PS: Chceš zdravě shodit na léto?
Pojď na to s námi jinak. Bez deficitu, dřiny a chemie.
Chci lepší postavu!
Ph.D. MartinFranc se věnuje dějinám stravování 18.–20. století, zejména otázkám bádání o zdravé výživě v tomto období, Působí v Masarykově ústavu a Archivu AV ČR a v Ústavu pro soudobé dějiny AV ČR. Je členem výkonného výboru International Commission for Research into European Food History. Před lety mě takříkajíc dostal svou knihou „Řasy, nebo knedlíky?“, což je odborná práce pro širší veřejnost, po jejímž přečtení jsem věděl, že jejího autora musím jednou požádat o rozhovor pro Zrnění.
Pojď na to s námi jinak. Bez deficitu, dřiny a chemie.
Chci lepší postavu!
s celozrnnou rýží, jarní cibulkou, bylinkami ze zahrádky, mungo klíčky a salátkem (salát z místní farmy, umeocet, olivový olej a slunečnicová zrníčka)
Zdeňko, my se snažíme pečivo omezovat a nejíst ho 3x denně. Takže k večeři jsou skvělé těstoviny, rizota, obilné placky. Ale netrap se tím. Tak si dáš k večeři to, na co jsi zvyklá, jen to pomalu začneš obměňovat. Místo sýru si kup v Lidlu veganský sýr. Do tortily si dej luštěninovou pomazánku. Místo vajíček tady najdeš recept na ‘tofíčka’. Je přeci škoda kvůli sýru stát na místě a nezkusit tu změnu :-). Jen uzeniny, tady asi všichni víme, že jsou nezdravé a není důvod si je dávat na talíř. A hlavně, kasein v mléku se chová jako droga, proto je tak těžké se mléčných výrobků vzdát. Je to jako cukr, káva… jenže občas na sebe musíme i tou hlavou, nejen mlsným jazykem. Jinak v receptech si můžeš filtrovat i jídla s nálepkou ‘rychlovka, rizota apod.’. Co k večeři pak třeba tady https://www.jimejinak.cz/hledat/recepty/%7Bve%C4%8De%C5%99e%7D/-771/?page=1-5&scroll=47 😉
Ahoj Věrko, rok jsem členkou klubu JJ, rok jsem změnu odkládala. Včera jsem si koupila kurz, dnes jsem nakoupila ve zdravé výživě. Jdu do toho! 🙂 Jsem ve stejném věku jako ty, jsi pro mě povzbuzující inspirací. Děkuji 🙂
Buďte první, kdo napíše komentář