Škaredá středa
V tento den by mělo jídlo vypadat nepovedeně nebo nevzhledně. Nejčastěji se připravovaly různé typy placek nebo bramboráků, které při jejich otáčení hospodyně záměrně různé potrhaly a tak vzniklo pojmenování pro „trhance“.
Recepty na Škaredou středu:
– Vláčné palačinky bez mouky a lepku
– Těsto na celozrnné palačinky ze špaldové, ječné a pohankové mouky
– Výtečné celozrnné palačinky
– Chlebové placky se semínky (bez lepku)
– Mrkvovo-pohankové placky (bezlepkové)
– Low carb cuketové bramboráky
Imunita + Jídelníček + Antistres
Tři nabité webináře!
Rezervovat místo zdarma
Zelený čtvrtek
Dle tradice byl tento den ve znamení jarní zeleně (mladé kopřivy, petrželky – např. do rizota), zelené zeleniny (zelí, špenát) a luštěnin. Jídla z těchto potravin měly lidem zaručit zdraví po celý rok. Také se pekly různé preclíky a placky, které se přikusovaly k jarním polévkám. Mezi oblíbená jídla patřily zejména pučálka (vyklíčený hrách zprudka opečený na másle, osolený a opepřený nebo na sladko s rozinkami), kočičí tanec (zapékaná směs z čočky a krup ochucená česnekem, majoránkou a osmaženou cibulkou, viz recept zde – stačí vyměnit hrách za čočku) nebo šumajstr (zapékaná směs z fazolí a krup ochucená česnekem, majoránkou a osmaženou cibulkou, viz recept zde – stačí vyměnit hrách za fazole).
Pokud lidé snědli před východem slunce chléb namazaný medem, byli po celý rok chráněni před uštknutím hadů a před žihadly vos.
Recepty na Zelený čtvrtek:
– Zeleninové rizotko s čerstvou kopřivou
– Kopřivový špenát
– Slané preclíky
– Pučálka z cizrny
– Kočičí svatba
– Kopřivová krémová polévka
– Rychlá krémová polévka z kopřiv a cukety
– Přesnídávková polévka z kopřiv a jiného plevele
– Jarní kvásková polévka s kopřivou
– Kopřivák – knedlík z vařené rýže, krup a kopřiv
– Mungo s kopřivou na sladkém curry
– Jemný kopřivový krém s koprem
– Tempura z kopřivy
– Jarní pohankový kuba s kopřivou
– Polévka z čerstvého špenátu
– Špenát s mandlovou nebo ovesnou smetanou a kukuřičnými těstovinami
– Špenát z kedlubnových listů
– Tofu a žampiony s čerstvým špenátem
Velký pátek
Byl obvykle postní jako připomínka smrti Ježíše Krista. V některých krajích se dodržoval půst velmi přísně a mohl se narušit pouze jídlem z ryb. Pokud na rybu nebyly peníze, peklo se bramborové těsto ve tvaru ryby. V jiných krajích se v tento den nejčastěji připravovalo jen jedno, jednoduché jídlo z toho, co bylo v domácnosti běžně k dispozici – například hustá polévka z kysaného zelí a brambor, špenát, hrách, jáhly, čočka nebo sladké knedlíky plněné sušeným ovocem.
Recepty na Velký pátek:
– Zelňačka s tofu
– Zelňačka s “uzeným”
– Rychlé plněné švestkové knedlíky bez lepku
– Bezlepkové meruňkové knedlíky ze 3 ingrediencí
– Hustá zeleninová polévka s tempehem natural
– Hrstková polévka s quinoou, čočkou a řepou
Bílá Sobota
V tento den hospodyně pekly věnce, bochánky, mazance (můžete použít kváskové těsto jako na beránka), jidáše (kynuté sladké houstičky sypané mandlemi podávané polité medem) a velikonočního beránka. Vše se chystalo na Boží hod velikonoční. Muži a chlapci pletli pomlázky a děvčata zdobila vajíčka. Jako hlavní chod se v sobotu podávala nádivka, které se říkávalo například sekanice, snítek nebo sekanina.
Recepty na Bílou sobotu:
– Beránek z kvásku
– “Tvarohový” beránek
– Velikonoční beránek bezlepkový
– Slavnostní velikonoční nádivka
– Pečená velikonoční nádivka z jáhel s uzeným tofu
– Mazanec
Boží hod velikonoční (neděle)
Ze soboty na neděli došlo ke zmrtvýchvstání Ježíše Krista. Tato noc byla označována za „velkou“, odtud vznikl název Velikonoce. V tento den se jedly tradiční velikonoční jídla jako vejce, mazance, beránci, chleby a pilo se víno. Jedlo se také maso. V tento den se setkávali rodiny, přátelé a známí.
Recepty na Boží hod velikonoční:
– Beránek z kvásku
– “Tvarohový” beránek
– Velikonoční beránek bezlepkový
– Mazanec
– Vegan vejce natvrdo
Velikonoční pondělí (Červené pondělí)
Je ve znamení vajíček – symbolu nového života. Brzy ráno vycházeli chlapci s pomlázkami šlehat děvčata, aby z nich vyhnali lenost a nemoci (říkalo se, kdo dostal pomlázkou, ten omládl). Chlapci od děvčat dostávali různě zdobená a malovaná vajíčka a cukroví. V tento sen se jedla vajíčka v různých přípravách (místo nich lze pro přípravu vašich jídel dle zásad JJ použít tofu, kurkumu a černou sůl) – smažená, plněná, v pomazánkách, přidávaly se do omáček a velikonoční nádivky.
Recepty na Velikonoční pondělí:
– Velikonoční knedlíky alá vajíčko naruby
– Veganská míchaná vejce se zeleninou
– Vajíčková pomazánka z dýně a tofu (veganská)
– Míchaná cizrnová “vajíčka” s cuketou
A jak se jí na Velikonoce u vás?
K našim oblíbeným velikonočním pokrmům patří vedle již zmíněných polévek s divokou zeleninou a jáhlové nádivky také bramborový salát. V našem pojetí samozřejmě bez brambor, bez vajec a bez majonézy. Ale naprosto vynikající!
A co se podává na Velikonoce u vás? Je to pro vás den, kdy se jí slavnostně? Máte nějaké tradiční pokrmy? Nebo jíte to, co jindy?
Foto beránka: Sisi Silovská
PS: Cítíte se pořád unavená a bez energie?
Vstáváte ráno s pocitem, že byste nejraději zůstala v posteli? Co si dobít baterky a postarat konečně i o sebe? Je čas na podzimní detox. Mrkněte jak opět získat energii.
Komentáře
Velikonoční jídla dostáváme na návštěvách, takže většinou na Zelený čtvrtek jsou to sederové speciality jako hořké byliny (rukolový nebo celerový salát), kořenová zelenina (většinou také jako salát), beránek (v různých podobách, jako symbol), vejce (aspoň jedno pro celý dvacetičlenný stůl), charoset (směs mandlí a dalších ořechů, jablek a rozinek), macesy (nekvašené chleby) a pohár vína (nebo hroznová štáva). Na Velký pátek mají děti polévku a v neděli beránka a mazanec a co nejbohatší oběd. V pondělí děti mají bojovku a hledají velikonoční nadílku, ovšem bez čehokoliv k snědku…
U nás se jí dost zeleniny, velikonoční nádivka “hlavička”, barevná bramborová kaše, placky a zelený pivo :)