Blan Che nám poslala na Facebook krásnou fotku vlastního kváskového chleba. A dnes přidala do čtenářských receptů i návod.

Ingredience
na jeden bochník

Na kvásek (600g):

  • 300g žitné mouky
  • 300 ml vody
  • 5 lžic startovací kultury (kvásku)

Na těsto:

  • kvásek
  • 600g pšeničné mouky (žitné)
  • 360 ml vody
  • 1 lžíce hrubé soli
  • 3 lžíce drceného kmínu
  • semínka dle libosti

Postup

  1. Výroba kvásku: Vše smíchej a nechej v přikryté míse 8-12 hodin pracovat.
  2. Odeber 5 lžic do čisté skleničky a uchovej v ledničce do příštího pečení.
  3. Výroba těsta: Všechny ingredience smíchej a z mísy přemísti do máslem vymaštĕné formy, kde necháš tĕsto kynout 5-8 hodin.
  4. Troubu předehřej na 250º C a peč cca 10 minut. Za tuto dobu by se mĕl bochník odlepit od formy.
  5. Vytáhni ho z trouby, přemísti jej na plech a potři máslem. Bochník peč při 200ºC ještĕ 40 minut.

Praktické

V případě, že vlastníš ošatku z pedigu, vysyp ji bramborovým škrobem (viz foto) a přemísti do ní těsto. Nechej kynout 5-8 hodin. Pak vyklop na plech a nařízni ještě neupečený chleba na několika místech, aby při pečení chleba nepopraskal. Ihned vlož do předem předehřáté trouby (250º C) a peč cca 10 minut. Pak sniž teplotu na 200ºC a peč ještĕ 40 minut.

I po 3 letech na vege stravě mě JJ posunulo mnohem dál

Pavlivlmaeorua: Již jsem prošla kurzem jarní očista, naprosto mě...

Můj přítel – masožrout a sladkomil – vyjedl talíř pomalu i s glazurou

Vendtechman: Dneska pokus o ryzove nudle a seitan se...

Díky za kurz, který mě nikam netlačil, ale naopak motivoval

MoniVr: Dobrý den, chci moc poděkovat, cítím se moc...

Ještě, že tento web existuje!

Lenka: Děkuji Vám. Za rady i za celý tento...

Děkuji za to, co děláte!

Zlatka: Dakujem velmi pekne za vsetko co robite pre...

Vaše chutná jídla obohatila náš stereotypní jídelníček

MoniVr: Dobrý den, mám za sebou polovinu kurzu a...

Můj 19letý syn začal sám vařit dle JJ

Magda: Před chvílí se starší syn (19 let) ptá,...

Děkuji, že se na JJ můžu dozvědět zásadní fakta o jídle

Maki: Musím říct, že pravda je často dost krutá..jsem...

Děkuji za to, že jste normální ženské, a předkládáte to nejlepší, k čemu jste se dopracovaly

Renča: Prochechtala kus včerejšího dne při pročítání webu JJ...

Hlavní je ten pocit, jak se po kurzu cítím!

Alko: Splaskla jsem přes prsa o 6 cm, v...

Překvapilo mě, jak je jídlo rychle hotové

Pavlína: Velice příjemně mě překvapilo, jak je jídlo rychle...

Jste všichni tak milí, díky za podporu!

Annakrata: Jste všichni tak milí, já myslela,že moje zážitky...

4 kg dole a jsem plná radosti a sebevědomí

Ajka: Manžel a syn, světe div se si oblíbili...

Jídlo jsou pestrá a rozmanitá, že už se nechci vrátit ke klasice

Viky: Hezký den, jídla jsou pestrá, rozmanitých chutí, že...

Jsem vděčná za tuto stravu

Iva: Tento druh stravy mě přináší velký kus klidu,...

Všichni pějí na vaše jídla chválu

Helena Š.: Dobrý den, protože nejsem na sociálních sítí, ale...
  1. Povedl se a moc mi chutná, dělala jsem poloviční z žitné mouky a pekla v plechové formě, v které kynul. Zbytek rodiny bohužel dál preferuje bílé rohlíky, ach jo 🙁

  2. Dobrý den, prosím o pomoc. Pekla jsem chlebík a nedopadl úplně nejlépe. Kynul mi v ošatce pod potravin. fólií, která se na něj přilepila, takže byl po obvodu ” strupatý”. navíc i přes to, že jsem pedigovou ošatku důkladně vysypala žitnou moukou, chleba nešel vyklopit, cca horní třetina zůstala v ošatce, byl hrbolatý i svrchu…Jinak byl dobrý, pouřila jsem 1/2 na 1/2 žitnou a pšeničnou mouku,m ale byla z něj spíš taková placka…Můžete prosím poradit, kde jsem udělala chybu? Díky, Zuza

    • Zuzi, peceni chleba je vzdycky trochu alchymie a vysledek nejisty. Chce to zkouset a vychytat. Ja vubec nepouzivam potr.folii ani nemam zkusenost s kosickem, recept vlozila ctenarka, treba komentar najde a poradi.

    • Dobry den, osatku je nutno vysypat bramborovym skrobem. Muj prvni pokus dopadl stejne, kdyz jsem ji vysypala moukou.

  3. Vypadá to supr, určitě vyzkouším! Jak to děláte prakticky, přes noc kynout kvásek a kolem poledne pak pečete? S pozdravem Zuzana

  4. Zobrazit všech 6 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekSeitan s brokolicí
Další článekDěkujeme za déšť – festivalový film č.1