Víte, co je kočičí tanec nebo šumajstr? A co se jedlo tradičně dnešní den, tedy na Zelený čtvrtek? Naši předci měli na toto období přesně stanovená tradiční jídla. Po čtyřicetidenním půstu vrcholily přípravy na Velikonoce. Pojďme se a přinést tradice zpátky i na váš stůl.

Škaredá středa

V tento den by mělo jídlo vypadat nepovedeně nebo nevzhledně. Nejčastěji se připravovaly různé typy placek nebo bramboráků, které při jejich otáčení hospodyně záměrně různé potrhaly, a tak vzniklo pojmenování pro „trhance“.

Recepty na Škaredou středu:
– Vláčné palačinky bez mouky a lepku
– Těsto na celozrnné palačinky ze špaldové, ječné a pohankové mouky
– Výtečné celozrnné palačinky
– Chlebové placky se semínky (bez lepku)
– Mrkvovo-pohankové placky (bezlepkové)
– Low carb cuketové bramboráky

Zelený čtvrtek

Dle tradice byl tento den ve znamení jarní zeleně (mladé kopřivy, petrželky – např. do rizota), zelené zeleniny (zelí, špenát) a luštěnin. Jídla z těchto potravin měly lidem zaručit zdraví po celý rok. Také se pekly různé preclíky a placky, které se přikusovaly k jarním polévkám. Mezi oblíbená jídla patřily zejména pučálka (vyklíčený hrách zprudka opečený na másle, osolený a opepřený nebo na sladko s rozinkami), kočičí tanec (zapékaná směs z čočky a krup ochucená česnekem, majoránkou a osmaženou cibulkou, viz recept zde – stačí vyměnit hrách za čočku) nebo šumajstr (zapékaná směs z fazolí a krup ochucená česnekem, majoránkou a osmaženou cibulkou, viz recept zde – stačí vyměnit hrách za fazole).
Pokud lidé snědli před východem slunce chléb namazaný medem, byli po celý rok chráněni před uštknutím hadů a před žihadly vos.

Recepty na Zelený čtvrtek:
– Zeleninové rizotko s čerstvou kopřivou
– Kopřivový špenát
– Slané preclíky
– Pučálka z cizrny
– Kočičí svatba
– Kopřivová krémová polévka
– Rychlá krémová polévka z kopřiv a cukety
– Přesnídávková polévka z kopřiv a jiného plevele
– Jarní kvásková polévka s kopřivou
– Kopřivák – knedlík z vařené rýže, krup a kopřiv
– Mungo s kopřivou na sladkém curry
– Jemný kopřivový krém s koprem
– Tempura z kopřivy
– Jarní pohankový kuba s kopřivou
– Polévka z čerstvého špenátu
– Špenát s mandlovou nebo ovesnou smetanou a kukuřičnými těstovinami
– Špenát z kedlubnových listů
– Tofu a žampiony s čerstvým špenátem

Velký pátek

Byl obvykle postní jako připomínka smrti Ježíše Krista. V některých krajích se dodržoval půst velmi přísně a mohl se narušit pouze jídlem z ryb. Pokud na rybu nebyly peníze, peklo se bramborové těsto ve tvaru ryby. V jiných krajích se v tento den nejčastěji připravovalo jen jedno, jednoduché jídlo z toho, co bylo v domácnosti běžně k dispozici – například hustá polévka z kysaného zelí a brambor, špenát, hrách, jáhly, čočka nebo sladké knedlíky plněné sušeným ovocem.

Recepty na Velký pátek:
– Zelňačka s tofu
– Zelňačka s “uzeným”
– Rychlé plněné švestkové knedlíky bez lepku
– Bezlepkové meruňkové knedlíky ze 3 ingrediencí
– Hustá zeleninová polévka s tempehem natural
– Hrstková polévka s quinoou, čočkou a řepou

Bílá Sobota

V tento den hospodyně pekly věnce, bochánky, mazance (můžete použít kváskové těsto jako na beránka), jidáše (kynuté sladké houstičky sypané mandlemi podávané polité medem) a velikonočního beránka. Vše se chystalo na Boží hod velikonoční. Muži a chlapci pletli pomlázky a děvčata zdobila vajíčka. Jako hlavní chod se v sobotu podávala nádivka, které se říkávalo například sekanice, snítek nebo sekanina.

Recepty na Bílou sobotu:
– Beránek z kvásku
– “Tvarohový” beránek
– Velikonoční beránek bezlepkový
– Slavnostní velikonoční nádivka
– Pečená velikonoční nádivka z jáhel s uzeným tofu
Mazanec

Boží hod velikonoční (neděle)

Ze soboty na neděli došlo ke zmrtvýchvstání Ježíše Krista. Tato noc byla označována za „velkou“, odtud vznikl název Velikonoce. V tento den se jedly tradiční velikonoční jídla jako vejce, mazance, beránci, chleby a pilo se víno. Jedlo se také maso. V tento den se setkávali rodiny, přátelé a známí.

