Blan Che nám poslala na Facebook krásnou fotku vlastního kváskového chleba. A dnes přidala do čtenářských receptů i návod.

Ingredience
na jeden bochník

Na kvásek (600g):

  • 300g žitné mouky
  • 300 ml vody
  • 5 lžic startovací kultury (kvásku)

Na těsto:

  • kvásek
  • 600g pšeničné mouky (žitné)
  • 360 ml vody
  • 1 lžíce hrubé soli
  • 3 lžíce drceného kmínu
  • semínka dle libosti

Postup

  1. Výroba kvásku: Vše smíchej a nechej v přikryté míse 8-12 hodin pracovat.
  2. Odeber 5 lžic do čisté skleničky a uchovej v ledničce do příštího pečení.
  3. Výroba těsta: Všechny ingredience smíchej a z mísy přemísti do máslem vymaštĕné formy, kde necháš tĕsto kynout 5-8 hodin.
  4. Troubu předehřej na 250º C a peč cca 10 minut. Za tuto dobu by se mĕl bochník odlepit od formy.
  5. Vytáhni ho z trouby, přemísti jej na plech a potři máslem. Bochník peč při 200ºC ještĕ 40 minut.

Praktické

V případě, že vlastníš ošatku z pedigu, vysyp ji bramborovým škrobem (viz foto) a přemísti do ní těsto. Nechej kynout 5-8 hodin. Pak vyklop na plech a nařízni ještě neupečený chleba na několika místech, aby při pečení chleba nepopraskal. Ihned vlož do předem předehřáté trouby (250º C) a peč cca 10 minut. Pak sniž teplotu na 200ºC a peč ještĕ 40 minut.

Hubneme do plavek online: Shoďte 5 kg za 14 dnů

Deti sa úspešne chopili varenia, všetci sme zhodili 3-4 kg (Eva)

Eva: Chcela by som sa vám poďakovať za super...

Zhubla jsem, jsem svěží a ráno vstávám s radostí (Věra)

Věra: Milá Evi, jídla výborná a skvělé recepty. Jsem...

Dole 2 kg a spoustu cm a pokračuji dál

Ivana L.: Mám dole 2 kg. Ale zato těch...

Moje tělo po vašem jídle přede blahem

Verulka: Ja som tak nadšená :-D Kvôli svojím zdravotným...

6 kg dole a snížené dávky léků na štítnou žlázu (Zdenka)

Zdenka: Mám za sebou Podzimní detox a od prosince...

9 kg dole a tlak zpět v normě (Karin)

Karin: Nepotrebujem už schudnúť, ale jednoducho ma baví byť...

Obě karantény jsem díky Jíme Jinak překonali s úsměvem (Eliška)

Eliška: Milá Evo a Romane, chtěla bych vám ze...

Poděkování

Dobrý den, vaše stránky jsem objevila cca před měsícem....

Pochvala a prosba:)

Dobrý den oběma, psala jsem vám už 2x pochvalný...

Jíme Jinak mi otevřelo oči (Janysek)

Janysek: Dobrý den,v loňském roce mi vygradovaly bolesti břicha,...

Kontakt

Mrzí nás to, není v našich silách odpovídat na...

Moje váha stále klesá – už je pryč 7kg a 8cm v pase (JanaŘ)

JanaŘ: Ahoj všem, výzvu do plavek jsem zvládla začátkem...

Díky vám jsem objevila jiný styl přípravy a stravování

Štěpánka: Postupně se pročítám a sepisuji nákupní seznam. Zkouším a...

Díky JJ mám imunitu jak hrom

Eva: Škoda, že jsem takhle nezačala jíst už ve...

Stránky Jíme Jinak sú pre mňa jeden z favoritov (Gabika)

Gabika: Pozdravujem tvorcov Jíme Jinak aj všetkých zúčastnených. Ďakujem...

Kamarádka jde do toho se mnou (Růžena)

Růžena: Ahoj mlsné hubičky ( jako já :-) )...
  1. Povedl se a moc mi chutná, dělala jsem poloviční z žitné mouky a pekla v plechové formě, v které kynul. Zbytek rodiny bohužel dál preferuje bílé rohlíky, ach jo :-(

  2. Dobrý den, prosím o pomoc. Pekla jsem chlebík a nedopadl úplně nejlépe. Kynul mi v ošatce pod potravin. fólií, která se na něj přilepila, takže byl po obvodu “ strupatý“. navíc i přes to, že jsem pedigovou ošatku důkladně vysypala žitnou moukou, chleba nešel vyklopit, cca horní třetina zůstala v ošatce, byl hrbolatý i svrchu…Jinak byl dobrý, pouřila jsem 1/2 na 1/2 žitnou a pšeničnou mouku,m ale byla z něj spíš taková placka…Můžete prosím poradit, kde jsem udělala chybu? Díky, Zuza

    • Zuzi, peceni chleba je vzdycky trochu alchymie a vysledek nejisty. Chce to zkouset a vychytat. Ja vubec nepouzivam potr.folii ani nemam zkusenost s kosickem, recept vlozila ctenarka, treba komentar najde a poradi.

    • Dobry den, osatku je nutno vysypat bramborovym skrobem. Muj prvni pokus dopadl stejne, kdyz jsem ji vysypala moukou.

  3. Vypadá to supr, určitě vyzkouším! Jak to děláte prakticky, přes noc kynout kvásek a kolem poledne pak pečete? S pozdravem Zuzana

  4. Zobrazit všech 7 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekSeitan s brokolicí
Další článekDěkujeme za déšť – festivalový film č.1