Jáhly zahřívají a venku je pořád ještě dost chladno. Pokud už nevíte, jak naložit s jáhlami, zkuste z nich udělat knedlíky, šišky nebo třeba maličké nočky. Možná vám budou chutnat více než obvyklé bramborové.
Ingredience
cca 6 porcí
  • 1 hrnek jahel
  • 2 hrnky vody
  • sůl
  • pohanková mouka

Jak na bezlepkové knedlíky z jahel

  1. Uvařte si jáhly cca 20 minut.
  2. Jáhly nechejte zcela vychladnout.
  3. Do jáhel přidejte špetičku soli a tolik mouky, abyste rukama vytvořili hutné celistvé těsto (jako plastelína).
  4. Do velkého hrnce dáme vařit vodu s trochou soli.
  5. Mokrýma rukama tvarujeme menší šiky a dáváme do vroucí vody.
  6. Po vyplavání na povrch je vyndaváme, aby se nerozvařily.

Praktické

  • Mouku dejte po částech podle potřeby. Poměr mouky a jahel není až tak důležitý jako výsledek – tuhé nerozpadající se těsto, které jde vytvarovat.
  • Pokud chcete klasická knedlíková kolečka, vytvořte větší šišky a po uvaření je nechte vychladnout, pak se budou dát krájet.
  • Pro ohřátí se dají nočky jednoduše na pařáček prohřát nebo se hodí do pánvičky a orestují se.
  • Můžeme použít jáhly již uvařené, které zbyly z předchozího jídla.
  • Těsto také můžeme připravit tak, že jáhly rozmixujeme (pokud jsou moc suché, přidáme trochu vody), spojíme moukou do těsta a pokračujeme stejným postupem.
  • Nočky můžete skladovat den dva v lednici a před podáváním je nahřát na pařáčku.
  • Osobně to dělám tak, že knedlíky na přímou konzumaci dělám malé jednoporcové a přebytky zpracovávám do šišek, skladuji v lednici a před podáváním snadno naporcuji na tenké plátky, napařím a podávám k jídlu.

Kombinujeme

  • Knedlíky samy o sobě nemají nějak extra výraznou chuť, proto doporučujeme kombinovat s výrazně upravenou zeleninou a luštěninou (pro kompletní talíř) a určitě raději s omáčkou než s další “suchou” hromádkou.

Obměna

  • Velmi dobře chutnají i jáhlovo-rýžové knedlíky nebo na nočky můžete spotřebovat zbytky od snídaňových kaší apod.

Děti

  • Když vynecháme sůl, můžeme dát nočky už těm nejmenším dětem. Hodí se do krabičky na svačinu. Budou se jim dobře držet, nebudou drobit a jsou nesrovnatelně lepší než jakékoli kupované pečivo nebo extrudáty. A navíc jsou přirozeně bezlepkové.

Nevěřila jsem, že dokážu být bez čokolády

Marcella H.: Březen byl můj první měsíc, kdy jsem se...

Ukázali jste mi cestu, jak lépe zvládnout nový životní styl

Alča K.: Získala jsem lásku a nadšení pro vaření,...

Kurz pro začátečníky

Alena: Děkuji za spoustu podnětů, které jsem na vašem...

Překvapilo mě, jak je jídlo rychle hotové

Pavlína: Velice příjemně mě překvapilo, jak je jídlo rychle...

Děkuji, jak se o nás krásně staráte

Tereza: Tak já také ještě jednou díky? Krásně se...

Jsem vděčná za tuto stravu

Iva: Tento druh stravy mě přináší velký kus klidu,...

Zbožňuji vaše recepty

Ema K.: Zbožňuji Vase recepty, vařím, peču, baštím, papám a...

Vaše stránky mě nadchly

Agatha: Vaše stránky mě nadchly a hodně inspirovaly. Už...

Obdivuji vaše recepty a úžasné nápady

Lenka M.: Nejsem ortodoxní JJ, ale tuto stravu mám...

Díky vám jsem se odnaučila pít kávu a vůbec mi nechybí

Pzajickova: Dobrý den, já jsem se s vámi holky...

Meditace pro mě je, když si stoupnu ke sporáku a vařím dle JJ

Sidonia: Pro mě meditace je, když přijdu z práce...

Kurz byl nejkrásnějším dárkem, který jsem kdy dostala

Dagbri: Jsem moc ráda, že jsem na Vaše stránky...

Jsem čilejší a už konečně večer nezívám

Nahlie64: Jídla jsou výborná a moc Vám poděkovat :-)...

Očista byla super!

Janakralicek: Očista byla super, diplom jsem si udělila, byla...

Nejlepší polévka. Kluci vylízali i hrnec a vaříme ji i dnes

Michaela: Prý nejlepší polévka světa a to došel zázvor....

Jídlo je neskutečně chutné, jednoduché a variabilní – prostě bezvadně připravený kurz!

Ivaostadal: Děkuji celkově za bezvadně připravený kurz, zhubla jsem,...

10 komentářů. Jak to vidíte vy? Napište komentář.

  1. Nerozumím pokynu “Pokud jsme nepřidávali mouku, …” Mouku jsme přece přidávali pokaždé, ne? Ať jsme je dělali z předem uvařených jahel, nebo jsme mouku přidali do čerstvě uvařených…

    • Mirko, my z jahel děláme i knedlíky bez mouky. Ony když vychladnou, tak jdou docela dobře promačkat v ruce na těsto a funguje to i bez mouky. A když se to vaří bez mouky, tak je to trochu rychlejší. V receptu to opravím, aby to bylo jasné.

  2. Došla pohanková mouka, tak jsem dala kukuřičnou. Je to jedno, nebo je v tom nějaký háček? Chuťově mňam, i to krásně drží.

  3. Děti chtěly o víkendu k obědu bramborové šišky s mákem jaké mívají ve školce. Tak jsem udělala jáhlovo-rýžové. Bohužel kromě máku musely být sypané i cukrem, ale aspoň místo másla jsem jim dala ghí. Oblizovali se oba dva, což mně hlavně u starší dcerky potěšilo, protože pořád moje zdravé pokusy bojkotuje :-).

    • Já je také občas dělám ale místo cukru poliji sladěnkou a máslo ani nedávám, syn se olizuje jen z té sladěnky a máku.

  4. No, tak teď jsem dovařila i dýňovou omáčku – měli jsme ji k nočkům – která taky absolutně nemá chybu:-) zakamuflovala jsem do ní červenou čočku, kterou moje dcera pozná všude – nepoznala ji všechno snědla….:-) jsem nadšená:-):-):-)

  5. Tak jsem je právě dovařila!!! Hned bych je snědla samotné, bez ničeho… jsou úžasné, skvělé, rychlé,prostě nemají chybu:-):-) Kam se hrabe bramborový nebo houskový knedlík… již nikdy více:-) moc díky… vaše práce a starost o zdravíčeského národa má smysl:-)

  6. Zobrazit všech 10 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekJak používat kukuřičný škrob (maizenu) a kuzu
Další článekBezlepkové knedlíky z jahel a rýže