Domů > Zdravé recepty > Polévky > Snídaňové

Snídaňová miso polévka

Uvařeno
Čekáme na potvrzení souhlasu. Bez něj nemůžeme video přehrát.
bez lepku
sezóna jaro

Miso polévka slouží jako výborná snídaně. V Asii se běžně den začíná horkou miso polévkou. Polévka nezatěžuje zažívání jako u nás tolik rozšířené pečivo. Navíc obsahuje minerály, které v této formě může tělo velmi dobře využít. Díky miso pastě dodá potřebné trávící enzymy a nastartuje metabolismus. Tělo tak hned po ránu dostane potřebnou dávku energie, vitamínů a minerálů, aby mohlo celý den dobře fungovat.

Ingredience
na 4 porce
  • 2 mrkve
  • 1 pórek
  • kus brokolice
  • horký zeleninový vývar
  • sůl
  • miso pasta
  • zelená posypka: petrželka nebo jiné zelené natě

Timea bojovala se synkovým ekzémem přes rok. Nechtěla kortikoidy, tak zkoušela všechno možné. Když zkusila vařit a jí...

Jak na miso polévku

  1. Dáme do hrnce vařit vývar. Když je vroucí, tak přidáme sůl.
  2. Do horkého osoleného vývaru vložíme na dlouhé proužky nakrájenou mrkev a na malé růžičky naporcovanou brokolici.
  3. Po chvilce přihodíme pórek pokrájený na nudličky.
  4. S věkem přibývají kila a potíže?
    Objev jak ozdravit jídelníček pro lepší postavu a zdraví teď hned!
    Chci začít 100% ZDARMA
  5. Vaříme cca 10 minut do měkka. Pak polévku vypneme a odstavíme.
  6. Do naběračky nabereme trochu polévky a rozmícháme v ní 1-2 lžičky miso pasty, přidáme do polévky a necháme dojít.
  7. Podáváme posypané čerstvou petrželkou.

Praktické

  • Připravit si polévku do práce do termosky zabere cca 3 minuty, pokud máte  vše připraveno předem. Můžete si ji tedy dát vařit a jít se připravit do koupelny. Když je polévka hotová, dáte ji do termosky a můžete si ji vzít s sebou do práce, kde si ji sníte v době vhodné pro snídani.
  • Nemáme-li po ruce hotový vývar, jednoduše si dáme 10 minut vyvařit odkrojky z mrkve, pórku (včetně kořínku), stonku z brokolice a přidáme řasu. Pokud nám už ani těch 10 minut navíc nevychází, zalijeme zeleninu vroucí vodou a i tak vyrobíme velmi cennou snídani bohatou na vitamíny, minerální látky a enzymy. Ale z vývaru je polévka chutnější a dodá vám další dávku minerálů vázaných na vodu, takže se vyplatí naučit vývar připravovat a mít jej stále po ruce.
  • Miso pasty dáváme cca 1 lžičku na osobu a začínáme raději menším množstvím, abychom nepřesolili.
  • Pokud potřebujeme dosolit, přidáme do hotové polévky kapku sójové omáčky nebo gomasio.
  • Polévka je přirozeně bezlepková (pokud nepoužijeme lepkové obiloviny nebo sójovou omáčku shyou)
  • Pro nesójovou verzi použijeme miso pastu bez sóji (rýžovou, hrachovou cizrnovou apod.)

Obměna miso polévky

  • Miso polévku můžeme připravit z jakékoli zeleniny. Vyzkoušejte například kombinaci cibule, petržel, kedlubna nebo cibule, dýně mrkev, květák. Polévka může být každý den jiná.
  • V zásadě je dobré nekombinovat více než tři druhy zeleniny, aby nebyla každý den stejná. Ideálně vezmeme jednu kořenovou, jednu kulatou a jednu listovou zeleninu.
  • Do miso polévky můžeme na závěr přidat a prohřát včera uvařenou obilovinu, pokud nás samotná polévka nezasytí nebo máme brzy hlad.
  • Polévku můžeme ještě nutričně vylepšit přidáním mořské řasy – bez namáčení můžeme přidat řasu dulce nebo vločky nori, do polévky pak můžeme dát vařit wakame nebo arame, případně můžeme přidat na nudličky nakrájenou kombu z vávaru.
  • Další alternativou pro zasycení, změnu chuti a oživení polévky je přidání “skleněných” nudlí, kuskusu, hub nebo olejnatých semínek, která propláchneme na sítku a dáme vařit spolu se zeleninou, nebo je opražíme po opláchnutí a přidáme jako křupavou posypku.