Recepty na Boží hod velikonoční:
– Beránek z kvásku
– “Tvarohový” beránek
– Velikonoční beránek bezlepkový
Mazanec
– Velikonoční knedlíky alá vajíčko naruby
Vegan vejce natvrdo

Velikonoční pondělí (Červené pondělí)

Je ve znamení vajíček – symbolu nového života. Brzy ráno vycházeli chlapci s pomlázkami šlehat děvčata, aby z nich vyhnali lenost a nemoci (říkalo se, kdo dostal pomlázkou, ten omládl). Chlapci od děvčat dostávali různě zdobená a malovaná vajíčka a cukroví. V tento sen se jedla vajíčka v různých přípravách (místo nich lze pro přípravu vašich jídel dle zásad JJ použít tofu, kurkumu a černou sůl) – smažená, plněná, v pomazánkách, přidávaly se do omáček a velikonoční nádivky.

Recepty na Velikonoční pondělí:
– Velikonoční knedlíky alá vajíčko naruby
Vegan vejce natvrdo
– Veganská míchaná vejce se zeleninou
– Vajíčková pomazánka z dýně a tofu (veganská)
– Míchaná cizrnová “vajíčka” s cuketou

A jak se jí na Velikonoce u vás?

K našim oblíbeným velikonočním pokrmům patří vedle již zmíněných polévek s divokou zeleninou  a jáhlové nádivky také bramborový salát. V našem pojetí samozřejmě bez brambor, bez vajec a bez majonézy. Ale naprosto vynikající!

A co se podává na Velikonoce u vás? Je to pro vás den, kdy se jí slavnostně? Máte nějaké tradiční pokrmy? Nebo jíte to, co jindy?

Foto beránka: Sisi Silovská

Díky Klubu jsem za měsíc zhubla 6 kilo a cítím se...

Hana a Olda: chci Vám moc poděkovat za úžasné recepty, které jsem získala členstvím v...

Prva pochvala (dalsie celkom urcite budu nasledovat)

Anička: Dobry den, pred par dnami som objavila vasu stranku a velmi sa z nej...

Mám víc energie a čistší hlavu

Neli: S úklidy řádím od úterka, pěkně využívám dynamickou fázi cyklu.. a taky to...

Lepší než doktor

Mija: Krásný den všem, chtěla bych se poprvé podělit o zkušenost s přírodní kosmetikou...

Je to fakt supééér! Tři týdny, tři kila. (Hana, 50 let)

Milá Evi, jsem ve Vašem klubu JJ a v kurzu Jarní očista. Jsem nadšená a...

Dcera díky vám měla svůj první štrůdl a byla nadšená

Stramis: Včera jsem zkoušela bezlepkové těsto z jahel a dopadlo to výborně. Dcerka díky...

Cítím z klubu tu lásku a pečlivost, s jakou k nám...

Lenka W.: Dobrý den, Evi, je mi hodně dobře, už to bude pomalu 3....

Ač jsem 3 roky na vege stravě, na JJ receptech funguje...

Pavlivlmaeorua: Zdravím, nejprve bych chtěla poděkovat, za úžasný dar, jaký JimeJinak dává. Ač jsem...

Zatím každé jídlo, které jsem dle JJ vařila, bylo mňam

Kattru: Zatím každé jídlo bylo moc dobré a ani tento oběd není výjimkou. Jedním...

Kurz pro začátečníky

Alena: Děkuji za spoustu podnětů, které jsem na vašem kurzu načerpala, nový recept jsem...

poděkování

Vaše stránky jsou pro mě velkým přínosem, právě procházím obdobím, kdy přecházím na stravu,...

Dříve jsem byla agresivní. Na JJ jsem vznášející se bytost

Market: Tak třetí den téměř za mnou a jsem opravdu spokojená. Za poslední rok...

Kurz byl nejkrásnějším dárkem, který jsem kdy dostala

Dagbri: Jsem moc ráda, že jsem na Vaše stránky narazila a že jsem tu...

Funguje to: po celou zimu jsme fit!

Eva: Chci moc poděkovat za stránky. Momentálně jsem si objednala již třetí kurz. V...

Vaše stránky jsou pro mě nejpřínosnější a nejčastěji navštěvované

Lena.klimova: Mockrát děkuji za vaše webové stránky, které jsou pro mě nejpřínosnější a nejčastěji...

Zachránili jste mi zdraví

Veronika: Adventní půst nevyšel aneb jak se to nemá dělat. Jím jinak už dost dlouho,...

Hubneme do plavek online: Shoďte 5 kg za 14 dnů

Čtěte dále