Domů > Zdravé recepty > Vaše recepty a fotky

Spaghetti carbonara vegetariana

Uvařeno
bez lepku
bez mléka
bez vajec
sezóna léto
sezóna podzim

Zdravá verze na italskou klasiku, na které si pochutná celá rodina. Špagety Carbonara – bez masa a mléčných výrobků.

Ingredience
pro 4 osoby

Na těstoviny s omáčkou

  • Těstoviny
  • Polévková lžíce slunečnicového oleje
  • 1 cibule na větší kostky
  • Cca půl dýně Hokkaido na větší kostky
  • 3 stroužky česneku
  • Lžička uzené papriky
  • Lžička oregana
  • Sůl
  • Citronová šťáva

Na "smaženou panchettu"

  • Hlíva natrhaná na proužky zbavená tuhého třeně
  • Půl uzeného tempehu - nastrouhat nahrubo
  • Sojová omáčka Shoyu
  • Cca dvě lžíce slunečnicového oleje

Na "parmezán"

  • Pražené kešu oříšky
  • Lahůdkové droždí
  • sůl

Hanka měla 20 let stres z jídla. Po prodělaném traumatu přestala polykat, po operaci jí přestal fungovat jícen. Potra...

Jak vyrobit spaghetti carbonara vegetariana

“Parmezán”

  1. Nejdříve si připravíme “parmezán”, který je možný si udělat do zásoby, v uzavřené nádobě v lednici nám tak týden vydrží.
  2. Na suché pánvi opražíme omyté kešu oříšky, které pak rozsekáme v mixéru na prášek, který následně smícháme s lahůdkovým droždím a solí. Množství záleží podle množství kešu, je potřeba ochutnávat. Ale cca na hrst kešu, polévková lžíce droždí.

 

Těstoviny s omáčkou

  1. Na lžíci slunečnicového oleje orestujeme cibulku se solí. Až nám zesklovatí, přidáme dýni a opět necháme orestovat.
  2. Následně přidáme posekaný česnek, uzenou papriku a oregano.
  3. Společně necháme ještě chviličku restovat a mícháme, aby se koření a česnek nespálily, načež podlijeme horkou vodou nebo vývarem tak, aby dýně byla ve vodě.
  4. Pod pokličkou dusíme do změknutí dýně (cca 15 minut).
  5. Mezitím si připravíme těstoviny podle návodu.
  6. Jakmile máme dýni měkkou, rozmixujeme vše do hladké omáčky, kterou dochutíme solí a citronovou šťávou.
  7. Do omáčky pak vmícháme uvařené těstoviny a dáme stranou.

 

“Smažená panechetta”

  1. Na slunečnicovém oleji orestujeme natrhanou hlívu a necháme ji pěkně dozlatova opéct.
  2. Pak přidáme nastrouhaný uzený tempeh a společně prohřejeme.
  3. Po vypnutí celou směs lehce zastříkneme Shoyu.

Praktické

  • Pokud máme bezlepkovou dietu, volíme bezlepkové (např. kukuřičné) špagety.

Obměna

  • Místo hokkaido můžeme použít i máslovou dýni, případně mrkev nebo batát.
  • Fajnšmekrům můžeme ve zdravé výživě koupit veganský parmazán a na špagety ho nastrouhat.

Děti

  • Tento recept je vhodný pro děti od 2,5 let.

PS: Přibrala jste po zimě? 😦 Během 2 týdnů to spravíme! 😁

Sezóna plavek začne brzy. Máme chutný jídelníček, skvělé recepty, videa, jemné cvičení - a samozřejmě živou podporu a motivaci. Už za 2 týdny uvidíte výsledky. Mrkněte na výzvu Hubneme do plavek a naskočte!

20 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Slavomíra
25. 9. 2023

Zrýchlená verzia_ žiadne mix,iba som roztlačila zeleninu (batát miesto dyne),v panchette šampiňóny,úd.paprika+ oregano je výborná dvojka,ale cestoviny bez čerstvej bazalky?takže trojka😁a skvelá pondelková večera

Kateřina
18. 8. 2023

Taky jsem neměla všechny suroviny, tak místo špaget byly rýžový těstoviny, místo dýně mrkev a batát, místo tempehu tofu, ale bylo to vynikající! Moc jsem si pochutnala😋

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Černé rýžové nudle s thajskou zeleninou

Tyhle rychlovky v thajském stylu milujeme. Stihneme tak práci na zahradě i výbornou večeři. Tahle verze je mírně pikantní, ale můžete si udělat i jemnou.

Cuketová omáčka s fazolemi, hříbky a mangoldem

Když je hodně hub, cuket a mangoldu, dělám tuhle omáčku. Je rychlá a moc nám chutná. A můžete v ní skvěle využít i přerostlou cuketu s tvrdou slupkou.