Výborný kondiment z řasy Hiziky, semínek a umepasty jsem si dnes připravila jako kyselou chuť k zeleninovému rizotu. A můj muž, kterému jsem to ani nenabízela mi snědl většinu a moc si to pochvaloval. Proto se moc přimlouváme za kondimenty pro muže. Zrovna jim nejvíc na talíři chybí něco chuťově výraznějšího.
Ingredience
  • 2 lžíce řasy Hijiki
  • 2 lžíce dýňových semínek
  • deci studené vody
  • lžička umepasty nebo jedna umeboška bez pecky

Jak připravit kondiment z hiziki řas

  1. Ideální je řasu na půl hodiny předem namočit do studené vody a vodu pak použít na vaření řasy. Zkoušela jsem to i bez namáčení a řasa se také uvařila.
  2. Řasu Hiziky s deci studené vody a dáme vařit na 35 minut.
  3. 15 minut před koncem varu přidáme dýňová semínka.
  4. Voda by se měla postupně vyvařit, až nám zbude jen lehce vlhká řasa se semínky, pokud by se vyvařila dřív, vodu dolijeme.
  5. Necháme vychladnout a přidáme lžičku umepasty nebo jednu umebošku bez pecky a pořádně rozetřeme.

Praktické

  • Můžeme si vyrobit větší množství na pár dní dopředu a skladovat v uzavřené krabičce v lednici.
  • Pokud máme opražená semínka, stačí je přidat jen na 5 minut.

Obměna

  • Můžete použít jakékoliv jiné řasy – např. arame a jiná semínka (např. slunečnice).

Kombinujeme

  • Kondiment se hodí jako doplněk kompletního talíře na oběd či večeři.

Děti

  • I děti potřebují doplňovat pikantní a kyselou chuť, ale jen v malém množství. Tento doplněk bych dala dítěti asi od 1,5 let.

Myslela jsem, že to zvládnu sama, ale společně je to lepší

Petula: Přeji krásné odpoledne všem statečným a odhodlaným účastnicím letošního...

Jste všichni tak milí, díky za podporu!

Annakrata: Jste všichni tak milí, já myslela,že moje zážitky...

Přidala se ke mně i kolegyně z práce

Hanina515: Nemám ani extra chutě, když dětem peču klasickou buchtu,...

Je to fakt supééér! Tři týdny, tři kila. (Hana, 50 let)

Milá Evi, jsem ve Vašem klubu JJ a v kurzu...

Jsem vaší velkou fanynkou a na JJ stránkách jsem už závislá

Miluše V.: Evi, moc děkuji za milé setkání v...

Bez ranní polévky to u mě už nejde

Zdlang: Devcata, jsem spokojena, jak to valim a zvladam,...

Vaříte super

Moc děkuji za recepty. Vyzkouším. Určitě budou výborné, vaříte...

Cukroví bylo šup šup hotové

Magdalena: Tohle univerzální těsto je super svou variabilitou. Použila...

Úspěch: manžel vylízal i talíř

Slunivok: Skvělý recept ! Uvařila jsem si čočku na...

První vyzkoušený salátek z kurzu a naprosto výborný!

Iva: Teda mňam, mňam, mňam, první vyzkoušený salátek z...

Vždyť budu po Vánocích zase štíhlejší!

Magda: Je mi tu s Vámi móóóóc krásně. A...

Moje tělo po vašem jídle přede blahem

Verulka: Ja som tak nadšená 😀 Kvôli svojím zdravotným...

Děkuji za perfektní kurz a cenné rady

Kateřina: Ahoj, zdravím všechny účastníky kurzu ? Děkuji celému...

Děkuji, že JJ děláte s láskou a obrovským nadšením

Žaneta: Moc se mi Vaše stránky líbí, je vidět,...

Díky kurzu mám najednou více času na důležité věci

Monimar: Milá Evičko, utíká to a ve vánočním programu...

Zmizelo mi moje vypouklé břicho!

Maki: já si svoje břicho každé ráno a večer,...
  1. no je to trochu zvláštní chuť. dneska jsem ho připravila k obědu a muž to okomentoval tak, že pokud to je zdravý, tak to teda sní, ale pokud by si na tom měl pochutnat jako třeba na červený řepě, tak to zase že ne 😉 tak jsem se skoro bála ochutnat… no nakonec to nebylo ani tak zlý, jak jsem se bála po jeho průvodním komentáři. chuťově docela v pohodě, ale trochu z toho cítím rybinu. jako když se to vařilo. s tím mám trochu problém. no ještě to musím zkusit 😉

  2. Monibu, z tvého příspěvku jsem pochopila, že Gomasio považuješ za kondiment. Gomasio sypeme na obiloviny atd., kondiment je navíc. Např. trochu ochucené řasy, zeleniny, nějaký dresing, trošku pikantní omáčky, aj. Taková jahůdka na dortu.

    • Za kondiment se mohou považovat i opražená semínka, i když je většinou z řas, zeleniny, křenu ap.

        • Já jsem nemyslela, že gomaiso je kondiment, jen jsem chtěla uvést, že Mgr. Lužná sype na kaši gomaiso skoro pokaždé, zřejmě pro zvýraznění chutě. Kondiment je malý kousek něčeho navíc a ten podává také ke každému jídlu. Měla jsem ten komentář, uvést zřejmě pod článek gomaiso..:-)

  3. V knížce od paní Lužné jsem zjistila, že tyhle kondimenty podává ke každému jídlu. Hlavně gomaiso na kaši, nebo jinou obilovinu…

  4. Zobrazit všech 8 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekTěžké začátky
Další článekHruškové pyré s karobovou čokoládou