Domů > Zdravé recepty > Přílohy

Bezlepkové rýžové knedlíky z celého zrna

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
sezóna zima

Rychlé knedlíky, kde základ tvoří uvařená rýže, jsou prima zpestření našich talířů. A když smícháte tmavou a světlou rýži, bude to krásné i vizuálně.

Ingredience
pro 4 porce
  • 1 hrnek vařené rýže natural
  • 1 hrnek vařené černé rýže
  • cca 1/2 hrnku pohankové mouky
  • sůl
  • cca 5 lžic vody
  • na uvaření knedlíků: voda a sůl

Lída s váhou nikdy potíže neměla. Spíš naopak. Byla velmi štíhlá. Co ji ale trápilo...

Jak připravit celozrnné knedlíky

  1. Do velkého hrnce dáme vařit vodu se solí. Přiklopíme a jdeme dělat knedlíky.
  2. Světlou i tmavou rýži dáme do mísy a polijeme troškou vody, aby se s ní dalo pracovat.
  3. Do mísy přidáme pohankovou mouku a posypeme solí (cca 1 lžička soli).
  4. Rukama propracujeme na tuhé těsto, případné hroudy obilí rozmělníme na menší kousky.
  5. S věkem přibývají kila a potíže?
    Objev jak ozdravit jídelníček pro lepší postavu a zdraví teď hned!
    Chci začít 100% ZDARMA
  6. Podle potřeby přidáme vodu nebo mouku. Těsto nesmí být řídké jako kaše ale spíš tuhé jako modelína.
  7. Mokrýma rukama tvarujeme koule nebo šišky a vhazujeme postupně do osolené vroucí vody.
  8. Když knedlíky vyplavou, jsou uvařené.
  9. Dáváme je do hrnce se sítem, aby okapaly a nebyly rozmáčené.

Praktické

  • Knedlíky neházejte do vody všechny naráz – místo, aby se uvařily, rozmočily by se a rozpadly. Dávejte je do vody cca po 5 kusech podle velikosti knedlíků.
  • Knedlíky vařím vždy až když mám zbytky obilí, jinak by to trvalo zbytečně dlouho – čekat, až se uvaří rýže. Proto vařím obilí vždy do zásoby a pak jej různě zpracovávám jednou jako přílohu ve formě rýže, jindy takto na knedlíky, příště na karbanátky, placky apod.
  • Pokud máte obilné knedlíky rádi, udělejte si jich víc. Není to moc práce navíc, když už jste v procesu. My je rádi na svačinu i na další rychlovky, které se dají z knedlíku snadno udělat – skladujte je v lednici v zavřené krabičce, vydrží řadu dní, když jsou suché.
  • Knedlíky samy o sobě nemají nějak extra výraznou chuť, proto doporučujeme kombinovat s výrazně upravenou zeleninou či luštěninou a určitě raději s omáčkou než s další “suchou” hromádkou.

Obměna

  • Rýži můžete použít černou nebo červenou, světlá může být dlouhozrnná či kulatozrnná natural, basmatti apod.
  • Použijte jakékoli zbytky obilí, můžete přidat semínka.
  • Mouka může být kukuřičná, čiroková apod.
  • Pokud nemáte problém s lepkem, můžete použít i mouku špaldovou či ječnou.

Děti

  • Knedlíky jsou vhodné pro děti již od cca 8 měsíců, podle jejich schopnosti kousat, jen nebudeme solit.
  • Je to ideální jídlo do ručičky, tzv. BLW (Baby-led Weaning) a může se dát samotné jako svačina místo sušenek a jiných nezdravostí. 
  • Skvěle nahradí křupky či pečivo, které nejsou pro děti vhodné.

PS: Přemýšlíš, co uvařit pro lepší postavu?

Pojď to zjistit! 😁 Tisíce lidí shodily 5 kg za 14 dní - zdravě, bez deficitu, dřiny a chemie. Jak to? Máme totiž chutný hubnoucí jídelníček, který tě zbaví zadržované vody a nastartuje tvůj metabolismus. Naskoč do letní výzvy a začni!

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

40 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Děkuji za recept , moc velká dobrota . Kotrč a zelenina na paprice .

Ukázat další komentáře
Schovat štítky

Vyzkoušejte také

Rýžový nákyp s mrkví a dýní

Jak ze zbytků obilí udělat luxusní jídlo? Zkuste tento recept a uvidíte, jak zabodujete!
28
23

Kváskové placky s medvědím česnekem (bez lepku)

Přirozeně bezlepkové placky s medvědím česnekem chutnají malým i velkým.
45
43

Houbové rizoto s tymiánem

Z dovolené jsem si přivezla dva koše hub a tak vznikl další báječný recept. Tymián a houby jsou totiž skvělá kombinace. Zkuste toto božské houbové rizoto p...

Celozrnná rýže vařená s kaštany

Sladké kaštany milujeme jak do sladkých, tak do slaných jídel, anebo jen tak upečené v troubě… A pokud nevíte co s nimi, přidejte je k vařícím se obi...

Ligurská jednoduchá panissa

Ligurská panissa je vynikající přílohou. S receptem si můžete opravdu pohrát a obměňovat do nekonečna.

Bezlepkové meruňkové knedlíky ze 3 ingrediencí

Miluji sezónu ovoce, protože si konečně můžu dopřát moje oblíbené plněné ovocné knedlíky. Těsto z jáhel je přirozeně bezlepkové a stačí na něj pouze 2 ingr...