Blan Che nám poslala na Facebook krásnou fotku vlastního kváskového chleba. A dnes přidala do čtenářských receptů i návod.

Ingredience
na jeden bochník

Na kvásek (600g):

  • 300g žitné mouky
  • 300 ml vody
  • 5 lžic startovací kultury (kvásku)

Na těsto:

  • kvásek
  • 600g pšeničné mouky (žitné)
  • 360 ml vody
  • 1 lžíce hrubé soli
  • 3 lžíce drceného kmínu
  • semínka dle libosti

Postup

  1. Výroba kvásku: Vše smíchej a nechej v přikryté míse 8-12 hodin pracovat.
  2. Odeber 5 lžic do čisté skleničky a uchovej v ledničce do příštího pečení.
  3. Výroba těsta: Všechny ingredience smíchej a z mísy přemísti do máslem vymaštĕné formy, kde necháš tĕsto kynout 5-8 hodin.
  4. Troubu předehřej na 250º C a peč cca 10 minut. Za tuto dobu by se mĕl bochník odlepit od formy.
  5. Vytáhni ho z trouby, přemísti jej na plech a potři máslem. Bochník peč při 200ºC ještĕ 40 minut.

Praktické

V případě, že vlastníš ošatku z pedigu, vysyp ji bramborovým škrobem (viz foto) a přemísti do ní těsto. Nechej kynout 5-8 hodin. Pak vyklop na plech a nařízni ještě neupečený chleba na několika místech, aby při pečení chleba nepopraskal. Ihned vlož do předem předehřáté trouby (250º C) a peč cca 10 minut. Pak sniž teplotu na 200ºC a peč ještĕ 40 minut.

Podzimní detox nemá chybu! Samé dobroty, které mě léčí

Pavlína M.: Již 9 měsíců jsem s Jíme Jinak...

Můj přítel – masožrout a sladkomil – vyjedl talíř pomalu i s glazurou

Vendtechman: Dneska pokus o ryzove nudle a seitan se...

4 kg dole a jsem plná radosti a sebevědomí

Ajka: Manžel a syn, světe div se si oblíbili...

Naučili jste mě, že jídlo není jen o obživě, ale také o radosti a potěšení

Lenka: Jsem přesvědčená, že člověku se dostávají informace, které...

Díky kurzu člověk přemýšlí, co vaří

Kacezak: Tak a první týden je za námi. Jsme...

Dle JJ vařím a peču, už od toho neuteču

Petra B.: Dle JJ vařím, smažím, peču od toho už neuteču. Ať...

Splaskla jsem v obličeji a mám lepší náladu

Stipl2: Po týdnu mám 2,5 kg dole a vidím,...

Dole 2 kg a spoustu cm a pokračuji dál

Ivana L.: Mám dole 2 kg. Ale zato těch...

9 kilo dole, odběr krve super, bez pilulek

Mirka: Vaše stránky jsem okukovala delší dobu,ale až v únoru...

Hlavním motivem pro mě bylo sdíleni a inspirace

Pavlína: Dámy, dobrý den. Pro mě je to dnes...

Stojí to za to!

Pařízková: Ahoj všichni, jsem ráda, že jsem s jj...

Zbožňuji vaše recepty

Ema K.: Zbožňuji Vase recepty, vařím, peču, baštím, papám a...

Moc se mi líbí nové stránky

Jana: Nové stránky jsou úžasné! Skvěle se v nich teď...

S vámi jsem získala pestrý, jednoduchý a lahodný jídelníček

Fpc: Jsem ráda, že jsem tyto stránky objevila těsně...

Pořád je tu něco zajímavého a nového, ani nestíhám sledovat!

Katka: Ahoj holky, moc děkuju za stránky, čerpám z...

Hubneme do plavek online: Shoďte 5 kg za 14 dnů

  1. Povedl se a moc mi chutná, dělala jsem poloviční z žitné mouky a pekla v plechové formě, v které kynul. Zbytek rodiny bohužel dál preferuje bílé rohlíky, ach jo 🙁

  2. Dobrý den, prosím o pomoc. Pekla jsem chlebík a nedopadl úplně nejlépe. Kynul mi v ošatce pod potravin. fólií, která se na něj přilepila, takže byl po obvodu “ strupatý“. navíc i přes to, že jsem pedigovou ošatku důkladně vysypala žitnou moukou, chleba nešel vyklopit, cca horní třetina zůstala v ošatce, byl hrbolatý i svrchu…Jinak byl dobrý, pouřila jsem 1/2 na 1/2 žitnou a pšeničnou mouku,m ale byla z něj spíš taková placka…Můžete prosím poradit, kde jsem udělala chybu? Díky, Zuza

    • Zuzi, peceni chleba je vzdycky trochu alchymie a vysledek nejisty. Chce to zkouset a vychytat. Ja vubec nepouzivam potr.folii ani nemam zkusenost s kosickem, recept vlozila ctenarka, treba komentar najde a poradi.

    • Dobry den, osatku je nutno vysypat bramborovym skrobem. Muj prvni pokus dopadl stejne, kdyz jsem ji vysypala moukou.

  3. Vypadá to supr, určitě vyzkouším! Jak to děláte prakticky, přes noc kynout kvásek a kolem poledne pak pečete? S pozdravem Zuzana

  4. Zobrazit všech 6 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekSeitan s brokolicí
Další článekDěkujeme za déšť – festivalový film č.1