Ingredience
pro 4 osoby
Na těstoviny s omáčkou
- Těstoviny
- Polévková lžíce slunečnicového oleje
- 1 cibule na větší kostky
- Cca půl dýně Hokkaido na větší kostky
- 3 stroužky česneku
- Lžička uzené papriky
- Lžička oregana
- Sůl
- Citronová šťáva
Na “smaženou panchettu”
- Hlíva natrhaná na proužky zbavená tuhého třeně
- Půl uzeného tempehu – nastrouhat nahrubo
- Sojová omáčka Shoyu
- Cca dvě lžíce slunečnicového oleje
Na “parmezán”
- Pražené kešu oříšky
- Lahůdkové droždí
- sůl
Jak vyrobit spaghetti carbonara vegetariana
“Parmezán”
- Nejdříve si připravíme “parmezán”, který je možný si udělat do zásoby, v uzavřené nádobě v lednici nám tak týden vydrží.
- Na suché pánvi opražíme omyté kešu oříšky, které pak rozsekáme v mixéru na prášek, který následně smícháme s lahůdkovým droždím a solí. Množství záleží podle množství kešu, je potřeba ochutnávat. Ale cca na hrst kešu, polévková lžíce droždí.
Těstoviny s omáčkou
- Na lžíci slunečnicového oleje orestujeme cibulku se solí. Až nám zesklovatí, přidáme dýni a opět necháme orestovat.
- Následně přidáme posekaný česnek, uzenou papriku a oregano.
- Společně necháme ještě chviličku restovat a mícháme, aby se koření a česnek nespálily, načež podlijeme horkou vodou nebo vývarem tak, aby dýně byla ve vodě.
- Pod pokličkou dusíme do změknutí dýně (cca 15 minut).
- Mezitím si připravíme těstoviny podle návodu.
- Jakmile máme dýni měkkou, rozmixujeme vše do hladké omáčky, kterou dochutíme solí a citronovou šťávou.
- Do omáčky pak vmícháme uvařené těstoviny a dáme stranou.
“Smažená panechetta”
- Na slunečnicovém oleji orestujeme natrhanou hlívu a necháme ji pěkně dozlatova opéct.
- Pak přidáme nastrouhaný uzený tempeh a společně prohřejeme.
- Po vypnutí celou směs lehce zastříkneme Shoyu.
Praktické
- Pokud máme bezlepkovou dietu, volíme bezlepkové (např. kukuřičné) špagety.
Obměna
- Místo hokkaido můžeme použít i máslovou dýni, případně mrkev nebo batát.
- Fajnšmekrům můžeme ve zdravé výživě koupit veganský parmazán a na špagety ho nastrouhat.
Děti
- Tento recept je vhodný pro děti od 2,5 let.
Jídlo je to výborné ale přirovnávat ho ke špagetám carbonara může jen někdo kdo je nikdy nejedl. Sorry jako 🙂
Díky úžasnému receptu jsme měli úžasnou večeři, opravdu skvělé! Nejvíc mě překvapila “panchetta”, ta zabodovala nejvíc 🤗
Tak to je prima, že chutnalo i u vás 🙂 Díky za zprávu.
Výborné, místo tempehu jsem použil s hlívou tofu, a nevěřil jsem tomu jak to bylo dobré, mňam. Kešu jsem omylem rozmixoval na máslo, tak jsem ho přidal k omáčce a ta mi též velmi chutnala. Moc děkuji za tento recept, objevil se jako na zavolanou.
Konečně také nějaký muž 🙂 Díky Aloisi, že jste dal vědět a jsme rádi, že chutnalo.
Právě dojezeno. Luxusní bašta. Děkuji za inspiraci 🙏😃
Autorka – čtenářka určitě bude mít radost, že vám chutnalo 🙂
Tenhle recept zní dobře!
Tak vyzkoušejte a napište, jak chutnalo. Čtenářka Hyva, která recept dodala, bude určitě ráda za zpětnou vazbu.