Víte, co je kočičí tanec nebo šumajstr? A co se jedlo tradičně dnešní den, tedy na Zelený čtvrtek? Naši předci měli na toto období přesně stanovená tradiční jídla. Po čtyřicetidenním půstu vrcholily přípravy na Velikonoce. Pojďme se a přinést tradice zpátky i na váš stůl.

Škaredá středa

V tento den by mělo jídlo vypadat nepovedeně nebo nevzhledně. Nejčastěji se připravovaly různé typy placek nebo bramboráků, které při jejich otáčení hospodyně záměrně různé potrhaly, a tak vzniklo pojmenování pro „trhance“.

Recepty na Škaredou středu:
– Vláčné palačinky bez mouky a lepku
– Těsto na celozrnné palačinky ze špaldové, ječné a pohankové mouky
– Výtečné celozrnné palačinky
– Chlebové placky se semínky (bez lepku)
– Mrkvovo-pohankové placky (bezlepkové)
– Low carb cuketové bramboráky

Zelený čtvrtek

Dle tradice byl tento den ve znamení jarní zeleně (mladé kopřivy, petrželky – např. do rizota), zelené zeleniny (zelí, špenát) a luštěnin. Jídla z těchto potravin měly lidem zaručit zdraví po celý rok. Také se pekly různé preclíky a placky, které se přikusovaly k jarním polévkám. Mezi oblíbená jídla patřily zejména pučálka (vyklíčený hrách zprudka opečený na másle, osolený a opepřený nebo na sladko s rozinkami), kočičí tanec (zapékaná směs z čočky a krup ochucená česnekem, majoránkou a osmaženou cibulkou, viz recept zde – stačí vyměnit hrách za čočku) nebo šumajstr (zapékaná směs z fazolí a krup ochucená česnekem, majoránkou a osmaženou cibulkou, viz recept zde – stačí vyměnit hrách za fazole).
Pokud lidé snědli před východem slunce chléb namazaný medem, byli po celý rok chráněni před uštknutím hadů a před žihadly vos.

Recepty na Zelený čtvrtek:
– Zeleninové rizotko s čerstvou kopřivou
– Kopřivový špenát
– Slané preclíky
– Pučálka z cizrny
– Kočičí svatba
– Kopřivová krémová polévka
– Rychlá krémová polévka z kopřiv a cukety
– Přesnídávková polévka z kopřiv a jiného plevele
– Jarní kvásková polévka s kopřivou
– Kopřivák – knedlík z vařené rýže, krup a kopřiv
– Mungo s kopřivou na sladkém curry
– Jemný kopřivový krém s koprem
– Tempura z kopřivy
– Jarní pohankový kuba s kopřivou
– Polévka z čerstvého špenátu
– Špenát s mandlovou nebo ovesnou smetanou a kukuřičnými těstovinami
– Špenát z kedlubnových listů
– Tofu a žampiony s čerstvým špenátem

Velký pátek

Byl obvykle postní jako připomínka smrti Ježíše Krista. V některých krajích se dodržoval půst velmi přísně a mohl se narušit pouze jídlem z ryb. Pokud na rybu nebyly peníze, peklo se bramborové těsto ve tvaru ryby. V jiných krajích se v tento den nejčastěji připravovalo jen jedno, jednoduché jídlo z toho, co bylo v domácnosti běžně k dispozici – například hustá polévka z kysaného zelí a brambor, špenát, hrách, jáhly, čočka nebo sladké knedlíky plněné sušeným ovocem.

Recepty na Velký pátek:
– Zelňačka s tofu
– Zelňačka s “uzeným”
– Rychlé plněné švestkové knedlíky bez lepku
– Bezlepkové meruňkové knedlíky ze 3 ingrediencí
– Hustá zeleninová polévka s tempehem natural
– Hrstková polévka s quinoou, čočkou a řepou

Bílá Sobota

V tento den hospodyně pekly věnce, bochánky, mazance (můžete použít kváskové těsto jako na beránka), jidáše (kynuté sladké houstičky sypané mandlemi podávané polité medem) a velikonočního beránka. Vše se chystalo na Boží hod velikonoční. Muži a chlapci pletli pomlázky a děvčata zdobila vajíčka. Jako hlavní chod se v sobotu podávala nádivka, které se říkávalo například sekanice, snítek nebo sekanina.

Recepty na Bílou sobotu:
– Beránek z kvásku
– “Tvarohový” beránek
– Velikonoční beránek bezlepkový
– Slavnostní velikonoční nádivka
– Pečená velikonoční nádivka z jáhel s uzeným tofu
Mazanec

Boží hod velikonoční (neděle)

Ze soboty na neděli došlo ke zmrtvýchvstání Ježíše Krista. Tato noc byla označována za „velkou“, odtud vznikl název Velikonoce. V tento den se jedly tradiční velikonoční jídla jako vejce, mazance, beránci, chleby a pilo se víno. Jedlo se také maso. V tento den se setkávali rodiny, přátelé a známí.

Recepty na Boží hod velikonoční:
– Beránek z kvásku
– “Tvarohový” beránek
– Velikonoční beránek bezlepkový
Mazanec
– Velikonoční knedlíky alá vajíčko naruby
Vegan vejce natvrdo

Velikonoční pondělí (Červené pondělí)

Je ve znamení vajíček – symbolu nového života. Brzy ráno vycházeli chlapci s pomlázkami šlehat děvčata, aby z nich vyhnali lenost a nemoci (říkalo se, kdo dostal pomlázkou, ten omládl). Chlapci od děvčat dostávali různě zdobená a malovaná vajíčka a cukroví. V tento sen se jedla vajíčka v různých přípravách (místo nich lze pro přípravu vašich jídel dle zásad JJ použít tofu, kurkumu a černou sůl) – smažená, plněná, v pomazánkách, přidávaly se do omáček a velikonoční nádivky.

Recepty na Velikonoční pondělí:
– Velikonoční knedlíky alá vajíčko naruby
Vegan vejce natvrdo
– Veganská míchaná vejce se zeleninou
– Vajíčková pomazánka z dýně a tofu (veganská)
– Míchaná cizrnová “vajíčka” s cuketou

A jak se jí na Velikonoce u vás?

K našim oblíbeným velikonočním pokrmům patří vedle již zmíněných polévek s divokou zeleninou  a jáhlové nádivky také bramborový salát. V našem pojetí samozřejmě bez brambor, bez vajec a bez majonézy. Ale naprosto vynikající!

A co se podává na Velikonoce u vás? Je to pro vás den, kdy se jí slavnostně? Máte nějaké tradiční pokrmy? Nebo jíte to, co jindy?

Foto beránka: Sisi Silovská

Čtěte dále