Jáhly zahřívají a venku je pořád ještě dost chladno. Pokud už nevíte, jak naložit s jáhlami, zkuste z nich udělat knedlíky, šišky nebo třeba maličké nočky. Možná vám budou chutnat více než obvyklé bramborové.

Ingredience
cca 6 porcí
  • 1 hrnek jahel
  • 2 hrnky vody
  • sůl
  • pohanková mouka

Jak na bezlepkové knedlíky z jahel

  1. Uvařte si jáhly cca 20 minut.
  2. Jáhly nechejte zcela vychladnout.
  3. Do jáhel přidejte špetičku soli a tolik mouky, abyste rukama vytvořili hutné celistvé těsto (jako plastelína).
  4. Do velkého hrnce dáme vařit vodu s trochou soli.
  5. Mokrýma rukama tvarujeme menší šiky a dáváme do vroucí vody.
  6. Po vyplavání na povrch je vyndaváme, aby se nerozvařily.

Praktické

  • Mouku dejte po částech podle potřeby. Poměr mouky a jahel není až tak důležitý jako výsledek – tuhé nerozpadající se těsto, které jde vytvarovat.
  • Pokud chcete klasická knedlíková kolečka, vytvořte větší šišky a po uvaření je nechte vychladnout, pak se budou dát krájet.
  • Pro ohřátí se dají nočky jednoduše na pařáček prohřát nebo se hodí do pánvičky a orestují se.
  • Můžeme použít jáhly již uvařené, které zbyly z předchozího jídla.
  • Těsto také můžeme připravit tak, že jáhly rozmixujeme (pokud jsou moc suché, přidáme trochu vody), spojíme moukou do těsta a pokračujeme stejným postupem.
  • Nočky můžete skladovat den dva v lednici a před podáváním je nahřát na pařáčku.
  • Osobně to dělám tak, že knedlíky na přímou konzumaci dělám malé jednoporcové a přebytky zpracovávám do šišek, skladuji v lednici a před podáváním snadno naporcuji na tenké plátky, napařím a podávám k jídlu.

Kombinujeme

  • Knedlíky samy o sobě nemají nějak extra výraznou chuť, proto doporučujeme kombinovat s výrazně upravenou zeleninou a luštěninou (pro kompletní talíř) a určitě raději s omáčkou než s další „suchou“ hromádkou.

Obměna

  • Velmi dobře chutnají i jáhlovo-rýžové knedlíky nebo na nočky můžete spotřebovat zbytky od snídaňových kaší apod.

Děti

  • Když vynecháme sůl, můžeme dát nočky už těm nejmenším dětem. Hodí se do krabičky na svačinu. Budou se jim dobře držet, nebudou drobit a jsou nesrovnatelně lepší než jakékoli kupované pečivo nebo extrudáty. A navíc jsou přirozeně bezlepkové.

Hubneme do plavek online: Shoďte 5 kg za 14 dnů

Už po týdnu se cítím lépe a dokonce jsem zvládla i půst

Slunivok: Já jsem se radostně pustila do jarní očisty....

Jak krásný je svět, když máte zdraví

Vladka: Holky, chci Vám napsat krátký komentář. Byla jsem...

Vaření dle JJ je jednoduché a nejsem unavená, takže to jde samo

Jana: Těch informací je hodně, ale strašně mě to...

Díky zdravé stravě mi zmizel myom

Havliar: Já chci moc pochválit stránky!!! Jsou super! Teď...

I má 84letá maminka si na JJ jídle pochutnává

Hana O.: Konečně jsem dostala odvahu se ozvat, jsem...

Lepší než doktor

Mija: Krásný den všem, chtěla bych se poprvé podělit...

Ubývají cm i kg. Stojí to za to!

Ilona: Ahoj, dnes, šestý den - úbytek váhy 2...

Konečně zdravý jídelníček

Ilona71: 2,5 kg dole. Jsem moc rada za tento...

Děkuji za celý rok v Klubu

Dobrý den, Evo a Heleno, chtěla bych vám poděkovat za...

Přípravy jídel jsou až překvapivě rychlé

Barbjenc: Dnešní oběd jsem nemohla skoro dojíst, všechno mi...

Kurz se mi líbí čím dál tím víc

Tereza: Ahoj Evi, na Vánočním detoxu jsem již po...

Nemohu se od tohoto webu odtrhnout

Kateřina: Dobrý den, ráda bych Vám touto cestou poděkovala...

Díky vám jsem začala vařit polévky – jsou tak chutné i rychlé na přípravu!

Marta: Milá paní Evo, chtěla bych Vám moc poděkovat za...

Úžasně zpracovaný kurz do naprostých deitalů

Ilona L.: Evi, váš kurz byl naprosto úžasný. Zpracovaný...

Chuťové orgie díky kurzu Jarní očista

Dudysek: Zdravím moc do JJ a musím vyjádřit velké...

Z maroda jsem zase činorodá!

Jarka: Ahoj Evi a Heli a všichni klubáci ♥...
  1. Povedly se! Díky za recept. Přidala jsem koriandr a byly moc dobre. Jako příloha k dynove omáčce s koriandrem.

  2. Nerozumím pokynu „Pokud jsme nepřidávali mouku, …“ Mouku jsme přece přidávali pokaždé, ne? Ať jsme je dělali z předem uvařených jahel, nebo jsme mouku přidali do čerstvě uvařených…

    • Mirko, my z jahel děláme i knedlíky bez mouky. Ony když vychladnou, tak jdou docela dobře promačkat v ruce na těsto a funguje to i bez mouky. A když se to vaří bez mouky, tak je to trochu rychlejší. V receptu to opravím, aby to bylo jasné.

  3. Došla pohanková mouka, tak jsem dala kukuřičnou. Je to jedno, nebo je v tom nějaký háček? Chuťově mňam, i to krásně drží.

  4. Děti chtěly o víkendu k obědu bramborové šišky s mákem jaké mívají ve školce. Tak jsem udělala jáhlovo-rýžové. Bohužel kromě máku musely být sypané i cukrem, ale aspoň místo másla jsem jim dala ghí. Oblizovali se oba dva, což mně hlavně u starší dcerky potěšilo, protože pořád moje zdravé pokusy bojkotuje :-).

    • Já je také občas dělám ale místo cukru poliji sladěnkou a máslo ani nedávám, syn se olizuje jen z té sladěnky a máku.

  5. No, tak teď jsem dovařila i dýňovou omáčku – měli jsme ji k nočkům – která taky absolutně nemá chybu:-) zakamuflovala jsem do ní červenou čočku, kterou moje dcera pozná všude – nepoznala ji všechno snědla….:-) jsem nadšená:-):-):-)

  6. Tak jsem je právě dovařila!!! Hned bych je snědla samotné, bez ničeho… jsou úžasné, skvělé, rychlé,prostě nemají chybu:-):-) Kam se hrabe bramborový nebo houskový knedlík… již nikdy více:-) moc díky… vaše práce a starost o zdravíčeského národa má smysl:-)

  7. Zobrazit všech 14 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekJak používat kukuřičný škrob (maizenu) a kuzu
Další článekBezlepkové knedlíky z jahel a rýže