- 2 hrnky uvařené celozrnné rýže
 - 1 hrnek uvařené cizrny
 - olej
 - sůl
 - 1 velká cibule
 - 2 stroužky česneku
 - koření podle chuti – v našem případě tymián a saturejka
 - čerstvá zelenina na wok – v našem případě mrkev, brokolice, čínské zelí
 - čerstvá zelenina na pařáček – v našem případě mrkev, růžičková kapusta a brokolice
 - sójová omáčka
 - 2 lžíce rostlinné smetany – nemusí být
 - umeocet
 - hořčice (ze zdravé výživy) – nemusí být
 - tahini – nemusí být
 
Jak připravit zeleninové rizoto
- Nakrájíme půl cibule na kostičky a půl na měsíčky.
 - Očistíme zeleninu a nakrájíme na větší kousky.
 - V malém kastrolku a ve woku dáme po dně oleje a zahřejeme.
 - Cibuli na kostičky dáme restovat spolu s trochou sole do malého kastrolku, cibuli na měsíčky dáme na wok a také osolíme.
 - Do woku postupně přidáme nakrájenou zeleninu – růžičky brokolice, proužky mrkve a proužky čínského zelí.
 - Promícháme, přidáme koření (např. tymián) a necháme trochu orestovat, po chvíli podlijeme pár lžícemi vody a přiklopíme pod pokličku podusit.
 - Cibulku v kastrolku necháme zezlátnout, přidáme kousky čeneku, koření (např. saturejku) a uvařenou cizrnu a společně vše necháme pár minut prohřát.
 - Mrkev, brokolici a růžičkovou kapustu dáme na pařáček nad trochu vody, přiklopíme poličkou a necháme v páře změknout.
 - Do zeleniny ve woku přidáme vařenou rýži, promícháme, prohřejeme, přidáme pár kapek sojové omáčky, pár lžic rostlinné smetany a lžičku hořčice pro chuť. Zamícháme, vypneme a necháme na teplé plotýnce dojít.
 - Kastrolek s cizrnou a cibulí promixujeme ponorným mixérem, přidáme trochu sojové omáčky a umeocta podle chuti, lžičku tahini a promixujeme. Pokud nedáte vodu, získáte hutnou kaši. Naředíte-li ji, bude z ní omáčka.
 
Objev jak ozdravit jídelníček pro lepší postavu a zdraví teď hned!
Chci začít 100% ZDARMA
    Praktické
- Nemáte-li po ruce patřičné zbytky, uvařte místo rýže bulgur nebo kusku a místo cizrny sáhněte po tofu nebo tempehu. Pak můžete mít opět velmi rychle chutnou večeři a kompletní talíř.
 - Jídlo doplníme zeleninou kvašenou, můžeme přidat gomasio nebo pražená semínka, přidáme také kus zeleniny čerstvé. v našem případě to byly nudličky ledového salátu a strouhaný daikon (bílá ředkev).
 
Obměna
- Místo rýže a cizrny můžeme použít jinou obilovinu a luštěninu.
 - Zeleninu můžeme měnit dle zásob, chuti a sezóny.
 
Děti
- Pro děti do 1 roku můžeme připravit podobné jídlo tak, že v jiném hrnečku ve vodě bez soli a tuku uvaříme zeleninu, hotovou smícháme s rýží a nedochucujeme. Můžeme jim přidati kus napařené zeleniny, aby měli talíř pestřejší a měli něco “do ruky”. Naopak těm, co ještě nekoušou, hotové jídlo přepasírujeme nebo pomačkáme vidličkou na kaši.
 - Dětem ve věku 1-2 let rýži můžeme malinko osolit, ale jinak postupujeme jako u dětí do jednoho roku. Zhruba od 1,5 roku můžeme připravit zeleninu na trošce tuku. Od 1 roku dětem dáváme luštěniny, takže pokud už jste zvládli červenou čočku, klidně vyzkoušejte cizrnu. S blížícími se 2. narozeninami dítěte můžeme pomalu přidávat sůl a zvyšovat množství oleje.
 - Dítě od 2 let už může toto jídlo jíst bez omezení. Jsme opatrní se sójovou omáčkou a zbytečně jídlo nepřesolujeme.
 
PS: Přemýšlíš, co uvařit pro lepší postavu?
Pojď to zjistit! 😁 Tisíce lidí shodily 5 kg za 14 dní - zdravě, bez deficitu, dřiny a chemie. Jak to? Máme totiž chutný hubnoucí jídelníček, který tě zbaví zadržované vody a nastartuje tvůj metabolismus. Naskoč do letní výzvy a začni!

Komentáře
I loni jsem toto mezi svátky tvořil, už je to u nás taková klasika 🙂
MnAaaaaaam ♥️ luxusní krmě