Zdravá verze na italskou klasiku, na které si pochutná celá rodina. Špagety Carbonara - bez masa a mléčných výrobků.

Ingredience
pro 4 osoby

Na těstoviny s omáčkou

  • Těstoviny
  • Polévková lžíce slunečnicového oleje
  • 1 cibule na větší kostky
  • Cca půl dýně Hokkaido na větší kostky
  • 3 stroužky česneku
  • Lžička uzené papriky
  • Lžička oregana
  • Sůl
  • Citronová šťáva

Na „smaženou panchettu“

  • Hlíva natrhaná na proužky zbavená tuhého třeně
  • Půl uzeného tempehu – nastrouhat nahrubo
  • Sojová omáčka Shoyu
  • Cca dvě lžíce slunečnicového oleje

Na „parmezán“

  • Pražené kešu oříšky
  • Lahůdkové droždí
  • sůl

Jak vyrobit spaghetti carbonara vegetariana

„Parmezán“

  1. Nejdříve si připravíme „parmezán“, který je možný si udělat do zásoby, v uzavřené nádobě v lednici nám tak týden vydrží.
  2. Na suché pánvi opražíme omyté kešu oříšky, které pak rozsekáme v mixéru na prášek, který následně smícháme s lahůdkovým droždím a solí. Množství záleží podle množství kešu, je potřeba ochutnávat. Ale cca na hrst kešu, polévková lžíce droždí.

 

Těstoviny s omáčkou

  1. Na lžíci slunečnicového oleje orestujeme cibulku se solí. Až nám zesklovatí, přidáme dýni a opět necháme orestovat.
  2. Následně přidáme posekaný česnek, uzenou papriku a oregano.
  3. Společně necháme ještě chviličku restovat a mícháme, aby se koření a česnek nespálily, načež podlijeme horkou vodou nebo vývarem tak, aby dýně byla ve vodě.
  4. Pod pokličkou dusíme do změknutí dýně (cca 15 minut).
  5. Mezitím si připravíme těstoviny podle návodu.
  6. Jakmile máme dýni měkkou, rozmixujeme vše do hladké omáčky, kterou dochutíme solí a citronovou šťávou.
  7. Do omáčky pak vmícháme uvařené těstoviny a dáme stranou.

 

“Smažená panechetta”

  1. Na slunečnicovém oleji orestujeme natrhanou hlívu a necháme ji pěkně dozlatova opéct.
  2. Pak přidáme nastrouhaný uzený tempeh a společně prohřejeme.
  3. Po vypnutí celou směs lehce zastříkneme Shoyu.

Praktické

  • Pokud máme bezlepkovou dietu, volíme bezlepkové (např. kukuřičné) špagety.

Obměna

  • Místo hokkaido můžeme použít i máslovou dýni, případně mrkev nebo batát.
  • Fajnšmekrům můžeme ve zdravé výživě koupit veganský parmazán a na špagety ho nastrouhat.

Děti

  • Tento recept je vhodný pro děti od 2,5 let.

Už po týdnu se cítím lépe a dokonce jsem zvládla i půst

Slunivok: Já jsem se radostně pustila do jarní očisty....

Syn zahodil instantní polévku, aby si dal moji

Dagbri: Mám dobré zprávy. Když starší syn ochutnal tuto...

Své porce musím bránit před rodinou:-)

Adad: Dobrý den, děkuji za krásný a hlavně srozumitelný...

Lituji, že jsem vás neobjevila dřív. Měníte můj život k lepšímu

Eva: Jsem s vámi moc ráda! Měníte mi život...

V lednici máme týden starou šunku: nikdo už ji nechce!

Veronika: Ja mám rôzne stravovacie omedzenia, takže pre mňa bol...

Pomohli jste mi zachránit maminku

Pátik: Pomohli jste mi zachránit maminku. Měla deprese a...

Konečně vím, jak nahradit chuťově mléko a vejce

Ivetuska1: Od začátku kurzu už mám dvě kila dole....

poděkování

Vaše stránky jsou pro mě velkým přínosem, právě procházím...

Muži říkají, že mi to sluší víc než obvykle

Julajka: Chci Vám moc poděkovat, jak to máte bezvadně...

Děkuji za to, že jste normální ženské, a předkládáte to nejlepší, k čemu jste se dopracovaly

Renča: Prochechtala kus včerejšího dne při pročítání webu JJ...

Konečně jím pořádně jídlo!

Michaela: Chci moc poděkovat za detox. Konečně jsem se...

Funguje to: po celou zimu jsme fit!

Eva: Chci moc poděkovat za stránky. Momentálně jsem si...

Vaření dle JJ je zábava a rychlovka a navíc s dobrým pocitem

Spenito: Klasické konvenční vaření mně v poslední době přestávalo...

Cukroví bylo šup šup hotové

Magdalena: Tohle univerzální těsto je super svou variabilitou. Použila...

Děkujeme za záchranu života!

karmaocean: Dobrý den, díky Bohu vás objevila manželka, začínali...

Máme několik kilo dole a cítíme se skvěle

Zdefal: Dobrý den, přeji všem a hlavně Vám Evi....

Seriál: Jak na jaro

materiály
  • Stáhněte si jej a upravte jídelníček.
  • Vyhněte se nemocem a jarní únavě.
  • Jídelníček ke stažení!
  1. Jídlo je to výborné ale přirovnávat ho ke špagetám carbonara může jen někdo kdo je nikdy nejedl. Sorry jako 🙂

  2. Díky úžasnému receptu jsme měli úžasnou večeři, opravdu skvělé! Nejvíc mě překvapila „panchetta“, ta zabodovala nejvíc 🤗

  3. Výborné, místo tempehu jsem použil s hlívou tofu, a nevěřil jsem tomu jak to bylo dobré, mňam. Kešu jsem omylem rozmixoval na máslo, tak jsem ho přidal k omáčce a ta mi též velmi chutnala. Moc děkuji za tento recept, objevil se jako na zavolanou.

    • Konečně také nějaký muž 🙂 Díky Aloisi, že jste dal vědět a jsme rádi, že chutnalo.

    • Tak vyzkoušejte a napište, jak chutnalo. Čtenářka Hyva, která recept dodala, bude určitě ráda za zpětnou vazbu.

  4. Zobrazit všech 9 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekNevyhazujte slupky od melounu – udělejte z nich toto!
Další článekTento zázrak oloupe sojové boby (nejen) na tempeh do 5 minut