Děti

  • Miso polévka je vhodná už pro nejmenší děti, pouze ubereme sůl a miso pastu. Pro děti do 1,5 roku dáme jemné bílé miso a jen maličko. Odebereme a pak teprve ochotíme polévku pro dospělého.

PS: Přemýšlíš, co uvařit pro lepší postavu?

Pojď to zjistit! 😁 Tisíce lidí shodily 5 kg za 14 dní - zdravě, bez deficitu, dřiny a chemie. Jak to? Máme totiž chutný hubnoucí jídelníček, který tě zbaví zadržované vody a nastartuje tvůj metabolismus. Naskoč do letní výzvy a začni!

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

149 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Miso pastu jsem si koupila asi před třemi lety…a polévku jsem z ní udělala asi 2x ….a pak jsem misi pastu vyhodila , protože prošla záruka.A před 14 dny,jsem si objednala znova miso pastu. Uvařila jsem polévku a dala jí ochutnat mamce.Ta se do ní zamilovala…a jedly jsme ji týden,co jsem byla u ní.Jedly jsme ji k snídani a k večeři .Nebudete tomu věřit,ale rozdělila jsem miso pastu do dvou skleniček,aby si ji mamka mohla vařit sama.A já ji vařím taky .A neumím si den bez polévky predstavit a zvlášť teď na podzim .
A mamka si ji vaří také 🙂
Tak mám radost,že jsem najela na polévku,která je zdravá …plná vitamínů a takhle se stravuje i mamka 68let🙏🙂

Michaela
4. 10. 2025

Polévku již týden a zatím mne to moc bavi. A je to opravdu rychlovka. Všem nakrájím večer do krabičky a ráno jen uvařila během přípravy. A pokud i tak nestíhám, naštěstí máme v práci sporák a tak to uvařím tam. Den je po polévce úplně jiný než po pečivu, ikdyž chleba mi dost chybí. Je to takový zaběhnutý zvyk🙃

Ukázat další komentáře
Schovat štítky

Vyzkoušejte také

Houbové rizoto s tymiánem

Z dovolené jsem si přivezla dva koše hub a tak vznikl další báječný recept. Tymián a houby jsou totiž skvělá kombinace. Zkuste toto božské houbové rizoto p...

Čočkové kari s hráškem z jednoho hrnce

Potřebujete rychlou večeři téměř bez práce? Stačí jeden hrnec, čočka a pár ingrediencí a máte dobrotu na stole.

Posilující miso polévka s rýžovým mochi

Potřebujete doplnit energii a samotná miso polévka vás nezasytí? Přidejte do ní tradiční rýžovou pochoutku z Japonska. Ideální jídlo pro vyčerpané lidi, ko...

Polévka s česnekovými výhonky

Zaštipujete česnek? Výhonky s pacibulkami, které ulámete, určitě nevyhazujte! Chutnají skvěle, jsou plné vitamínů a můžete je přidat třeba do polévky.

Přesnídávková polévka z kopřiv a jiného plevele

Náramně nás baví sbírat venku zdarma planou zeleninu a vařit si z ní obědy a večeře. Užíváme si to, dokud roste. Navíc si pochutnáváme a těla zásobujeme če...

Nakládané modřínové výhonky

Z modřínu se dělají sirupy i tinktury. Léčí se s nimi klouby, revma, záněty horních cest dýchacích,  žlučník, játra i ledviny. Mírnější účinek má tento kon...