Domů > Zdravé recepty > Zelenina a saláty

Carpaccio z artyčoků

Uvařeno
bez lepku
bez cukru
sezóna jaro

Artyčokové carpaccio s jemnou citrónovou zálivkou, čerstvou petrželkou a jarní cibulkou. Naučte se správně připravit artyčoky a vychutnejte si zdravou a lahodnou pochoutku plnou vlákniny a minerálů.

Ingredience
  • malé artyčoky
  • olivový olej
  • citrónová šťáva
  • jarní cibulka
  • petrželka
  • pepř
  • sůl

Dobrý den Evi, všem z JJ ! Mám potřebu Vám napsat :-) Doufám, že to nevadí. Musím říct, že stravování podle vašich ra...

Recept na artyčokové carpaccio

  1. Očistěte a nakrájejte artyčoky na menší kousky. Po očištění artyčoky vložte ihned do vody s citrónovou šťávou.
  2. Ve skleničce vidličkou rozkvedlejte trochu citrónové šťávy s olivovým olejem  a solí.
  3. Na talíř naservírujte artyčoky, polijte zálivkou a opepřete.
  4. Posypejte petrželkou, čerstvou cibulkou a ozdobte několika lístečky máty.
🌞 TIP: Sada na letní hubnutí - stáhni si hned teď ZDARMA.

Praktické

  • Artyčoky musíte dobře očistit od tvrdých listů, to platí pro artyčoky vařené a pro ty syrové obzvláště.
  • Po očištění artyčoky vložte ihned do vody s citrónovou šťávou, jinak ztmavnou.
  • Na tento recept jsem použila malé boční artyčoky ze zahrady.
  • Artyčoky mají spoustu vlákniny, což ovšem u lidí, kteří trpí syndromem dráždivého tračníku, může způsobovat bolesti břicha.
  • Článek o artyčoku zde. Artyčoky obsahují cynarin, látku s močopudným účinkem, která také pomáhá játrům, ale také obsahují inulin, vlákninu, která pomáhá střevní flóře a pomáhá snižovat cholesterol. Artyčok je zelenina, která je zdravější za syrova, protože varem se cynarin ničí.

Obměna

  • Můžete posypat i piniovými oříšky.
  • Můžete lehce pokapat balzamikem.

Děti

  • Vhodné pro děti od 2 let, ale ubereme sůl a pepř.

PS: Jde zdravě hubnout a normálně jíst?

Pojď to zjistit! 😁 Tisíce lidí shodily 5 kg za 14 dní - zdravě, bez deficitu, dřiny a chemie. Jak to? Máme totiž chutný hubnoucí jídelníček, který tě zbaví zadržované vody a nastartuje tvůj metabolismus. Naskoč do letní výzvy a začni!

Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, pro ty co si rádi u sporáku hrají, pro ty co nepotřebují zasytit jen žaludek, pro ty co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Jste připraveni opustit vaší komfortní zónu? PS. Všechny fotografie v mých článcích a receptech jsou moje, nejsou stáhnuté z jiných webů, jsou to fotky jídel, které jsem připravila a fotila osobně.

1 člověk už poděkoval za článek. Oceňte práci autora také.

Buďte první, kdo napíše komentář

Vyzkoušejte také

Bob po indicku

Jestli se v Indii používá bob, to opravdu nevím, ale záleží na tom velmi málo. Koření dokáže zázraky s jakoukoli přísadou a tak tato byla volba jasná. Po s...
17
2

Oi-muchim – marinovaná okurka

Léto je tady a s ním i okurky, proto přináším malý nápad, jak trochu jinak použít okurku v kuchyni. Recept pro milovníky korejské tradiční kuchyně.

Japonský daikon salát

Jednoduchý, rychlý a chutný salát z japonské kuchyně. Můžete si ho dopřát jako přílohu k hlavnímu jídlu a nebo osvěžující zdravou svačinku.

Sunomono – japonský salát s okurkami a wakame

Sunomono, což v japonštině znamená “věci ochucené octem”, je zvláštní salát, jehož verzí je mnoho, ale můj oblíbený je klasický s okurkami. Kon...
27
10

Korejský mrkvový salát

Jednoduchý a rychlý recept, který určitě v létě přijde vhod. Pokud máte ve zvyku připravovat si různé buddha bowls, tento salát do nich můžete perfektně up...

Marinovaná mrkev

Velice jednoduchý a rychlý recept na marinovanou mrkev, která se hodí jako zdravá příloha nebo chuťovka. Skvělá alternativa k běžným salátům!