Zdravá verze na italskou klasiku, na které si pochutná celá rodina. Špagety Carbonara - bez masa a mléčných výrobků.
Ingredience
pro 4 osoby

Na těstoviny s omáčkou

  • Těstoviny
  • Polévková lžíce slunečnicového oleje
  • 1 cibule na větší kostky
  • Cca půl dýně Hokkaido na větší kostky
  • 3 stroužky česneku
  • Lžička uzené papriky
  • Lžička oregana
  • Sůl
  • Citronová šťáva

Na “smaženou panchettu”

  • Hlíva natrhaná na proužky zbavená tuhého třeně
  • Půl uzeného tempehu – nastrouhat nahrubo
  • Sojová omáčka Shoyu
  • Cca dvě lžíce slunečnicového oleje

Na “parmezán”

  • Pražené kešu oříšky
  • Lahůdkové droždí
  • sůl

Jak vyrobit spaghetti carbonara vegetariana

“Parmezán”

  1. Nejdříve si připravíme “parmezán”, který je možný si udělat do zásoby, v uzavřené nádobě v lednici nám tak týden vydrží.
  2. Na suché pánvi opražíme omyté kešu oříšky, které pak rozsekáme v mixéru na prášek, který následně smícháme s lahůdkovým droždím a solí. Množství záleží podle množství kešu, je potřeba ochutnávat. Ale cca na hrst kešu, polévková lžíce droždí.

 

Těstoviny s omáčkou

  1. Na lžíci slunečnicového oleje orestujeme cibulku se solí. Až nám zesklovatí, přidáme dýni a opět necháme orestovat.
  2. Následně přidáme posekaný česnek, uzenou papriku a oregano.
  3. Společně necháme ještě chviličku restovat a mícháme, aby se koření a česnek nespálily, načež podlijeme horkou vodou nebo vývarem tak, aby dýně byla ve vodě.
  4. Pod pokličkou dusíme do změknutí dýně (cca 15 minut).
  5. Mezitím si připravíme těstoviny podle návodu.
  6. Jakmile máme dýni měkkou, rozmixujeme vše do hladké omáčky, kterou dochutíme solí a citronovou šťávou.
  7. Do omáčky pak vmícháme uvařené těstoviny a dáme stranou.

 

“Smažená panechetta”

  1. Na slunečnicovém oleji orestujeme natrhanou hlívu a necháme ji pěkně dozlatova opéct.
  2. Pak přidáme nastrouhaný uzený tempeh a společně prohřejeme.
  3. Po vypnutí celou směs lehce zastříkneme Shoyu.

Praktické

  • Pokud máme bezlepkovou dietu, volíme bezlepkové (např. kukuřičné) špagety.

Obměna

  • Místo hokkaido můžeme použít i máslovou dýni, případně mrkev nebo batát.
  • Fajnšmekrům můžeme ve zdravé výživě koupit veganský parmazán a na špagety ho nastrouhat.

Děti

  • Tento recept je vhodný pro děti od 2,5 let.

I po 3 letech na vege stravě mě JJ posunulo mnohem dál

Pavlivlmaeorua: Již jsem prošla kurzem jarní očista, naprosto mě...

Už 4. týden bez kafe a spím hlubokým spánkem!

Tereza: Přidávám též pozitivní ohlas - kávu jsem zkusila...

Děkuji za to, že jste normální ženské, a předkládáte to nejlepší, k čemu jste se dopracovaly

Renča: Prochechtala kus včerejšího dne při pročítání webu JJ...

Můj jídelníček se díky vám úplně změnil

Petr C.: Nováček již nejsem, čerpám z Vašich volně dostupných...

Jsem vaší velkou fanynkou a na JJ stránkách jsem už závislá

Miluše V.: Evi, moc děkuji za milé setkání v...

9 kilo dole, odběr krve super, bez pilulek

Mirka: Vaše stránky jsem okukovala delší dobu,ale až v únoru...

Vaše kurzy jsou super

Lucie: Moc Vás zdravím, holky :-). Od doby, co...

Jídlo je neskutečně chutné, jednoduché a variabilní – prostě bezvadně připravený kurz!

Ivaostadal: Děkuji celkově za bezvadně připravený kurz, zhubla jsem,...

Můj muž i tchán se jídlo pochvalují

L.fuca: Toto stravování mě baví a hlavně mi dělá...

S vámi se cítím jako doma, doslova!

Michaela H. S.: Evka, mám zimomriavky po celom tele a...

Webové stránky JJ jsou návykové!

Annabirke-semerakova: Také já nyní, po ukončení kurzu, děkuji Evičce,...

Konečně jím pořádně jídlo!

Michaela: Chci moc poděkovat za detox. Konečně jsem se...

Výsledky se dostavují okamžitě

Magda:  Jsem moc ráda, že jsem s vámi všemi...

Kurz se mi líbí čím dál tím víc

Tereza: Ahoj Evi, na Vánočním detoxu jsem již po...

Jak krásný je svět, když máte zdraví

Vladka: Holky, chci Vám napsat krátký komentář. Byla jsem...

Děkujeme za mlíčko pro nekojené děti

Míla: Ahoj jíme jinak, chtěla bych vám poděkovat (hlavně) za...

Jste unavená a vyčerpaná? Posilte v zimě ledviny

Nastartujte imunitu a vyhněte se nemocem.

Je to snadné. Zjistěte, jak na to.

Stáhnout ZDARMA

  1. Jídlo je to výborné ale přirovnávat ho ke špagetám carbonara může jen někdo kdo je nikdy nejedl. Sorry jako 🙂

  2. Díky úžasnému receptu jsme měli úžasnou večeři, opravdu skvělé! Nejvíc mě překvapila “panchetta”, ta zabodovala nejvíc 🤗

  3. Výborné, místo tempehu jsem použil s hlívou tofu, a nevěřil jsem tomu jak to bylo dobré, mňam. Kešu jsem omylem rozmixoval na máslo, tak jsem ho přidal k omáčce a ta mi též velmi chutnala. Moc děkuji za tento recept, objevil se jako na zavolanou.

    • Konečně také nějaký muž 🙂 Díky Aloisi, že jste dal vědět a jsme rádi, že chutnalo.

    • Tak vyzkoušejte a napište, jak chutnalo. Čtenářka Hyva, která recept dodala, bude určitě ráda za zpětnou vazbu.

  4. Zobrazit všech 9 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekNevyhazujte slupky od melounu – udělejte z nich toto!
Další článekTento zázrak oloupe sojové boby (nejen) na tempeh do 5 minut