Domů > Zdravé recepty > Vaše recepty a fotky

Ořechovo-ananasový dortik s kokosovou šlehačkou

Uvařeno
bez sóji
bez cukru
bez mléka
bez vajec

Výborný dort, kde se prolíná chuť sytého korpusu s lahodnou lehkou šlehačkou. Spojení kokosu, vlašských ořechů a ananasu je jemně tropické, ale hodí se ke každému ročnímu období.

Ingredience
Na korpus
  • 1 a 1/2 hrnku (200ml) polohrubé mouky špaldové
  • 3/4 hrnku agáve nebo jiného sladidla
  • 1 lžička sody bikarbony
  • 1 hrnek rostlinného mléka
  • 2 lžíce jablečného octu
  • 1/2 hrnku rostlinného oleje
  • 1/2 hrnku sušeného kokosu
  • 2/3 nasekaných vlašských ořechů
  • 2/3 hrnku najemno nasekaného ananasu
Šlehačka
  • 2 konzervy kokosového mléka s vysokým obsahem tuku(např. zn Albert, nevhodná Alnatura) uložené nejméně přes noc v lednici
  • 1 a 1/2 lžíce agaru
  • 2 lžíce kokosového tuku
  • 2 lžíce kukuřičného škrobu
  • 1/3-1/2 hrnku agáve nebo jiného sladidla

Změna jídelníčku mě zachránila před operací kolena a páteře. “Zázračně” mi zmizela osteoporóza po vysazen...

Základem je vždy korpus, který lze doplnit třeba kokosovou šlehačkou nebo různými ovocnými agary a je výborný i samotný jen lehce zaprášený sušeným sladem.

Jak vyrobit ořechový dort

Korpus dortu

  1. Troubu předehřejte na 180st. a formu o velikosti cca 25cm vymažte a vysypte moukou.
  2. Ve větší míse smíchejte mouku, agáve, pečící sodu a špetku soli.
  3. Pak přidejte mléko, ocet a olej.
  4. Můžete přidat i 2-3lžíce ananasové šťávy.
  5. Jak si v zimě dobít své životní baterie?
    Stáhni si z Jíme Jinak jídelníček pro regeneraci ledvin!
    Stáhnout 100% ZDARMA
  6. Promíchejte a přidejte kokos, ořechy a ananas.
  7. Opět řádně promícheje a těsto vlijte do formy.
  8. Vložte do trouby a pečte asi 30-40min.
  9. Udělejte test špejlí, pokud je čistá, dort vyndejte a nechte vychladnout.

Slehačka

  1. Na šlehačku otevřete obě konzervy mléka a vylijte tekutou složku (mělo by jí být minimum).
  2. Tuhou část z jedné konzervy vydlabejte do rendlíku a přidejte ještě asi 1/3 tuhé části i z druhé konzervy (tu pak vraťte do lednice).
  3. Zahřejte a hned poté, co se mléko rozpustí přidejte kukuřiční škrob, agáve sirup a agar a dobře rozmíchejte.
  4. Přiveďte k varu a na mírném ohni vařte 5 minut. Poté vmíchejte kokosový olej, nechte vychladnout a poté plně ztuhnout několik hodin v lednici (nejlépe přes noc).
  5. Ztuhlý disk pak vyndejte z rendlíku a dohladka rozmixujte, poté přidejte zbylou kokosovou smetanu z druhé konzervy a vyšlehejte společně s krémem do nadýchané šlehačky.

Na plně vychladlý dort navrstvěte šlehačku a ozdobte dle chuti a nápadu.
Já použila maliny. Je dobrý i opražený kokos s kousky ananasu a nasekanými ořechy.

PS: Co vařit v zimě pro dobítí svých životních baterií?

Stáhni si zdarma zimní jídelníček pro regeneraci ledvin. !

Jmenuji se Marcela, moc ráda vařím a výtvarničím a to hlavně s dětmi. Chtěla bych se s vámi podělit o naše výtvory a třeba vás i inspirovat.

17 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

https://www.jimejinak.cz/ovocna-cokoladova-poleva-nebo-pudink/
Ještě přidávám odkaz na polevu, co jsem použila 😊

Výborný 😋🥰. Ananas jsem dala kompot, rozmixovala jsem zbytečně na jemno, ale dortík je aspoň vláčný. Použila jsem navrch polevu z karobu a sladěnky, moc nám taky chutnala.

Ukázat další komentáře
Schovat štítky

Vyzkoušejte také

Meloun více chutí

Zbyla už po melounu jen slupka? Tak ji znovu naplňte novým melounem – tentokrát agarovým s ovocem.
21
5

Nepečený jablečný dort s rybízem

Jestli něco osvěží víc než zmrzlina, tak je to tenhle dort. Jako jako dítě jsem ho milovala a dnes si ho užíváme ve zdravější variantě bez cukru a bez lepk...

Sladké jidáše ve tvaru zajíčka

Na Velikonoce se tradiční peklo sladké kynuté pečivo tzv. Jidáše. My jsme je připravili netradičně ve tvaru roztomilých velikonočních zajíčků :-) Toto těst...

Tartufini s lískovým oříškem

Tento recept vás určitě nezklame a jistě zachutná celé rodině. Můžete je připravit třeba jako milé překvapení pro vaše hosty, skvěle se budou hodit také ja...