Výborný kondiment z řasy Hiziky, semínek a umepasty jsem si dnes připravila jako kyselou chuť k zeleninovému rizotu. A můj muž, kterému jsem to ani nenabízela mi snědl většinu a moc si to pochvaloval. Proto se moc přimlouváme za kondimenty pro muže. Zrovna jim nejvíc na talíři chybí něco chuťově výraznějšího.

Ingredience
  • 2 lžíce řasy Hijiki
  • 2 lžíce dýňových semínek
  • deci studené vody
  • lžička umepasty nebo jedna umeboška bez pecky

Jak připravit kondiment z hiziki řas

  1. Ideální je řasu na půl hodiny předem namočit do studené vody a vodu pak použít na vaření řasy. Zkoušela jsem to i bez namáčení a řasa se také uvařila.
  2. Řasu Hiziky s deci studené vody a dáme vařit na 35 minut.
  3. 15 minut před koncem varu přidáme dýňová semínka.
  4. Voda by se měla postupně vyvařit, až nám zbude jen lehce vlhká řasa se semínky, pokud by se vyvařila dřív, vodu dolijeme.
  5. Necháme vychladnout a přidáme lžičku umepasty nebo jednu umebošku bez pecky a pořádně rozetřeme.

Praktické

  • Můžeme si vyrobit větší množství na pár dní dopředu a skladovat v uzavřené krabičce v lednici.
  • Pokud máme opražená semínka, stačí je přidat jen na 5 minut.

Obměna

  • Můžete použít jakékoliv jiné řasy – např. arame a jiná semínka (např. slunečnice).

Kombinujeme

  • Kondiment se hodí jako doplněk kompletního talíře na oběd či večeři.

Děti

  • I děti potřebují doplňovat pikantní a kyselou chuť, ale jen v malém množství. Tento doplněk bych dala dítěti asi od 1,5 let.

Hubneme do plavek online: Shoďte 5 kg za 14 dnů

Dal jsem dolů neuvěřitelných 16 kg a nespočet centimetrů (Fany)

Fany: Děkujeme za úžasně propracovaný kurz, prošel jsem Jarní...

Absolutně luxusní koprovka, po které mě nebolí břicho

Pstoklask: Absolutně luxusní koprovka, po které mě (konečně!) nebolí...

Členství v klubu JJ je cesta, jak si užít život na tomto světě

Jajabre: Klub JJ - dává mi radost z jídla,...

I přes sníženou funkci štítné žlázy krásných 7 kg dole (Oksana)

Oksana: Zdravím všechny krásky blízké i vzdálené. Holky jde...

Schudla som 4 kg a po dlhej dobe sa nehanbím vhupnúť do plaviek (Katarina)

Katarina: Hubneme do plavek je moj najobĺúbenější program -...

Děkuji za vaše recepty, mám 7 kg dole (72 let)

Zdeňka H.: Paní Evo. Bude mi 72 let, ráda...

Děkuji za celý rok v Klubu

Dobrý den, Evo a Heleno, chtěla bych vám poděkovat za...

Přerod tetičky Tsunami na tanečnici salsy pokračuje.

Evi, Helčo. Co jste mi to udělaly! Místo práce...

Funguje to, zatím jsem zhubla 6-7 kg (Marie)

Marie: Zdravím, jsem v klubu Jíme Jinak přibližně 4....

Cítím se báječně a i můj pes je spokojený :-) (Lidka)

Lidka: Ahoj holky, jsem ve 12 dnu. Přesunula jsem...

Nikdy bych nevěřila, že zelenina může chutnat tak dobře

Lenka: Taky pomalu objevují jemné chutě nových potravin a...

4 kg a 8 cm přes břicho pryč (Marketa)

Markéta: Chtěla bych s vámi posdílet moje dnešní překvapení,...

Najednou mi nedělá problém odolávat všem „dobrotám“ (Petra)

Petra: Evi, cítím, že jinak už si to ani...

Začala jsem milovat vaření díky JJ

Alena M. K.: Evi, moooc děkuji za kurz, týden...

Cítim fantasticky, 5 cm z pasu je preč! (Katarina)

Katarina: Tak šiesty deň ráno a veĺké prekvapenie, 2...

Dříve se mi zdávalo o čokoládě, teď už cukr nepotřebuji

Slipknot.xy: Dobrý den Evi, jsem s Vámi již v...
  1. Dnes jsem ho uvařila k večeři (ke smaženému květáku s bramborem, pssst;o). Tělo už několik dní hlásilo, že kombu, wakame a nori sice dobrý, ale že nutně potřebuje hiziki, tak jsem je včera koupila a našla tento recept. Nemáme doma zrovna umebošky, tak jsem to jen zakapala umáčem, ale i tak to bylo moc dobré, i když s umeboškami nebo umepastou to má určitě o dost větší říz:o) Takže za mě moc příjemný způsob, jak do sebe dostat řasy, a ještě to je supr ozvláštnění jídla. (A manžel se taky olizoval).

  2. no je to trochu zvláštní chuť. dneska jsem ho připravila k obědu a muž to okomentoval tak, že pokud to je zdravý, tak to teda sní, ale pokud by si na tom měl pochutnat jako třeba na červený řepě, tak to zase že ne ;) tak jsem se skoro bála ochutnat… no nakonec to nebylo ani tak zlý, jak jsem se bála po jeho průvodním komentáři. chuťově docela v pohodě, ale trochu z toho cítím rybinu. jako když se to vařilo. s tím mám trochu problém. no ještě to musím zkusit ;)

  3. Monibu, z tvého příspěvku jsem pochopila, že Gomasio považuješ za kondiment. Gomasio sypeme na obiloviny atd., kondiment je navíc. Např. trochu ochucené řasy, zeleniny, nějaký dresing, trošku pikantní omáčky, aj. Taková jahůdka na dortu.

        • Já jsem nemyslela, že gomaiso je kondiment, jen jsem chtěla uvést, že Mgr. Lužná sype na kaši gomaiso skoro pokaždé, zřejmě pro zvýraznění chutě. Kondiment je malý kousek něčeho navíc a ten podává také ke každému jídlu. Měla jsem ten komentář, uvést zřejmě pod článek gomaiso..:-)

  4. V knížce od paní Lužné jsem zjistila, že tyhle kondimenty podává ke každému jídlu. Hlavně gomaiso na kaši, nebo jinou obilovinu…

  5. Zobrazit všech 9 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekPrva pochvala (dalsie celkom urcite budu nasledovat)
Další článekHruškové pyré s karobovou čokoládou