Domů > Zdravé recepty > Dezerty > Ovocné

Rychlé plněné švestkové knedlíky bez lepku

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
bez cukru
bez mléka
bez vajec
sezóna léto

Co tak dát si něco dobrého, tradičního, ovocného a ještě tělu odlehčit od lepku? Zkuste zdravé bezlepkové švestkové knedlíky. Toto jednoduché těsto je pouze z pohankové krupice, vody a pohankové mouky. A dá se plnit jakýmkoliv sezónním ovocem. Doporučujeme podávat s mletým mákem a polité sirupem! Úspěch zaručen.

Ingredience
na 2 porce
  • 100 g pohankové krupice
  • 0,25 l vody
  • špetka soli
  • 50 - 70 g pohankové mouky
  • několik kusů švestek
  • mletý mák
  • sladěnka nebo sirup

Stránky Jíme Jinak jsem našla náhodou, když jsem hledala právě to, co nabízí. Vlastně jsem našla víc, ne jen co jíst,...

Jak připravit bezlepkové plněné švestkové knedlíky

  1. Dáme si vařit čtvrt litru vody.
  2. Jakmile začne vřít, osolíme a vsypeme za stálého míchání krupici.
  3. Snížíme plamen a za stálého míchání vaříme 3-5 minut.
  4. Krupice by měla být hustá.
  5. Odstavíme a necháme zcela vychladnout.
  6. Jak si v zimě dobít své životní baterie?
    Stáhni si z Jíme Jinak jídelníček pro regeneraci ledvin!
    Stáhnout 100% ZDARMA
  7. Do vychladlé krupice vmícháme mouku a zpracujeme tuhé těsto.
  8. Z těsta odebíráme malé kousky, ze kterých si na dlani uděláme placičku.
  9. Do středu placičky vložíme půlku švestky a uděláme kuličku.
  10. Hotové knedlíky vaříme ve vroucí osolené vodě cca 3 minuty.
  11. Přemístíme na talířek a propíchneme vidličkou, aby vyšla pára.
  12. Posypeme mletým mákem a polijeme sladem nebo sirupem.

Obměna

  • Místo švestek můžete dát jakékoliv ovoce, které je právě v sezónně – jahody, meruňky, maliny, blumy, špendlíky atp.
  • Knedlíky můžete posypat také opraženým strouhaným kokosem a polít sladem nebo si k nim vytvořit ovocnou omáčku (my máme rádi šťavnaté sladké ostružiny nebo maliny rozmačkané vidličkou, smíchané s mletým mákem a sladem a tuto omáčku si nalijeme na knedlíky – doporučujeme vyzkoušet).
  • Pokud jste měli rádi na knedlíky roztopené máslo, vyzkoušejte roztopený kokosový olej smíchaný se sladem nebo sirupem.

Praktické

  • Zbylé knedlíky uchovávejte v lednici. Až je budete chtít jíst, stačí je ohřát na pařáčku (pařáček umístit do hrnce s trochou vody, vložit knedlíky a cca 4 minuty napařovat).

PS: Co vařit v zimě pro dobítí svých životních baterií?

Stáhni si zdarma zimní jídelníček pro regeneraci ledvin. !

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

62 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Jaroslav Hlávka
10. 11. 2025

Do 20 minut bylo namotáno 🙂

Jaroslav Hlávka
10. 11. 2025

A tak si to po roce zopákneme 🙂

Ukázat další komentáře
Schovat štítky

Vyzkoušejte také

klub
50
59

Ovocná bublanina bez lepku, mouky, vajec a cukru. Vhodná i pro menší děti.

Nadýchaná, vlhká a tak akorát sladká buchta se šťavnatým kyselkavým ovocem. Jooo, takové milujeme. Navíc je úplně bez mouky, lepku, mléka, vajec a cukru. T...

Bezlepkové meruňkové knedlíky s vanilkovým krémem

Knedlíky z vařeného obilí jsou výborné. S těstem se krásně pracuje, proto je u nás dělají děti. Na tuhle mňamku se každý rok těšíme a jakmile se objeví mer...

Luxusní švestkový krém za pár minut

Je lepší horký nebo vychlazený? Milujeme obě varianty! Tenhle dezert je super svačina i občerstvení pro návštěvy. Dá se udělat předem, je to rychlovka. A h...

Osvěžující ovocný pohár s agarem

Oblíbeným lehkým a velmi osvěžujícím dezertem pro parné dny je ovoce v agarovém rosolu. Bude chutnat zejména těm, kdo nemají rádi příliš sladké a těžké dez...

Špendlíková bublanina (bezlepková)

Mirabelky, kterým naše rodina říká lidově špendlíky, dozrávají všude v okolí. Padají po zemi a málokdo se o ně zajímá, přitom je to bezvadné nestříkané ovo...

Meruňky a jablka v citrónovém želé

Neodolala jsem a koupila na trhu meruňky. Nebyly tak zcela zralé, jak vypadaly, tak skončily v citrónovém želé. Vznikl tak nečekaně dobrý recept na osvěžuj...