Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Zeleninová jídla

Dýňové spätzle – halušky

Uvařeno

Halušky neboli spätzle, tentokrát v podzimním provedení. Jednoduché a poměrně rychlé.

Ingredience
Na halušky:
  • 200 g dušené dýně Delica
  • 15 g kukuřičného škrobu
  • přibližně 130 g mouky T1 nebo pšeničné celozrnné polohrubé mouky
Ostatní ingredience:
  • vařená cizrna
  • olej
  • červené radicchio (salátová čekanka)
  • mák
  • česnek
  • sůl
  • pepř
  • mandle
  • 1/2 sklenice sójového mléka
  • 1 polévková lžíce lahůdkového droždí

Víte, že sex a jídlo spolu úzce souvisejí? Mám to vyzkoušené. Když je člověk unavený a nemocný, tak intimní život jde...

Jak připravit dýňové halušky

  1. Dýni nakrájejte na kousky a uvařte na páře.
  2. Po uvaření jí rozmačkejte vidličkou a smíchejte s moukou, abyste získali zpracovatelnou, ale velmi měkkou a lepivou konzistenci. Ne tekutou.
  3. Přiveďte vodu k varu a pomocí nástroje na halušky dělejte halušky přímo do vody. Jakmile vyplavou na povrch, povařte 1 minutu, sceďte a propláchněte pod studenou vodou.
  4. Zdravé vaření? Pojď začít!

    Možná zjistíš, že to za lepší zdraví a postavu stojí. Jako už 20.000 lidí před tebou! PROHLÉDNOUT
  5. V pánvi rozehřejte olej a přidejte prolisovaný česnek a halušky. Osolte, posypejte mákem, přidejte uvařenou cizrnu a promíchejte.
  6. Do sklenice se sójovým mlékem přidejte lahůdkové droždí a nalijte do pánve, několik minut míchejte na vysokém plameni.
  7. Nakonec přidejte nakrájenou čekanku a nasucho opražené mandle.

Praktické

  • Pokud nemáte haluškovač, nic se neděje, prsty nebo pomocí vidličky trhejte noky a házejte do vroucí vody.
  • Každá dýně obsahuje jiné množství vody a každá mouka jinak saje. Pokud budete dělat obměny, řiďte se podle oka a ne gramáží v receptu.
  • Pro verzi bez sóji použijte jiné rostlinné mléko namísto sójového.

Obměna

  • Těsto nesmí být tekuté jako na klasické halušky, ale ne tuhé jako na gnocchi, ideálně něco mezi.
  • Můžete použít i jinou dýni.

Děti

  • Vhodné pro děti od 2 let, ale ubereme olej, sůl a koření.

PS: Stále jen občas něco zkoušíš uvařit?

Co se do toho pustit pořádně a vařit podle připraveného jídelníčku? Začínáme kurz Podzimní detox. Spravíme si postavu, odstresujeme se a nabijeme energií. Budeme o tebe 8 týdnů pečovat a podporovat tě na cestě k lepšímu zdraví.
Chci jídelníčky pro detox.

Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, pro ty co si rádi u sporáku hrají, pro ty co nepotřebují zasytit jen žaludek, pro ty co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Jste připraveni opustit vaší komfortní zónu? PS. Všechny fotografie v mých článcích a receptech jsou moje, nejsou stáhnuté z jiných webů, jsou to fotky jídel, které jsem připravila a fotila osobně.

12 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Tatiano podělila by ses o recept?

Halušky dělám ze syrové hokkaido dýně.

Ukázat další komentáře
Schovat štítky

Vyzkoušejte také

Bezmasé dýňové lasagne: zcela bezlepkový recept

Máte rádi lasagne a chcete se stravovat zdravě? Vyzkoušejte tento recept na lasagne bez masa, vajec, mléka a lepku. Užijte si tuto zdravou zeleninovou verz...

Podzimní ječmen

Podzimní ječmen se zeleninou, hlívou a ořechy – skvělá rychlovka plná chutí a zdravých surovin, kterou zvládnete snadno i v nabitém pracovním dni.

Špenátové halušky

Špenátové halušky s pistáciemi a piniovými oříšky jsou skvělou alternativou k tradičním těstovinám. Tento veganský recept potěší nejen vaše chuťové buňky, ...

Gnocchi alla romana se zimní zeleninou

Gnocchi alla romana ve veganské verzi? Ano, jde to perfektně. Vyzkoušejte.

Ječné kroupy s brokolicí Romanesco

Jednoduché a rychlé jídlo, na kterém si jistě pochutnáte. Pokud neseženete brokolici Romanesco, nenechte se odradit, můžete použít tu klasickou nebo květák...

Bezlepkové gnocchi s fenyklovým krémem

Pokrm pro milovníky fenyklu – domácí gnocchi zcela bez lepku, ochucené skvělou omáčkou. Jídlo, které budete mít během chvilky na stole a po kterém se...