Zdravá verze na italskou klasiku, na které si pochutná celá rodina. Špagety Carbonara - bez masa a mléčných výrobků.
Ingredience
pro 4 osoby

Na těstoviny s omáčkou

  • Těstoviny
  • Polévková lžíce slunečnicového oleje
  • 1 cibule na větší kostky
  • Cca půl dýně Hokkaido na větší kostky
  • 3 stroužky česneku
  • Lžička uzené papriky
  • Lžička oregana
  • Sůl
  • Citronová šťáva

Na “smaženou panchettu”

  • Hlíva natrhaná na proužky zbavená tuhého třeně
  • Půl uzeného tempehu – nastrouhat nahrubo
  • Sojová omáčka Shoyu
  • Cca dvě lžíce slunečnicového oleje

Na “parmezán”

  • Pražené kešu oříšky
  • Lahůdkové droždí
  • sůl

Jak vyrobit spaghetti carbonara vegetariana

“Parmezán”

  1. Nejdříve si připravíme “parmezán”, který je možný si udělat do zásoby, v uzavřené nádobě v lednici nám tak týden vydrží.
  2. Na suché pánvi opražíme omyté kešu oříšky, které pak rozsekáme v mixéru na prášek, který následně smícháme s lahůdkovým droždím a solí. Množství záleží podle množství kešu, je potřeba ochutnávat. Ale cca na hrst kešu, polévková lžíce droždí.

 

Těstoviny s omáčkou

  1. Na lžíci slunečnicového oleje orestujeme cibulku se solí. Až nám zesklovatí, přidáme dýni a opět necháme orestovat.
  2. Následně přidáme posekaný česnek, uzenou papriku a oregano.
  3. Společně necháme ještě chviličku restovat a mícháme, aby se koření a česnek nespálily, načež podlijeme horkou vodou nebo vývarem tak, aby dýně byla ve vodě.
  4. Pod pokličkou dusíme do změknutí dýně (cca 15 minut).
  5. Mezitím si připravíme těstoviny podle návodu.
  6. Jakmile máme dýni měkkou, rozmixujeme vše do hladké omáčky, kterou dochutíme solí a citronovou šťávou.
  7. Do omáčky pak vmícháme uvařené těstoviny a dáme stranou.

 

“Smažená panechetta”

  1. Na slunečnicovém oleji orestujeme natrhanou hlívu a necháme ji pěkně dozlatova opéct.
  2. Pak přidáme nastrouhaný uzený tempeh a společně prohřejeme.
  3. Po vypnutí celou směs lehce zastříkneme Shoyu.

Praktické

  • Pokud máme bezlepkovou dietu, volíme bezlepkové (např. kukuřičné) špagety.

Obměna

  • Místo hokkaido můžeme použít i máslovou dýni, případně mrkev nebo batát.
  • Fajnšmekrům můžeme ve zdravé výživě koupit veganský parmazán a na špagety ho nastrouhat.

Děti

  • Tento recept je vhodný pro děti od 2,5 let.

Hubneme, i když nedržíme dietu

Mayf: Dobrý den,moc jsme si pochutnali. Začali jsme nedávno...

Začala jsem milovat vaření díky JJ

Alena M. K.: Evi, moooc děkuji za kurz, týden...

Moje tělo po vašem jídle přede blahem

Verulka: Ja som tak nadšená 😀 Kvôli svojím zdravotným...

Děkuji, že je tady vše na jednom místě přehledně a srozumitelně

Dobrevpet: Jsem moc ráda, že jsem narazila na vaše...

Po zvážení jsem se nestačila divit!

Eva: První týden jsem nedržela půst, byli jsme na...

I večer jsem plná energie. To už jsem dlouho nezažila!

Petra: Chci moc poděkovat za super kurz. Už je...

Konečně mám všechny informace na jednom místě

Jitka: Dobrý den, chtěla jsem vám moc poděkovat za...

Klesl mi cholesterol, glykemie i další hodnoty v krvi

Jana P.: Dobrý den, chtěla jsem vám poděkovat, za...

Přestala mi být konečně zima

Ilona L.: Evi a Helenko, hlásim úspěchy po odezněni...

Díky kurzu mám řád a disciplínu

Iva: Zdravím všechny v tomto kurzu už potřetí? A...

Po 6. dni mi splasklo břicho

Market: Dnes 6. den, váha šla krásně dolů o...

4 kg dole a jsem plná radosti a sebevědomí

Ajka: Manžel a syn, světe div se si oblíbili...

Úžasně zpracovaný kurz do naprostých deitalů

Ilona L.: Evi, váš kurz byl naprosto úžasný. Zpracovaný...

Děkuji za podrobné recepty, inspiraci a motivaci

Jája: Dobrý večer, jsem začátečník a tak dost nestíhám.....

Děkuji, že JJ děláte s láskou a obrovským nadšením

Žaneta: Moc se mi Vaše stránky líbí, je vidět,...
  1. Jídlo je to výborné ale přirovnávat ho ke špagetám carbonara může jen někdo kdo je nikdy nejedl. Sorry jako 🙂

  2. Díky úžasnému receptu jsme měli úžasnou večeři, opravdu skvělé! Nejvíc mě překvapila “panchetta”, ta zabodovala nejvíc 🤗

  3. Výborné, místo tempehu jsem použil s hlívou tofu, a nevěřil jsem tomu jak to bylo dobré, mňam. Kešu jsem omylem rozmixoval na máslo, tak jsem ho přidal k omáčce a ta mi též velmi chutnala. Moc děkuji za tento recept, objevil se jako na zavolanou.

    • Konečně také nějaký muž 🙂 Díky Aloisi, že jste dal vědět a jsme rádi, že chutnalo.

    • Tak vyzkoušejte a napište, jak chutnalo. Čtenářka Hyva, která recept dodala, bude určitě ráda za zpětnou vazbu.

  4. Zobrazit všech 9 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekNevyhazujte slupky od melounu – udělejte z nich toto!
Další článekTento zázrak oloupe sojové boby (nejen) na tempeh do 5 minut