Na jaře začíname pomalu zařazovat syrovou zeleninu. Spolu se zálivkou z arašídového másla můžete mít tento salát i jako lehkou večeři.
Ingredience
pro 4 porce
  • 1 větší mrkev
  • 8 ks růžičkových kapustiček nebo hrnek a půl kapusty
  • 10 cm daikonu
  • 1 PL lžíce pikantní hořčice
  • 3 PL lžíce arašídového másla (nebo tahini)
  • 4 PL lžíce horké vody
  • půl lžičky umeocta
  • hrst opražených semínek, pár listů rukoly nebo polníčku na ozdobu (není nutné)
  • sůl

Postup

  1. Mrkev nkrájíme na kolečka a pak na čtvrky, kapustičky na čtvrtky, pokud místo kapustiček máme kapustu, tak na proužky.
  2. Mrkev a kapustu dáme vařit do hrnce s trochou vody a špetkou soli na 7-10 minut.
  3. Mezitím si nastrouháme daikon na hrubém struhadle.
  4. V hrnku dohladka rozmícháme arašídové máslo a horkou vodou, přidáme hořčici a trochu umeocta.
  5. Zeleninu zchladíme ve studené vodě, tím se var zastaví. Neměla by být rozvařená, ale lehce křupavá.
  6. V míse smícháme uvařenou zeleninu, nastrouhaný daikon a zálivku.
  7. Ozdobíme listy rukoly nebo polníčku a hrstí opražených semínek.

Kombinujeme

Salát si můžeme dát jako lehkou večeři, pak ale tato porce vystačí sotva pro dva :-). Jinak ho použijte jako přílohu k jakémukoliv vařenému jídlu.

Obměna

Místo mrkve a kapusty můžete použít jakoukoliv zeleninu. Výborná je např. kombinace dýne, pórek, vodnice…

Místo arašídového másla můžeme použít mandlové máslo, tahini, či jiné máslo z ořechů.

Děti

Bez zálivky můžeme salát podávat už od roka. Se zálivkou kolem 2 narozenin.

Manžel si liboval, že je to nejlepší jídlo, jaké jsem kdy udělala

Dagbri: Napařování jsem se bála, jelikož jsem to nikdy...

Přítel mi řekl, že by tak chtěl jíst už pořád

Lucie: Ráda bych napsala takové shrnutí mého kurzu. Především...

Díky kurzu mám najednou více času na důležité věci

Monimar: Milá Evičko, utíká to a ve vánočním programu...

Bez cukru, vajíček, bílé mouky… a takhle výtečné

Magda: Tak, a vánoční cukroví mám dodělané, jupííííííííííííííííííííí. Linecké...

Je to fakt supééér! Tři týdny, tři kila. (Hana, 50 let)

Milá Evi, jsem ve Vašem klubu JJ a v kurzu...

Přestala mě pálit žáha, ustaly trávicí problémy a kalhoty se oblékají snadněji

Ilona: Cítím se lépe: nepálí mě žáha, nemám žádné...

Chuťové orgie díky kurzu Jarní očista

Dudysek: Zdravím moc do JJ a musím vyjádřit velké...

Celý kurz shrnu jedním slovem: DĚKUJI

Alenka: Milá Evi, celý kurz bych shrnula jedním slovem,...

Jak krásný je svět, když máte zdraví

Vladka: Holky, chci Vám napsat krátký komentář. Byla jsem...

Konečně vím, jak nahradit chuťově mléko a vejce

Ivetuska1: Od začátku kurzu už mám dvě kila dole....

Díky Klubu JJ se ze mně stává jiný člověk

Maca.stej: Jsem v Klubu JJ druhým rokem a téměř...

Recepty v kurzu jsou perfektně připravené

Dudkoa: Jste super, zatím mám za sebou 10. den...

Zamilovala jsem se do česnekové pomazánky

Vendtechman: Prave jsem se zamilovala do dnesni cesnekove pomazánky...

Za 14 dní mám dole 5,3 kg a 5 cm v pase!

Alenaleak: Po 14 dnech mám dole 5,3 kg a...

Moc se mi líbí nové stránky

Jana: Nové stránky jsou úžasné! Skvěle se v nich teď...

Nejlepší polévka. Kluci vylízali i hrnec a vaříme ji i dnes

Michaela: Prý nejlepší polévka světa a to došel zázvor....

Zkuste náš nový online kurz Super Saláty

Dělejte saláty jako šéfkuchař!

2 komentáře. Jak to vidíte vy? Napište komentář.

  1. Jak je to s arašídama? Někde jsem četla, že podzemnice olejná je vlastně luštěnina? Takže pokud udělám něco jako “čínu” – rýže, arašídy, zeleninka – tak mám kompletní talíř? Nebo jsou arašídy “fakt jen ořechy” 😉 ? Podotýkám.

    • Pokračování, omylem zmáčknuto políčko odpovědět.. 🙂
      Podotýkám, že mám doma nepražené arašídy.

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekPředstavujeme Janu Míčkovou
Další článekNepečený jablečno-pudingový dort