Asijská zeleninová jídla jsou jednoduchá, šťavnatá a moc dobrá. Spolu s quinoou a tofu tvoří dokonalou kombinaci.
Ingredience
pro 1-2 porce
- 2 stroužky česneku
- 2 lžíce oleje
- 1 mrkev
- pár hlaviček brokolice
- kousek zelí
- tofu (natural nebo uzené)
- quinoa
- k dochucení: 2 lžíce shoyu, 2 lžíce sladu, 2 lžíce rýžového nebo kokosového octa, 1 lžíce balzamika
Jak připravit asijský quinoový salát s tofu
- Uvařte si quinou (v poměru s vodou 1:2 cca 15 minut).
- Na oleji dozlatova orestujte česnek a pak přidejte na kostky nakrájené tofu a restujte, až bude mít tofu zlatou kůrčičku.
- Odložte stranou.
- Přidejte na pánvičku další olej a orestujte spolu se špetkou soli na sirky nakrájenou mrkev, na tenké pásky zelí, na růžičky rozebranou brokolici.
- Podlijte troškou vody nebo mirinu.
- Až je zelenina křupavá, ochuťte shoyu, balzamikem, sladem a octem. Pokud máte rádi, přidejte do jídla i lžíci tahini pasty.
- Vzniklou tekutinu můžete zahustit škrobem (kuzu, maizena) rozmíchaným v trošce studené vody.
- Podávejte s quinoou a posypte například opraženými loupanými mandlemi nebo kešu oříšky a pokud máte rádi řasy, tak třeba křupavou spirulinou či nori vločkami.
Obměna
- Zeleninu můžete měnit dle chuti – výborná je i kapusta, bambusové výhonky, cuketa, paprika, čínské zelí, pórek aj.
- Pokud nemáte quinou, můžete podávat i s rýží basmati nebo jinou obilovinou.
- Tofu můžete vyměnit za tempeh nebo do salátu dát uvařenou cizrnu.