Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Houby

Jarní pohankový kuba

Uvařeno
bez lepku
bez mléka
sezóna jaro

Tradiční kuba se dělá na Vánoce z ječmenných krup. My jsme si ale připravili jeho výbornou jarní verzi s kopřivou.

Ingredience
na 1 porci
  • 70 g syrové neuvařené pohanky kroupa
  • hrst sušených hub
  • 100 g vařeného zeleného hrachu
  • kousek pórku
  • 1 cibule
  • 2 lžíce oleje
  • pár kopřiv
  • jarní cibulka
  • sojová omáčka
  • 1/2-1 lžička majoránky
  • 1/2 lžičky mahá koření (kmín, koriandr, hořčičné semínko)
  • 1-2 stroužky česneku
  • sůl

Jana měla nadváhu a díky psychicky náročnému období dostala léky na nervy. Hledala z toho cestu, až našla a podařilo ...

Jak připravit tradičního kubu z pohanky

  1. Uvaříme si pohanku dle návodu.
  2. Do horké vody namočíme houby.
  3. Na oleji osmahneme na kostičky nakrájenou cibulku s větší špetkou soli.
  4. Až je zlatavá, přidáme na proužky nakrájený pórek a znovu osmahneme.
  5. Houby pokrájíme a vložíme spolu s uvařeným hrachem, pokrájenými kopřivami, jarní cibulkou na proužky a protlačeným česnekem k zelenině.
  6. Ochutíme sojovou omáčkou, kořením a vše společně orestujeme.
  7. Nakonec přidáme pohanku, zamícháme, ještě krátce osmahneme a ochutnáme.
  8. Případně dochutíme nebo již podáváme.

Praktické

  • Část orestované zlatavé cibulky si můžeme odložit stranou a pokrm s ní posypat.
  • Nebojte se jídlo pořádně ochutit sojovou omáčkou.
  • Na jaře nepoužíváme troubu, proto kubu nezapékáme. Pokud ale jídlo budete dělat v chladnějších dnech, můžete ho dát péct do pekáčku.

Obměna

  • Klasická verze kuby je s kroupami, ale můžete zaměnit za jakoukoliv obilovinu, kterou máte rádi nebo máte zrovna po ruce.
  • Houby můžete dát i čerstvé.
  • Divoké bylinky dejte dle toho, co u vás zrovna roste.
  • Kubu můžete dochutit i pestem z medvědího česneku – je to lahůdka!

Děti

  • Toto jídlo je vhodné pro děti od 2 let.

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

Buďte první, kdo poděkuje za tento článek.

Komentáře

Klub

Výborné. Dala jsem místo hrachu uvařenou rozmačkanou cizrnu a i bez kopřiv to byla ňamka.

Ukázat další komentáře

Čtěte více na toho téma

Vyzkoušejte také

Spaghetti carbonara vegetariana

Zdravá verze na italskou klasiku, na které si pochutná celá rodina. Špagety Carbonara – bez masa a mléčných výrobků.

Čočkovo-houbové karbanátky

Veganské, bezlepkové karbanátky ze sušených hub a červené čočky chutnají, jako by byly obalované ve strouhance. Jsou velmi syté, nedají moc práce chutnaly ...

Kovbojské fazole s rýží

Pokud hledáte rychlý, ale zároveň zdravý, dobrý a sytý recept na večeři, pak zkuste tyto kovbojské fazole. Doporučujeme podávat s rýží. Zaručeně bude chutn...

Japonská polévka Ramen

Voňavá japonská polévka ramen dobývá naše talíře, respektive hluboké misky! Je skvělá na snídani, oběd i večeři nebo jen tak jako lehká svačina. Zkuste ji ...

Krémová houbová omáčka á la Kulajda

Milujeme polévku Kulajdu, tak jsme se rozhodli z ní udělat i omáčku jako hlavní chod. Pokud máte rádi houby a krémové omáčky, pak si přijdete na své :-)