Domů > Zdravé recepty > Přílohy

Ječné kroupy a bílá rýže

Uvařeno

Kroupy jsou zdravé a levné, ale málokdo je vaří. Pokud je nevaříte, protože vám samotné až tak nejedou, vyzkoušejte je uvařit spolu s rýží. Tuhle kombinaci zvládne s chutí leckterý kroupový odmítač.

Ingredience
pro 8 porcí
 
  • 1 hrnek bílé rýže
  • 1 hrnek ječných krup
  • 4 hrnky vody
  • špetka soli

Po roce jdu na kontrolu na ortopedii. Jak se asi vyvíjí artróza kolene? Jsem bez berlí, ale přesto se trochu bojím, j...

Postup
  1. Kroupy propláchneme ve studené vodě a vložíme do hrnce.
  2. Rýži propláchneme a přidáme na kroupy.
  3. Zalijeme vodou a necháme pár hodin namočené, můžeme klidně přes noc.
  4. S věkem přibývají kila a potíže?
    Objev jak ozdravit jídelníček pro lepší postavu a zdraví teď hned!
    Chci začít 100% ZDARMA
  5. Před vařením přidáme špetku soli, přiklopíme a dáme vařit. vodu nesléváme.
  6. Přiklopíme, zmírníme plamen na minimum a vaříme cca 40 minut do vstřebání vody.
  7. Můžeme nechat ještě pár minut nechat dojít pod pokličkou.
Obměna
  • K obilí můžeme přidat ještě semínka (lněné, slunečnicové, dýňové nebo sezamové).
  • V zimě můžeme vařit v tlakovém hrnci, zkrátíme dobu varu a přidáme trochu vody, nebo v troubě.
Kombinujeme
  • Uvařené obilí použijeme jako přílohu k luštěnině a zelenině, pokud chceme připravit kompletní talíř. Pokud chceme jen lehčí večeři, přidáme pouze tepelně upravenou zeleninu.

 

Děti
  • Dáváme cca od 1 roku. Miminkům nesolíme a přidáme vodu, aby bylo obilí měkké. Nejmenším pasírujeme.

PS: Přemýšlíš, co uvařit pro lepší postavu?

Pojď to zjistit! 😁 Tisíce lidí shodily 5 kg za 14 dní - zdravě, bez deficitu, dřiny a chemie. Jak to? Máme totiž chutný hubnoucí jídelníček, který tě zbaví zadržované vody a nastartuje tvůj metabolismus. Naskoč do letní výzvy a začni!

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

6 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Prosím minimální množství máčení krup?

Mila Beata
3. 10. 2023

Mnamka, kroupy nikdy nezklamou a s rejžičkou vynikající kombinace ❤️

Ukázat další komentáře
Schovat štítky

Vyzkoušejte také

Celozrnná rýže vařená s kaštany

Sladké kaštany milujeme jak do sladkých, tak do slaných jídel, anebo jen tak upečené v troubě… A pokud nevíte co s nimi, přidejte je k vařícím se obi...
54
21

Kroupové placky s kopřivou

Rychlé placky s nášupem jarních kopřiv, to je ta pravá jarní fitness strava.

Luxusní cuketové lodičky s maso-sýrovou náplní (vegan)

Pochutnejte si na skvělých plněných cuketách s mletým masem a zapečené sýrem ve stylu Jíme Jinak – tedy bez masa a bez sýra. Stačilo přidat dvě zdrav...

Nákyp s černými fazolemi

Zapékané nákypy v chladných dnech příjemně zahřejí. Černé fazole posilují ledviny a červená řepa je dobrá na krev. Vyzkoušejte, jak chutnají společně zapeč...

Citrónové rizoto

Chutné a levné jídlo připravené z jednoduchých surovin, ideální například jako rychlá večeře nebo součást kompletního talíře.

Zbytkové knedlíky – univerzální recept pro levné a zdravé vaření

Zbylo vám trochu rýže, trochu jáhel, ovesná kaše a není toho dost na pořádné jídlo? Nevyhazujte je a udělejte z nich rychlé knedlíky. Nic nepřijde nazmar! ...