- 2 stroužky česneku
- 2 lžíce oleje
- 1 mrkev
- pár hlaviček brokolice
- kousek zelí
- tofu (natural nebo uzené)
- quinoa
- k dochucení: 2 lžíce shoyu, 2 lžíce sladu, 2 lžíce rýžového nebo kokosového octa, 1 lžíce balzamika
- Uvařte si quinou (v poměru s vodou 1:2 cca 15 minut).
- Na oleji dozlatova orestujte česnek a pak přidejte na kostky nakrájené tofu a restujte, až bude mít tofu zlatou kůrčičku.
- Odložte stranou.
- Přidejte na pánvičku další olej a orestujte spolu se špetkou soli na sirky nakrájenou mrkev, na tenké pásky zelí, na růžičky rozebranou brokolici.
- Podlijte troškou vody nebo mirinu.
- Až je zelenina křupavá, ochuťte shoyu, balzamikem, sladem a octem. Pokud máte rádi, přidejte do jídla i lžíci tahini pasty.
- Vzniklou tekutinu můžete zahustit škrobem (kuzu, maizena) rozmíchaným v trošce studené vody.
- Podávejte s quinoou a posypte například opraženými loupanými mandlemi nebo kešu oříšky a pokud máte rádi řasy, tak třeba křupavou spirulinou či nori vločkami.
Obměna
- Zeleninu můžete měnit dle chuti – výborná je i kapusta, bambusové výhonky, cuketa, paprika, čínské zelí, pórek aj.
- Pokud nemáte quinou, můžete podávat i s rýží basmati nebo jinou obilovinou.
- Tofu můžete vyměnit za tempeh nebo do salátu dát uvařenou cizrnu.
PS: Jde zdravě hubnout a normálně jíst?
Pojď to zjistit! 😁 Tisíce lidí shodily 5 kg za 14 dní - zdravě, bez deficitu, dřiny a chemie. Jak to? Máme totiž chutný hubnoucí jídelníček, který tě zbaví zadržované vody a nastartuje tvůj metabolismus. Naskoč do letní výzvy a začni!
Komentáře
Dneska jsem dělala pro návštěvu s uzeným tofu znovu, květák místo brokolice. Na ochutnání pro ně quinou a i klasickou jasmínovou rýži… A můj taťka i babička si přidávali a moc jim chutnalo. K tomu ještě salát ze zahrádky. Rychlé jídlo a uspělo i o nedělím obědě👌🏻🙂.
Výborné! Dělala jsem jako rychlooběd s rýží, když tu byla tchýně a oběma nám moc chutnalo 😎.