Domů > Jak začít > Inspirace

Divoké byliny – recepty

Receptů z divokých bylin není nikdy dost. A zvlášť když kolem nás je spousta takové zeleniny k dispozici a navíc zadarmo.

Recepty s použitím divokých bylin

Letní osvěžující salát

Nastrouháme mrkev a jablko, přidáme najemno posekané listy mladé pampelišky. Přidáme několik kapek umeocta, promícháme a podáváme. Saláty mohou být různé – zeleninové (okurkový salát s popencem) nebo třeba jako hlavní jídlo (s kuskusem).

Velikonoční nádivka s kopřivou

Jáhly vařené cca 30 min. v poměru 1:3 se špetkou soli smícháme s uzeným tempehem/tofu, nakrájeným na drobné kousky, cibulkou osmahnutou na oleji a spařenými a nadrobno nakrájenými listy kopřivy. Nádivku můžeme buď pouze napěchovat do formy vylité studenou vodou, nechat vychladnout a vyklopit, nebo nechat krátce zapéct ve formě vymazané olejem a vysypané kukuřičnou strouhankou. Vyzkoušet můžete také tento recept s “uzeným” (velikonoční nádivka).

Velikonoční nádivka II.

V hrnci uvaříme hustší kukuřičnou polentu. Na pánvi osmahneme cibulku a pórek, pak přidáme spařenou nasekanou kopřivu. Na posledních pár minut ještě pokrájený tofu salám. Smícháme polentu se směsí z pánve a dáme zapéct v kameninové formě nebo na plechu.

Velikonoční nádivka III.

Postup je obdobný jako v předchozích variantách, ale vařené obilí zčásti nahradíme pokrájeným celozrnným pečivem (může být i starší, protože se v obilí rozmočí), promícháme a dáme opět zapéct. Na zelených přísadách rozhodně nešetřete, zvláště u této pečivové verze! Vyzkoušejte také různé bylinkové a zeleninové koření (majoránku, česnek, bazalku, tymián atp.).

Kondiment z divokých zelenin

Do 1 balení rostlinné smetany vmícháme šťávu z 1 citrónu, našleháme dřevěnou vidličkou a nakonec opatrně zamícháme spoustu pokrájených listů divokých zelenin.

Tempura

Mnohé z divokých zelenin jsou v této úpravě výborné, vyzkoušejte např. listy či květy pampelišky nebo květy černého bezu. Skvělá je i tempura z kopřivy.

Těstíčko na tempuru připravíte z jemné celozrnné nebo z bílé mouky (bílá je tu vhodná proto, že méně saje tuk, jinak ji nepoužíváme), špetky soli a vody. Zeleninu ponořte do těstíčka a vložte do silné vrstvy rozpáleného oleje. Pokud budete dělat tempuru z černého bezu, nesmí být těsto moc husté, květy by se pak slepily dohromady.

Polévky z divokých zelenin

Jako základ polévek je vhodné použít jarní cibulky, pórek, ale i jakoukoli jinou zeleninu. Na jejich ochucení je lepší použít miso pastu než sůl, některé z nich po ochucení solí zhořknou. Vyzkoušejte polévku ozdobit květy sedmikrásky, jíme přece i očima! Můžete dělat polévky lehké jarní (jarní polévka s kopřivou), i  krémové .

Detailně popsané a nafocené hotové recepty na sladké a slané pokrmy, typy na práci s bylinkami a divokou zeleninou najdete na Jíme Jinak pod heslem Divoká zelenina.

Když nějaké vyzkoušíte, určitě se podělte o svoje zkušenosti v komentáři.

Napsala Klára Jíchová, redakčně upraveno

PS: Cítíš se v plavkách sebevědomě?

Pokud letos nechceš schovávat zadek pod ručník, pojď na to s námi jinak.
Chci lepší postavu!

Mojí vášní je celostní pohled na zdraví lidského těla a duše. Miluji svoji rodinu, ráda skládám myšlenky psaným slovem, hřeje mě pocit, že mohu u ostatních zažehnout plamínek péče o jejich zdraví.

9 lidí už poděkovalo za článek.

Buďte první, kdo napíše komentář

Vyzkoušejte také

18

20 super detox receptů s kopřivou

Venku už začíná rašit kopřiva. Zázračná detoxikační bylina, kterou můžete použít do mnoha jídel a nápojů. Pojďte se inspirovat, kam všude s ní!
43
2

14 tipů na velikonoční pochoutky jinak

Připravte si letos na Velikonoce tradiční dobroty ve zdravé podobě bez bílé mouky, cukru, vajec a mléka! Máme pro vás 14 velikonočních receptů na sladká i ...
16
2

Plevel na talíři

Lidstvo konzumuje nejrůznější luční listí, kořínky, semena a bobule od nepaměti. Pro ty, kteří se chtějí vydat po stopách našich prababiček, pradědečků a z...
39
8

Lněné semínko

Len hnědý i zlatý je úžasný! Kromě léčebných účinků má i skvělou chuť. Vedle posílení imunity, zdroje minerálů a esenciálních mastných kyselin také změkčuj...
97
2

Bršlice kozí noha – 10 tipů, jak ji využít v kuchyni

Zatímco nejeden zahrádkář neúnavně bojuje s rozpínavým plevelem, srdce strávníka podle Jíme Jinak plesá nad výživovým pokladem. Zjistěte, jakou sílu skrývá...
11
3

Jáhlová kaše s pečenou řepou a černou čočkou

Když se kouknete na ingredience asi nebudete mít chuť se do toho receptu pustit. Jedna porce a tolik věcí! Ale bez práce nejsou koláče a tahle kaše je fakt...