Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Těstoviny

Spaghetti carbonara vegetariana

Uvařeno
bez lepku
bez mléka
bez vajec
sezóna léto
sezóna podzim

Zdravá verze na italskou klasiku, na které si pochutná celá rodina. Špagety Carbonara – bez masa a mléčných výrobků.

Ingredience
pro 4 osoby

Na těstoviny s omáčkou

  • Těstoviny
  • Polévková lžíce slunečnicového oleje
  • 1 cibule na větší kostky
  • Cca půl dýně Hokkaido na větší kostky
  • 3 stroužky česneku
  • Lžička uzené papriky
  • Lžička oregana
  • Sůl
  • Citronová šťáva

Na "smaženou panchettu"

  • Hlíva natrhaná na proužky zbavená tuhého třeně
  • Půl uzeného tempehu - nastrouhat nahrubo
  • Sojová omáčka Shoyu
  • Cca dvě lžíce slunečnicového oleje

Na "parmezán"

  • Pražené kešu oříšky
  • Lahůdkové droždí
  • sůl

Loňský rok jsem se rozhodla radikálně změnit v mém životě vše, co se dá. Hlavní změnu jsem se rozhodla udělat na svém...

Jak vyrobit spaghetti carbonara vegetariana

“Parmezán”

  1. Nejdříve si připravíme “parmezán”, který je možný si udělat do zásoby, v uzavřené nádobě v lednici nám tak týden vydrží.
  2. Na suché pánvi opražíme omyté kešu oříšky, které pak rozsekáme v mixéru na prášek, který následně smícháme s lahůdkovým droždím a solí. Množství záleží podle množství kešu, je potřeba ochutnávat. Ale cca na hrst kešu, polévková lžíce droždí.

 

Těstoviny s omáčkou

  1. Na lžíci slunečnicového oleje orestujeme cibulku se solí. Až nám zesklovatí, přidáme dýni a opět necháme orestovat.
  2. Následně přidáme posekaný česnek, uzenou papriku a oregano.
  3. Společně necháme ještě chviličku restovat a mícháme, aby se koření a česnek nespálily, načež podlijeme horkou vodou nebo vývarem tak, aby dýně byla ve vodě.
  4. Pod pokličkou dusíme do změknutí dýně (cca 15 minut).
  5. Mezitím si připravíme těstoviny podle návodu.
  6. Jakmile máme dýni měkkou, rozmixujeme vše do hladké omáčky, kterou dochutíme solí a citronovou šťávou.
  7. Do omáčky pak vmícháme uvařené těstoviny a dáme stranou.

 

“Smažená panechetta”

  1. Na slunečnicovém oleji orestujeme natrhanou hlívu a necháme ji pěkně dozlatova opéct.
  2. Pak přidáme nastrouhaný uzený tempeh a společně prohřejeme.
  3. Po vypnutí celou směs lehce zastříkneme Shoyu.

Praktické

  • Pokud máme bezlepkovou dietu, volíme bezlepkové (např. kukuřičné) špagety.

Obměna

  • Místo hokkaido můžeme použít i máslovou dýni, případně mrkev nebo batát.
  • Fajnšmekrům můžeme ve zdravé výživě koupit veganský parmazán a na špagety ho nastrouhat.

Děti

  • Tento recept je vhodný pro děti od 2,5 let.

13 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Musím se přidat s pochvalou, tohle jídlo je opravdu luxus! A moc děkuji za nápad s osmaženou hlívou, nikdy by mě nenapadlo že osmažená houba bude tak dobrá :)

Slavomíra
4. 9. 2021

Netuším ako chutí originál,ale toto je dobrota_podiel má určite údená paprika+oregano_smažím samotnú hlivu ,ale táto panchetta(s tofu) je o triedu vyššie

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Restované nudle na tymiánu se zeleninou a fazolemi

Přebytek cuket a dýní krásně zužitkujete v tomto receptu. Hodí se jako rychlovka k večeři a chutná malým i velkým.

Pepřová smetanová omáčka na těstoviny

Neuvěřitelně smetanově jemná pepřová omáčka, zcela bez mléčných produktů. Výborná k těstovinám nebo k alternativám masa či jako dip k pečené zelenině.

Krémové tahini těstoviny s batátem a kadeřávkem

Naše oblíbené krémové “smetanové” těstoviny s tahini omáčkou, sladkými batáty, kadeřávkem a uzeným tofu. Toto jídlo bychom mohli jíst denně. Ta...

Těstoviny ve “vajíčku” (vegan)

Těstoviny nebo nudle ve vajíčku. Česká tradiční rychlovka v rostlinné podobě (bez vejce) – potěší malé i velké a je hotová do 15 minut.

Pikantní zimní tempeh s černými nudlemi

Co myslíte, může se člověk zamilovat do tempehu, sečuánského pepře či shiitake? Za nás rozhodně ano. Ochutnejte toto lahodné asijské jídlo, které je za pou...

Krkonošský hubník jinak

Máte doma houby a nevíte co s nimi? Zkuste tradiční pečený krkonošský hubník zdravě – bez masa, mléka, vajec a bílé mouky. Jednoduchý a moc dobrý rec...