Domů > Zdravé recepty > Přílohy

Bezlepkové jáhlové nočky

Uvařeno
bez lepku
sezóna podzim

Jáhly zahřívají a venku je pořád ještě dost chladno. Pokud už nevíte, jak naložit s jáhlami, zkuste z nich udělat knedlíky, šišky nebo třeba maličké nočky. Možná vám budou chutnat více než obvyklé bramborové.

Ingredience
cca 6 porcí
  • 1 hrnek jahel
  • 2 hrnky vody
  • sůl
  • pohanková mouka

V každém těhotenství naberu 20-25 kg. Děti mám tři a s váhou to nebylo snadné. Nechala jsem si udělat jídelníček. Pak...

Jak na bezlepkové knedlíky z jahel

  1. Uvařte si jáhly cca 20 minut.
  2. Jáhly nechejte zcela vychladnout.
  3. Do jáhel přidejte špetičku soli a tolik mouky, abyste rukama vytvořili hutné celistvé těsto (jako plastelína).
  4. Do velkého hrnce dáme vařit vodu s trochou soli.
  5. Mokrýma rukama tvarujeme menší šiky a dáváme do vroucí vody.
  6. Po vyplavání na povrch je vyndaváme, aby se nerozvařily.

Praktické

  • Mouku dejte po částech podle potřeby. Poměr mouky a jahel není až tak důležitý jako výsledek – tuhé nerozpadající se těsto, které jde vytvarovat.
  • Pokud chcete klasická knedlíková kolečka, vytvořte větší šišky a po uvaření je nechte vychladnout, pak se budou dát krájet.
  • Pro ohřátí se dají nočky jednoduše na pařáček prohřát nebo se hodí do pánvičky a orestují se.
  • Můžeme použít jáhly již uvařené, které zbyly z předchozího jídla.
  • Těsto také můžeme připravit tak, že jáhly rozmixujeme (pokud jsou moc suché, přidáme trochu vody), spojíme moukou do těsta a pokračujeme stejným postupem.
  • Nočky můžete skladovat den dva v lednici a před podáváním je nahřát na pařáčku.
  • Osobně to dělám tak, že knedlíky na přímou konzumaci dělám malé jednoporcové a přebytky zpracovávám do šišek, skladuji v lednici a před podáváním snadno naporcuji na tenké plátky, napařím a podávám k jídlu.

Kombinujeme

  • Knedlíky samy o sobě nemají nějak extra výraznou chuť, proto doporučujeme kombinovat s výrazně upravenou zeleninou a luštěninou (pro kompletní talíř) a určitě raději s omáčkou než s další “suchou” hromádkou.

Obměna

  • Velmi dobře chutnají i jáhlovo-rýžové knedlíky nebo na nočky můžete spotřebovat zbytky od snídaňových kaší apod.

Děti

  • Když vynecháme sůl, můžeme dát nočky už těm nejmenším dětem. Hodí se do krabičky na svačinu. Budou se jim dobře držet, nebudou drobit a jsou nesrovnatelně lepší než jakékoli kupované pečivo nebo extrudáty. A navíc jsou přirozeně bezlepkové.

PS: Víte už jak na zdravé cukroví?

My na Jíme Jinak ano! Naučíme vás chutné cukroví - bez cukru a 100% rostlinné! 💖 Mrkněte jak nahradit cukr ve vánočním pečení nebo se seznamte s perfektním plánem pečení zdravého cukroví. A myslíme i na vás, kterým dělá starosti lepek. Ochutnejte některý ze 40 receptů na bezlepkové cukroví.

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

28 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Kateřina
6. 9. 2023

Nočky dělám často a ráda, dneska jsem je zkusila ze zbylého ovsa s jáhlama a lněným semínkem a taky jsou skvělý! 😋

👍

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Reveňová bublanina

Rebarborový jahleník je příjemný osvěžující dezert, který hravě nahradí běžný moučník. Neobsahuje mouku, vejce ani cukr. Je přirozeně bezlepkový a velmi ch...

Jahodový chia pudink

Chia dezerty jsou rychlé a zdravé. Využijte sezónu jahod a dopřejte si tento jednoduchý dezert.

Bezlepkové cibulové placky z kvásku

Křupavé na povrchu a měkkoučké uvnitř. To jsou tyto placky, ve kterých můžete zužitkovat zbylý kvásek.

Brokolicová pečená placka

Tato vláčná bezlepková placka z brokolice je rychlá na přípravu a můžete ji jíst jen tak samotnou třeba na svačinu nebo jako přílohu k různým pokrmům dle v...