Pelati jsou loupaná rajčata San Marzano ve vlastní šťávě, které si připravuji v létě.
Rajčata jíme pouze pokud jsme zdraví. Při potížích s klouby a ledvinami rajčata vynecháváme
Pokud vám polévka hodně zhoustla, nařeďte troškou vody.
Obměna
Pokrm můžete dochutit i aromatickými bylinkami, jako je rozmarýn, tymián, majoránka, oregáno…
Pochoutka, která se doplňuje kapkou olivového oleje a posypem čerstvého pepře, kterou si vychutnáte lžičku za lžící. K tomuto základu můžete přidat trochu chilli papričky pro příjemně pikantní tón nebo domácí pikantní chilli olej.
Tato polévka se většinou připravuje s fazolemi borlotti. Já měla uvařené cannellini. Perfektní jsou fazole pinto.
Pelati můžete nahradit rajčatovou štávou.
Děti
Lehce pikantní pokrm pro větší děti.
PS: Stále jen občas něco zkoušíš uvařit?
Co se do toho pustit pořádně a vařit podle připraveného zdravého jídelníčku? Začínáme kurz Podzimní detox. Spravíme si postavu, odstresujeme se a nabijeme energií. Budeme o tebe 8 týdnů pečovat a podporovat tě na cestě k lepšímu zdraví. Chci jídelníčky pro detox.
Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, pro ty co si rádi u sporáku hrají, pro ty co nepotřebují zasytit jen žaludek, pro ty co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Jste připraveni opustit vaší komfortní zónu?
PS. Všechny fotografie v mých článcích a receptech jsou moje, nejsou stáhnuté z jiných webů, jsou to fotky jídel, které jsem připravila a fotila osobně.
Tři nejstarší praděti žijí v Německu. Asi ani ve škole mít mobily nesmějí. Rodiče se jim hodně věnují, v covidu home schooling, orientační běh teď, ale zase všichni. Mladší holky bydlí kousek od školy a od nás. Na “vesnici” je všechno lepší ústně, takže také nic takového nepotřebují. Učím na střední škole a je to děs, opravdu. Zkoušíme různé “měkké” metody (fotbálek, sedací vaky, sportovní hala o přestávkách), ale funguje jen na někoho.
Ahoj Jano. Máš skoro výjimečná vnoučata. Mohla bys, prosím, prozradit, jaké metody jejich rodiče používají, že je dokázali odstřihnout od mobilů? A zda s tím nemají děti problémy ve škole?
Proč se ptám. Jedna z mích vnuček také nepodlehla módě mít mobil už od první třídy ZŠ. Ve třídě byla jediná, tudíž “podivná”. Asi ve třetí třídě se stala bodem šikany. Tak nakonec i ona podlehla a mobil má též.
Můj osobní názor je “všeho s mírou”. Mobil máme s manželkou už od ranného věku podnikání. Ale jako, nezbytně nutný, komunikační prostředek. Dříve možná s větší intenzitou, ale dnes sem tam hovor do pěti minut a občas SMS. Spíše je to fotoaparát.
Jinak elektromagnetické záření není jen v mobilech, tam dokonce mnohem méně, než jiných dalších elektro spotřebičích. Ale vždy se, dle mého, jedná o velmi slabé záření, které by nemělo být, pro zdravého člověka, nebezpečné. Je to jako se vším. Můj otec, pokud ještě žil, říkal, že nás zabijí přemíra informací. Tehdy jsem jej nechápal, ale dnes už ano. Nic proti tomuto článku, ale podobných můžeme číst, či poslouchat, na desítky denně. Že nás pomalu zabíjí kontaminovaná voda, kterou pijeme, vzduch který dýcháme, potraviny, které kupujeme, hadry které nosíme …. Strach z té přemíry informací je horší, než jejich samotná podstata.
Toť můj názor.
Jednoduché a rychlé jídlo, na kterém si jistě pochutnáte. Pokud neseženete brokolici Romanesco, nenechte se odradit, můžete použít tu klasickou nebo květák...
Pro milovníky koření, indické kuchyně a improvizovaných receptů. Nelekejte se ingrediencí, snažte se nic nevynechat, právě koření dává obyčejnému jídlu tu ...
Tento recept je něco mezi nádivkou a nákypem, je velmi dobrý i vychladlý s jakoukoliv zeleninou nebo salátem. Ideální jídlo pro přechod mezi létem a podzim...
Výborná pečená hlíva doplněná dipem, který můžete využít i k jiným receptům.Tento dip si můžete přizpůsobit vaší chuti a měnit konzistenci podle toho, na c...
Komentáře
Mňam🤩, super polievka nemala som čierny kel tak je obyčajný a fazula červena
Mňam🤩, ďalšia super polievka, nemala som čierny kel, tak som dala obyčajný a fazule červené 😁