- 2 lžíce řasy Hijiki
- 2 lžíce dýňových semínek
- deci studené vody
- lžička umepasty nebo jedna umeboška bez pecky
Jak připravit kondiment z hiziki řas
- Ideální je řasu na půl hodiny předem namočit do studené vody a vodu pak použít na vaření řasy. Zkoušela jsem to i bez namáčení a řasa se také uvařila.
- Řasu Hiziky s deci studené vody a dáme vařit na 35 minut.
- 15 minut před koncem varu přidáme dýňová semínka.
- Voda by se měla postupně vyvařit, až nám zbude jen lehce vlhká řasa se semínky, pokud by se vyvařila dřív, vodu dolijeme.
- Necháme vychladnout a přidáme lžičku umepasty nebo jednu umebošku bez pecky a pořádně rozetřeme.
Praktické
- Můžeme si vyrobit větší množství na pár dní dopředu a skladovat v uzavřené krabičce v lednici.
- Pokud máme opražená semínka, stačí je přidat jen na 5 minut.
Obměna
- Můžete použít jakékoliv jiné řasy – např. arame a jiná semínka (např. slunečnice).
Kombinujeme
- Kondiment se hodí jako doplněk kompletního talíře na oběd či večeři.
Děti
- I děti potřebují doplňovat pikantní a kyselou chuť, ale jen v malém množství. Tento doplněk bych dala dítěti asi od 1,5 let.
PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?
Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Komentáře
Dnes jsem ho uvařila k večeři (ke smaženému květáku s bramborem, pssst;o). Tělo už několik dní hlásilo, že kombu, wakame a nori sice dobrý, ale že nutně potřebuje hiziki, tak jsem je včera koupila a našla tento recept. Nemáme doma zrovna umebošky, tak jsem to jen zakapala umáčem, ale i tak to bylo moc dobré, i když s umeboškami nebo umepastou to má určitě o dost větší říz:o) Takže za mě moc příjemný způsob, jak do sebe dostat řasy, a ještě to je supr ozvláštnění jídla. (A manžel se taky olizoval).
no je to trochu zvláštní chuť. dneska jsem ho připravila k obědu a muž to okomentoval tak, že pokud to je zdravý, tak to teda sní, ale pokud by si na tom měl pochutnat jako třeba na červený řepě, tak to zase že ne ;) tak jsem se skoro bála ochutnat… no nakonec to nebylo ani tak zlý, jak jsem se bála po jeho průvodním komentáři. chuťově docela v pohodě, ale trochu z toho cítím rybinu. jako když se to vařilo. s tím mám trochu problém. no ještě to musím zkusit ;)