Domů > Magazín > Jídlo pod lupou

Hokkaido 3x jinak: oranžová, zelená a modrá. Jak se liší?

Hokkaido je jedna z nejoblíbenějších dýní. Nejběžněji ji seženeme v oranžové barvě, ale existují i další – modrá a zelená. Znáte je? Víte, jaké jsou mezi nimi rozdíly a jak chutnají?

Oranžová hokkaido

Běžná odrůda hokkaido (název Red Kuri, ve Francii Potimarron, v Británii Onion Squash), kterou koupíme v obchodě. Má nasládlou dužinu a její slupka se nemusí loupat. Pokud chcete vybrat tu nejsladší, postupujte podle našeho návodu.

Zelená hokkaido

Zelená hokkaido (Delica F1) u nás není tak běžná jako oranžová hokkaido. Má jemnou máslovou chuť, je lehce moučnatá a mírně vodovější než klasická oranžová hokkaido. Slupka s enemusí loupat.

Jak si v zimě dobít své životní baterie?
Stáhni si z Jíme Jinak jídelníček pro regeneraci ledvin!
Stáhnout 100% ZDARMA

Modrá hokkaido

Modrá hokkaido má hruškovitý tvar s modrošedou slupkou. Je vzácnější, protože má nízkou plodnost – urodí se zhruba jen 2 plody na rostlinu. Má nejmenší obsah vody. Jedná se o nejmoučnatější odrůdu se suchou drobivou dužninou, proto se hodí spíše do těst na noky, placičky či do chlebového těsta. Slupka se nemusí loupat.

Jak dýně hokkaido využít v kuchyni
Všechny tyto 3 druhy se hodí se do sladkých (buchet, koláčů, náplně do dezertů, do těsta) i slaných jídel (rizot, gulášů, luštěninových a zeleninových směsí, kaší, na cibulce, do noků, těst na pečivo), polévek, k zapékání v troubě, na pyré aj.

PS: Chceš dobít své životní baterie?

Stáhni si zdarma zimní jídelníček pro regeneraci ledvin. !

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

68 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

moonby1313
11. 11. 2023

Letos se nám urodila jak klasická hokkaido tak i zelené a modré, tak se těším na to srovnání chutí😊

Dostala jsem zelené hokaido a vůbec jsem nevěděla co mám, až díky článku v JJ jsem zase o něco chytřejší. Děkuji

Ukázat další komentáře
Schovat štítky

Vyzkoušejte také

56
4

Jak vybrat tu nejlepší dýni Hokkaido

Sladká hokkaido dýně je výbornou podzimní zeleninou, je léčivá a v kuchyni se s ní dá čarovat. Ale jen když víte, jak ji správně vybrat. Jinak si domů může...
41
4

4 tipy, jak si naplno užít podzim

Máme tu podzim. Hojnost ovoce a zeleniny, kouzlo vínové a zlatavé barvy, šustící listí lákající k procházkám a pochmurné počasí. Jak si ho užít a naplno vy...
63

13 rychlých a zdravých svačin, které si vzít k vodě

Celý den u vody a jíst zdravě? Žádný problém! Nespoléháme na stánky s občerstvením, kde většinou mají jen nezdravá a těžká jídla. Máme pro vás 13 tipů na n...
32

Vedro útočí! 10 fit receptů, kterými se zchladíte

Osvěžte se, ochlaďte se, užívejte si parné dny zdravě! Jde to i bez přidaného cukru a útoku na vaší váhu. Máme pro pro vás 10 rychlých a osvěžujících recep...
78
12

Poklad jménem vlašské ořechy

Ořechová sezóna je tady! Udělejte si zásobu, ať máte dost ořechů na nádivky do sladkého pečiva, do těst na vánoční cukroví, na ořechovou bábovku nebo ořech...
56

Rychlé a syté podzimní saláty na oběd nebo večeři

S nastupujícím chladným počasím si tělo žádá teplá a sytá jídla. Pokud zrovna nemáte čas vařit omáčku nebo péct, zkuste tyto snadné a rychlé zahřívající sa...