Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Rolky a palačinky

Rychlý polentový dortík

Uvařeno
bez lepku
bez mléka
bez vajec
sezóna léto

Rychlý a lahodný recept na letní slaný polentový dortík, bezlepkový, plný čerstvých bylinek a zeleniny.

Ingredience
Na polentovou bázi:
  • 75 g instantní polenty
  • 290 g vody
  • sůl
Na pokrytí:
  • rajčata Arigoni
  • cibule
  • česnek
  • rozmarýn
  • olej
  • sušené oregáno
  • pepř
  • balzamiko
  • sůl
  • petrželka

K změně mě motivovaly velké potíže s trávením a další zdravotní problémy. Zkusila jsem všechny možné stravovací směry...

Recept na rychlý polentový dortík

  1. Dejte vařit vodu a ponořte do ní rajčata na pár minut. Poté je zbavte slupky a nakrájejte na kolečka.
  2. Instantní polentovou mouku smíchejte s vodou a trochou soli.
  3. Pánev vytřete olejem, nahřejte a vlijte polentovou směs. Přikryjte poklicí, přiveďte k varu a vařte asi 7 minut. Nechte vychladnout a poté vyklopte na talíř.
  4. Nasekejte česnek a rozmarýn. Pánev štědře vytřete olejem a po celém povrchu posypejte česnekem a rozmarýnem.
  5. Druhá vrstva bude na kolečka nakrájená cibule, kterou na povrchu osolíte a opepříte.
  6. Poslední vrstva budou rajčata, která osolíte a posypete oregánem.
  7. Dejte na střední plamen a začněte vařit. Jakmile začne olej syčet, zmírněte plamen, přikryjte poklicí a duste.
  8. Zkontrolujte spodek, zda je opečený a celý povrch polijte trochou balzamika. Zvyšte plamen a dopékejte, dokud se tekutina nevstřebá.
  9. Vyklopte na polentovou placku, posypejte petrželkou a servírujte.

Praktické

  • Množství ingrediencí podle vaší velikosti pánve.
  • Rajčata jíme pouze v sezóně a pokud jsme zdraví. Při potížích s klouby a ledvinami rajčata vynecháváme.

Obměna

  • Můžete použít jakákoliv rajčata, která nejsou vodová.
  • Místo oregána můžete použít např. majoránku.
  • Nevynechat balzamiko.

Děti

  • Větším dětem.

PS: Jde zdravě hubnout a normálně jíst?

Pojď to zjistit! 😁 Tisíce lidí shodily 5 kg za 14 dní - zdravě, bez deficitu, dřiny a chemie. Jak to? Máme totiž chutný hubnoucí jídelníček, který tě zbaví zadržované vody a nastartuje tvůj metabolismus. Naskoč do letní výzvy a začni!

Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, pro ty co si rádi u sporáku hrají, pro ty co nepotřebují zasytit jen žaludek, pro ty co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Jste připraveni opustit vaší komfortní zónu? PS. Všechny fotografie v mých článcích a receptech jsou moje, nejsou stáhnuté z jiných webů, jsou to fotky jídel, které jsem připravila a fotila osobně.

5 lidí už poděkovalo za článek.

Buďte první, kdo napíše komentář

Vyzkoušejte také

Paccheri s cuketou a bazalkovým olejem

Další nápad, jak využít cuketu – jednoduchý a rychlý recept s vůní léta.

Nudle s cuketou

Krémová konzistence a chuť pepře je pro mě v této omáčce, do které využijte i přerostlejší cukety, neodolatelná. Zkuste a dejte vědět, jak chutnalo vám.

Řecká Gemista (plněná zelenina)

V tomto původně řeckém receptu je možné zužitkovat letní úrodu zeleniny. Název receptu gemista znamená v překladu z řečtiny plněný. Pro chuťovou autenticit...

Pečené kuskusové kuličky s šafránem

Lahodné kuličky vonící šafránem a k tomu osvěžující dip. Tento letní recept je vhodný jako lehký oběd nebo večeře a jistě potěší každého strávníka.

Cuketová kolečka

Máte-li lehce přerostlé cukety, zde je malý nápad, jak je chutně využít. Hostům všežravcům moc chutnaly a měly úspěch, doufám, že nezklamou ani vás.

Cuketové galetky

Do italské letní kuchyně patří neodmyslitelně rajčata a bazalka, oregáno s cuketou ještě více umocní chuť a vůni Itálie. Doufám, že tahle křupavá dobrota b...