Na jaře začíname pomalu zařazovat syrovou zeleninu. Spolu se zálivkou z arašídového másla můžete mít tento salát i jako lehkou večeři.

Ingredience
pro 4 porce
  • 1 větší mrkev
  • 8 ks růžičkových kapustiček nebo hrnek a půl kapusty
  • 10 cm daikonu
  • 1 PL lžíce pikantní hořčice
  • 3 PL lžíce arašídového másla (nebo tahini)
  • 4 PL lžíce horké vody
  • půl lžičky umeocta
  • hrst opražených semínek, pár listů rukoly nebo polníčku na ozdobu (není nutné)
  • sůl

Postup

  1. Mrkev nkrájíme na kolečka a pak na čtvrky, kapustičky na čtvrtky, pokud místo kapustiček máme kapustu, tak na proužky.
  2. Mrkev a kapustu dáme vařit do hrnce s trochou vody a špetkou soli na 7-10 minut.
  3. Mezitím si nastrouháme daikon na hrubém struhadle.
  4. V hrnku dohladka rozmícháme arašídové máslo a horkou vodou, přidáme hořčici a trochu umeocta.
  5. Zeleninu zchladíme ve studené vodě, tím se var zastaví. Neměla by být rozvařená, ale lehce křupavá.
  6. V míse smícháme uvařenou zeleninu, nastrouhaný daikon a zálivku.
  7. Ozdobíme listy rukoly nebo polníčku a hrstí opražených semínek.

Kombinujeme

Salát si můžeme dát jako lehkou večeři, pak ale tato porce vystačí sotva pro dva :-). Jinak ho použijte jako přílohu k jakémukoliv vařenému jídlu.

Obměna

Místo mrkve a kapusty můžete použít jakoukoliv zeleninu. Výborná je např. kombinace dýne, pórek, vodnice…

Místo arašídového másla můžeme použít mandlové máslo, tahini, či jiné máslo z ořechů.

Děti

Bez zálivky můžeme salát podávat už od roka. Se zálivkou kolem 2 narozenin.

Zkuste náš nový online kurz Super Saláty

Dělejte saláty jako šéfkuchař!

Vaše stránky mě nadchly

Agatha: Vaše stránky mě nadchly a hodně inspirovaly. Už...

I v 67 letech lze jíst zdravě!

Zachoptik: Dobrý den, 14 dní je za mnou. Je...

S manželem jsme dohromady zhubli 15 kg!

Zdeňka B.: Kurz i přes zdravotní obtíže, které mě...

Trávenie sa postupne lepší a mám dolu 5 kg (Monika)

Monika: Aj ja mávam problém so zápchou a nafukovaním,...

Děkuji, že je tady vše na jednom místě přehledně a srozumitelně

Dobrevpet: Jsem moc ráda, že jsem narazila na vaše...

Vaše chutná jídla obohatila náš stereotypní jídelníček

MoniVr: Dobrý den, mám za sebou polovinu kurzu a...

Za těch pár korun za kurz jsem dostala nálož informací

Vlasztovka: Přesto, že podle stránek JJ jím už od...

byla jsem darovat krev a výsledky vynikající (Veve)

Veve: Ahoj,  byla jsem darovat krev a výsledky vynikající...

Obdivuji pestrost ve vašich receptech

Romana: Prozatím se rozkoukávám, obdivuji pestrost, s kterou je...

Jídleníček, recepty, nákupní seznam – vše je super (Jana)

Jana: Přiznám se, svíčkovou (byť od maminky) nemusím. Dvacet...

Jídlo je neskutečně chutné, jednoduché a variabilní – prostě bezvadně připravený kurz!

Ivaostadal: Děkuji celkově za bezvadně připravený kurz, zhubla jsem,...

Dostala jsem pochvalu za skvělý krevní obraz (díky JJ stravě)

Hankaj: Včera jsem byla darovat krev a dostala jsem...

Faldy na břiše jsou pryč, zálibně se dívám do zrcadla

Lucka: Tak činím nyní bilancování mé  Jarní očisty. Jelikož...

Moc děkuji za recepty

Dana: Moc děkuji za recepty. Vyzkouším. Určitě budou výborné,...

Všechny informace, které jsem si musela přečíst v knížkách, jste shrnuli

Pavlína M.: Ten článek o müsli je prostě, nejde...

Rychlá příprava jídel, které mi chutnají

Pribe: Mám dole 4,8 kg a pokračuji dál. Je...
  1. Jak je to s arašídama? Někde jsem četla, že podzemnice olejná je vlastně luštěnina? Takže pokud udělám něco jako „čínu“ – rýže, arašídy, zeleninka – tak mám kompletní talíř? Nebo jsou arašídy „fakt jen ořechy“ ;-) ? Podotýkám.

    • Pokračování, omylem zmáčknuto políčko odpovědět.. :-)
      Podotýkám, že mám doma nepražené arašídy.

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekPředstavujeme Janu Míčkovou
Další článekNepečený jablečno-pudingový dort