Domů > Nepřehlédněte

9 nápadů, jak využít v kuchyni červenou řepu!

Máte na zahrádce nebo v lednici spoustu řepy a nevíte, co s ní? Teď už budete vědět.

Šup s řepou do polévky

Nakrájená, nastrouhaná nebo rozmixovaná řepa je výborná v jakékoliv polévce (v ruském boršči nesmí chybět). Dodá ji zemitou chuť a krásnou barvu. Dokonce může i v polévce nahradit rajčata (mrkněte na “rajčatovou” polévku bez rajčat).

Řepa zpestří každý salát

Pečená nebo vařená, oloupaná a nastrouhaná nebo na hranolky nakrájená řepa je výborná do luštěninových nebo obilných salátů.

DETOX SADA NA PODZIM
Jak se zbavit únavy, vyhnout rýmám a na podzim neztloustnout.
Stáhni si ZDARMA

Když nevíš co s řepou, tak ji zkvaš

Řepa ve formě pickles je výborným doplňkem každého talíře.

Pomazánkám řepa dodá růžovou barvu

Řepa se skvěle hodí nejen do hummusu, ale do každé pomazánky, anebo může být přímo základem pomazánky (např. řepová pomazánka s křenem). Dodá krásnou barvu a pokud ji tam dáte upečenou nebo grilovanou, tak i luxusní chuť.

Karbanátkům dodá “masový” vzhled

Karbanátky miluje každý. A pokud máte doma masožrouty, zkuste do karbanátků zakomponovat i řepu, budou vypadat jak opravdové, masové :-) Takové “karboše” se dají skvěle použít do housky jako burger.

Zkombinujte ji se zeleninou k hlavnímu jídlu

Když děláte stir-fry, guláš, dušenou zeleninu, směs se zeleninou a luštěninou, nishime, nebo cokoliv jiného, přidejte tam i kousek řepy.

Řepa a omáčky – to patří k sobě

Řepa nejen že dodá omáčce krásnou barvu, ale i super chuť a může v ní i nahradit rajčata (rajská omáčka bez rajčat? Jde to díky řepě!).

Do trouby s ní!

Jóó, pečená červená řepa, to je dobrota. Dají se z ní udělat i něco jako chipsy. Stačí ji nakrájet na co nejtenší kolečka, polít olejem, posypat tymiánem a dát péct. Pokud nechcete péct, můžete ji i orestovat na oleji na pánvi. Je to dobrota. Nejlépe ještě s domácí tofunézou.

Řepové brusinky

Brusinky z řepy? Cože? Ano – a jsou výborné. Hodí se skvěle třeba ke svíčkové omáčce :-)

PS: Vstáváš s pocitem, že bys nejraději zůstala v posteli?

Co si dobít baterky a postarat se konečně i o sebe? Je čas na podzimní detox. Mrkni jak opět získat energii.

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

24 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Míša B.
15. 8. 2024

Zdravím a mám dotaz k úpravě červené řepy. Je nutné ji vždy před přípravou salátu vařit? Mám raději chuť syrové, nadrobno nastrouhané a doplněné strouhanou mrkví, čerstvou cibulkou, pažitkou a dochucenou (různé zálivky). Nevím, jestli je pro trávení vhodná syrová. Děkuji za odpověď.

Jana Vojtková
8. 9. 2020

Zrovna si pochutnavam na brownies z červené řepy. Nikdo v koláči řepu nepozná 😉

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Satay špagety

Sytý a rychlý recept pro milovníky špaget a dobrodružných kombinací.
92
22

Černé potraviny posilují ledviny. Víte, které to jsou?

Pokud jste si pročetli materiály na zimu, narazili jste na informaci, že v zimě se mají pro posílení ledvin na talíř dostat tmavě modré až černé potraviny....
41
7

Dýňománie: 40x inspirace na zdravé recepty z dýně

Pomalu nám začíná podzim a s ním sezóna těchto sladkých kulatých krásek – dýní. Pojďte se inspirovat našimi oblíbenými recepty z dýně hokaido i dalších odr...
115
17

4 vymazlené pomazánky z podzimní úrody

Podzim s sebou přináší hojnou úrodu surovin na vaření – dýně, řepy, vlašské ořechy, křen a další dobroty. Pojďte si z nich vyrobit vymazlené podzimní...
108
28

Štrúdlománie: nejlepší těsta a nádivky na závin

5 TOP těst na štrúdl plné chutí a inspirace! Od celozrnného a pivního až po listové a bezlepkové těsto. Přidejte kreativní náplně jako ořechovou, švestkovo...
38
4

4 tipy, jak si naplno užít podzim

Máme tu podzim. Hojnost ovoce a zeleniny, kouzlo vínové a zlatavé barvy, šustící listí lákající k procházkám a pochmurné počasí. Jak si ho užít a naplno vy...