Jáhly zahřívají a venku je pořád ještě dost chladno. Pokud už nevíte, jak naložit s jáhlami, zkuste z nich udělat knedlíky, šišky nebo třeba maličké nočky. Možná vám budou chutnat více než obvyklé bramborové.
cca 6 porcí
- 1 hrnek jahel
- 2 hrnky vody
- sůl
- pohanková mouka
Jak na bezlepkové knedlíky z jahel
- Uvařte si jáhly cca 20 minut.
- Jáhly nechejte zcela vychladnout.
- Do jáhel přidejte špetičku soli a tolik mouky, abyste rukama vytvořili hutné celistvé těsto (jako plastelína).
- Do velkého hrnce dáme vařit vodu s trochou soli.
- Mokrýma rukama tvarujeme menší šiky a dáváme do vroucí vody.
- Po vyplavání na povrch je vyndaváme, aby se nerozvařily.
Praktické
- Mouku dejte po částech podle potřeby. Poměr mouky a jahel není až tak důležitý jako výsledek – tuhé nerozpadající se těsto, které jde vytvarovat.
- Pokud chcete klasická knedlíková kolečka, vytvořte větší šišky a po uvaření je nechte vychladnout, pak se budou dát krájet.
- Pro ohřátí se dají nočky jednoduše na pařáček prohřát nebo se hodí do pánvičky a orestují se.
- Můžeme použít jáhly již uvařené, které zbyly z předchozího jídla.
- Těsto také můžeme připravit tak, že jáhly rozmixujeme (pokud jsou moc suché, přidáme trochu vody), spojíme moukou do těsta a pokračujeme stejným postupem.
Nočky můžete skladovat den dva v lednici a před podáváním je nahřát na pařáčku.
- Osobně to dělám tak, že knedlíky na přímou konzumaci dělám malé jednoporcové a přebytky zpracovávám do šišek, skladuji v lednici a před podáváním snadno naporcuji na tenké plátky, napařím a podávám k jídlu.
Kombinujeme
- Knedlíky samy o sobě nemají nějak extra výraznou chuť, proto doporučujeme kombinovat s výrazně upravenou zeleninou a luštěninou (pro kompletní talíř) a určitě raději s omáčkou než s další “suchou” hromádkou.
Obměna
- Velmi dobře chutnají i jáhlovo-rýžové knedlíky nebo na nočky můžete spotřebovat zbytky od snídaňových kaší apod.
Děti
- Když vynecháme sůl, můžeme dát nočky už těm nejmenším dětem. Hodí se do krabičky na svačinu. Budou se jim dobře držet, nebudou drobit a jsou nesrovnatelně lepší než jakékoli kupované pečivo nebo extrudáty. A navíc jsou přirozeně bezlepkové.
PS: Začínáme Jarní očistu!
Únava, blbá nálada a
kila navíc? Nenecháme vás v tom! 😊 Pojďte s tím zatočit. Začínáme
8 týdenní Jarní očistu.
Pročistíme tělo,
zlepšíme jídelníček i postavu a zase bude dobře.
Komentáře
👍
Dobrý den, sos , spletla jsem si jahly s quinoou, půjde to i z nich? Díky