Když se léto přehoupne do své druhé poloviny, na našich zahradách vrcholí sklizeň a dýním, paprikám nebo rajčatům kraluje jeden obzvlášť oblíbený druh zeleniny – cuketa. Pokud ji máte na své zahradě, zřejmě sami dobře víte, že obvykle sklidíte tolik plodů, že obdarujete celou rodinu, sousedy a ještě vám spousta cuket zbude. Zatímco v létě si cuketu užíváme v mnoha lehkých pokrmech, s příchodem podzimu nastává otázka: jak tuto štědrou úrodu smysluplně a chutně zpracovat na zimu?
Zapomeňte na myšlenku, že si cuketu užijete jen přes léto. S tou správnou technikou si svou oblíbenou zeleninu uchováte i na zimu. Právě v zimě obzvlášť oceníte třeba domácí cuketové zelí nebo pickles. Pojďme se nyní podívat na nejlepší způsoby, jak lze cuketu uchovat.
Nakládání a kvašení cuket jako probiotická bomba
Kvašení cuket je nejen skvělý způsob, jak prodloužit jejich trvanlivost, ale také snadná cesta, jak potěšit svůj střevní mikrobiom přirozenými probiotiky. Při procesu kvašení dochází k přeměně cukrů v zelenině pomocí mléčných bakterií na kyselinu mléčnou, která nejen konzervuje cuketu, ale zároveň podporuje zdraví trávicího traktu a imunitního systému.
Jak na to? Vyzkoušejte přímo náš recept na nakládanou cuketu.
Mražení jako nejrychlejší cesta k zimním zásobám
Mražení je bezkonkurenčně nejrychlejší metoda, jak zeleninu na zimu uchovat. Je ideální, pokud máte málo času, ale dostatek místa v mrazáku. Běžně jídlo nemrazíme ze zdravotních důvodů, ale u přebytků ze zahrádky, které nestíháte sníst, je to opravdu výhodné.
Jak na to? Před mražením cuketu nakrájejte na kostičky, plátky nebo nastrouhejte. Odstraňte všechna semínka a cuketu zblanšírujte. Následně ji vložte do sítka a nechte odležet klidně hodinu – je třeba z ní vymačkat co nejvíce tekutiny. Poté ji už můžete sesypat do sáčku, vysát z něj brčkem co nejvíce vzduchu a vložit do mrazáku. Nezapomeňte sáček také popsat, abyste po pár měsících nedumali, co to v tom mrazáku vlastně máte. :-)
Zavařování cuket do nálevu na milion způsobů
Zavařování cuket vám dá možnost využít tuto oblíbenou zeleninu v kuchyni po celý rok. Správně zavařená cuketa si uchová nejen svou chuť, ale i část cenných živin. Navíc můžete zavařovat jak samostatnou cuketu, tak různé zeleninové směsi, a to do láků na různé způsoby – kyselých, pikantních nebo třeba do umeocta.
Sušení cuket nejen pro zdravé mlsání
Sušení spočívá v odstranění vody z cukety. Sušená cuketa je překvapivě všestranná – můžete si z ní vyrobit zdravé chipsy nebo ji namlít na cuketovou mouku, která se skvěle hodí k zahuštění polévek nebo omáček.
Jak na to? Nejlepších výsledků dosáhnete v sušičce na ovoce. Pokud ji nemáte, postačí i horkovzdušná trouba.
A jaké recepty si z cukety v zimě připravit?
Vybrali jsme pro vás pár oblíbených receptů z cuket, které vám přijdou vhod i v zimě. Ochutnejte s námi!
Zpracování cukety na zimu se může zdát jako spousta práce, ale je to neuvěřitelně naplňující činnost. Je to způsob, jak projevit úctu k darům přírody, ušetřit peníze a připravit si zdravé a lahodné jídlo. Každá otevřená sklenice domácích pickles nebo talíř horké cuketové polévky vám uprostřed ledna připomene slunečné letní dny a práci, kterou jste do toho vložili. Je to chuť léta, kterou si můžete dopřát, kdykoliv se vám zasteskne.
A teď je řada na vás!
PS: Vstáváš s pocitem, že bys nejraději zůstala v posteli?
Co si dobít baterky a postarat se konečně i o sebe? Je čas na podzimní detox. Mrkni jak opět získat energii.
Buďte první, kdo napíše komentář