Knedlík z celého obilí
Nejzdravější verze knedlíku je z celého vařeného obilí. Dá se dělat z vařeného ovsa, kamutu, špaldy, krup a dalších obilovin (postup výroby knedlíku z obilí). Ideální alternativa klasického houskového knedlíku k dušenému zelí, gulášům, segedínu i k omáčkám (svíčková, rajská, koprová aj.).
Kynutý kváskový knedlík
Kynutý knedlík nemusí být pouze z bílé mouky a droždí. Zkuste to zdravěji díky celozrnné mouce a kvásku (jaký je rozdíl kvásek vs. droždí?). Tento knedlík se hodí k jakékoliv omáčce a zbytky lze využít ke zbytkové klasice – knedlík ve “vajíčku” (místo vajíčka poslouží směs hraška).
Imunita + Jídelníček + Antistres
Tři nabité dny pro vitální podzim!
Rezervovat místo zdarma
“Bramborový” knedlík
Skvělou náhradou za brambory (nejen) v knedlících jsou batáty (proč nepoužíváme brambory?). Tyto bramborové, resp. batátové knedlíky, se hodí všude tam, kde byste jinak použili bramborové – k omáčkám i zelí.
Jáhelný knedlík
Namísto bramborových nebo houskových knedlíků mohou posloužit i tyto jáhlové knedlíky. Jáhly jsou velmi výživná obilovina, která se dříve hojně používala – zařaďme ji zpět do našich jídelníčků třeba díky těmto knedlíkům.
Polentový knedlík
Další hrnkovou variantou knedlíků jsou polentové. Jsou velmi rychle připravené a hodí se nejen k omáčkám a zelí, také třeba ke špenátu a různým jídlům typu stew, gulášům, kari a dhál. Pokud nechcete dělat kulaté knedlíky, stačí polentu vylít na plech a po ztuhnutí krájet polentové kostky.
Nadýchaný kukuřičný knedlík
Kromě polenty, která je rychle připravena (viz recept) se dají hrnkové knedlíky udělat i z kukuřičné krupice. Pokud do těsta na knedlíky přidáte i burizony a mišutku (extrudovanou kukuřičnou kaši), bude knedlík krásně nadýchaný.
Malé knedlíčky
Kromě velkých knedlíků – šišek a hrnkových – se dají dělat i malé knedlíky ve tvaru kuliček nebo válečků. Na ně se dají použít jakékoliv zbytky uvařených obilovin, které máme v lednici a můžeme je i ochutit (např. kmín, sušené či čerstvé bylinky, divoké bylinky, kurkuma, semínka aj.). Např. kroupovo-vločkové, rýžovo-jáhlové s kmínem, nejrychlejší vločkové, rýžové se sezamem, kroupovo-rýžové s kopřivami, rýžovo-pohankové, rýžovo-jáhlovo-vločkové, rýžovo-vločkové se sezamem a měsíčkem, pohankové, čirokové, vločkové s chia semínkem aj.
PS: Cítíte se pořád unavená a bez energie?
Vstáváte ráno s pocitem, že byste nejraději zůstala v posteli? Co si dobít baterky a postarat konečně i o sebe? Je čas na podzimní detox. Mrkněte jak opět získat energii.
Buďte první, kdo napíše komentář