Výborný kondiment z řasy Hiziky, semínek a umepasty jsem si dnes připravila jako kyselou chuť k zeleninovému rizotu. A můj muž, kterému jsem to ani nenabízela mi snědl většinu a moc si to pochvaloval. Proto se moc přimlouváme za kondimenty pro muže. Zrovna jim nejvíc na talíři chybí něco chuťově výraznějšího.

Ingredience
  • 2 lžíce řasy Hijiki
  • 2 lžíce dýňových semínek
  • deci studené vody
  • lžička umepasty nebo jedna umeboška bez pecky

Jak připravit kondiment z hiziki řas

  1. Ideální je řasu na půl hodiny předem namočit do studené vody a vodu pak použít na vaření řasy. Zkoušela jsem to i bez namáčení a řasa se také uvařila.
  2. Řasu Hiziky s deci studené vody a dáme vařit na 35 minut.
  3. 15 minut před koncem varu přidáme dýňová semínka.
  4. Voda by se měla postupně vyvařit, až nám zbude jen lehce vlhká řasa se semínky, pokud by se vyvařila dřív, vodu dolijeme.
  5. Necháme vychladnout a přidáme lžičku umepasty nebo jednu umebošku bez pecky a pořádně rozetřeme.

Praktické

  • Můžeme si vyrobit větší množství na pár dní dopředu a skladovat v uzavřené krabičce v lednici.
  • Pokud máme opražená semínka, stačí je přidat jen na 5 minut.

Obměna

  • Můžete použít jakékoliv jiné řasy – např. arame a jiná semínka (např. slunečnice).

Kombinujeme

  • Kondiment se hodí jako doplněk kompletního talíře na oběd či večeři.

Děti

  • I děti potřebují doplňovat pikantní a kyselou chuť, ale jen v malém množství. Tento doplněk bych dala dítěti asi od 1,5 let.

Hubneme do plavek online: Shoďte 5 kg za 14 dnů

Dějí se věci neuvěřitelné, jeden zázrak střídá druhý (Magda)

Magda: Ahoj všichni, konečně je to tady, vau... Podzimní...

První týden kurzu a 2 kg dole!

Lada: Už mi nepnou kalhoty přes stehna a je...

Za těch pár korun za kurz jsem dostala nálož informací

Vlasztovka: Přesto, že podle stránek JJ jím už od...

Nechápu, jak jsem přežila, když jsem jedla, jak jsem jedla

Eva: Díky! A jinak celé menu opravdu skvělé... s...

Můj muž i tchán se jídlo pochvalují

L.fuca: Toto stravování mě baví a hlavně mi dělá...

Mám víc energie a čistší hlavu

Neli: S úklidy řádím od úterka, pěkně využívám dynamickou...

I můj nastávající se oblizuje až za ušima

Vfadra: Jídla jsou skvělá, celkově se snažím vařit zdravě,...

„Mami, pizzu už viac nechcem.“ (Ivajanig)

Ivajanig: Strava mi veľmi chutí. Zatiaľ varím podľa Jíme...

Synovi se zlepšilo dýchání a je mu líp (Ingrid)

Ingrid: Synovi se zlepšilo dýchání, začal se víc pohybovat...

Den bez kávy jsem si dříve neuměla představit (Lucie)

Lucie: Nedovedla jsem si dříve představit jediný den bez...

Dostala jsem se na svou bývalou váhu, o tom se mi ani nesnilo (Marta)

Marta: Ahoj všichni, jmenuji se Marta a jsem tu...

JJ mi změnila pohled na jídlo a dodalo sebevědomí si dělat věci po svém

Venisy: Skupina Jíme Jinak mi před šesti lety změnila...

Chtěla jsem se naučit vařit z dravě a kila dolů jsou příjemnou odměnou

Žaneta: Hlásím 3kg dole :). Pravda je, že jsem...

Je to skvělé a jednoduché vaření (Veronika)

Veronika: Ahoj Evi, dnes poslední den vaření kurzu Hubneme...

Mám ohromnou radost, že hubnu

Kateřina: Začátkem ledna jsem se přihlásila do kurzu "hubneme...
  1. Dnes jsem ho uvařila k večeři (ke smaženému květáku s bramborem, pssst;o). Tělo už několik dní hlásilo, že kombu, wakame a nori sice dobrý, ale že nutně potřebuje hiziki, tak jsem je včera koupila a našla tento recept. Nemáme doma zrovna umebošky, tak jsem to jen zakapala umáčem, ale i tak to bylo moc dobré, i když s umeboškami nebo umepastou to má určitě o dost větší říz:o) Takže za mě moc příjemný způsob, jak do sebe dostat řasy, a ještě to je supr ozvláštnění jídla. (A manžel se taky olizoval).

  2. no je to trochu zvláštní chuť. dneska jsem ho připravila k obědu a muž to okomentoval tak, že pokud to je zdravý, tak to teda sní, ale pokud by si na tom měl pochutnat jako třeba na červený řepě, tak to zase že ne ;) tak jsem se skoro bála ochutnat… no nakonec to nebylo ani tak zlý, jak jsem se bála po jeho průvodním komentáři. chuťově docela v pohodě, ale trochu z toho cítím rybinu. jako když se to vařilo. s tím mám trochu problém. no ještě to musím zkusit ;)

  3. Monibu, z tvého příspěvku jsem pochopila, že Gomasio považuješ za kondiment. Gomasio sypeme na obiloviny atd., kondiment je navíc. Např. trochu ochucené řasy, zeleniny, nějaký dresing, trošku pikantní omáčky, aj. Taková jahůdka na dortu.

        • Já jsem nemyslela, že gomaiso je kondiment, jen jsem chtěla uvést, že Mgr. Lužná sype na kaši gomaiso skoro pokaždé, zřejmě pro zvýraznění chutě. Kondiment je malý kousek něčeho navíc a ten podává také ke každému jídlu. Měla jsem ten komentář, uvést zřejmě pod článek gomaiso..:-)

  4. V knížce od paní Lužné jsem zjistila, že tyhle kondimenty podává ke každému jídlu. Hlavně gomaiso na kaši, nebo jinou obilovinu…

  5. Zobrazit všech 9 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekTěžké začátky
Další článekHruškové pyré s karobovou čokoládou