Na jaře začíname pomalu zařazovat syrovou zeleninu. Spolu se zálivkou z arašídového másla můžete mít tento salát i jako lehkou večeři.

Ingredience
pro 4 porce
  • 1 větší mrkev
  • 8 ks růžičkových kapustiček nebo hrnek a půl kapusty
  • 10 cm daikonu
  • 1 PL lžíce pikantní hořčice
  • 3 PL lžíce arašídového másla (nebo tahini)
  • 4 PL lžíce horké vody
  • půl lžičky umeocta
  • hrst opražených semínek, pár listů rukoly nebo polníčku na ozdobu (není nutné)
  • sůl

Postup

  1. Mrkev nkrájíme na kolečka a pak na čtvrky, kapustičky na čtvrtky, pokud místo kapustiček máme kapustu, tak na proužky.
  2. Mrkev a kapustu dáme vařit do hrnce s trochou vody a špetkou soli na 7-10 minut.
  3. Mezitím si nastrouháme daikon na hrubém struhadle.
  4. V hrnku dohladka rozmícháme arašídové máslo a horkou vodou, přidáme hořčici a trochu umeocta.
  5. Zeleninu zchladíme ve studené vodě, tím se var zastaví. Neměla by být rozvařená, ale lehce křupavá.
  6. V míse smícháme uvařenou zeleninu, nastrouhaný daikon a zálivku.
  7. Ozdobíme listy rukoly nebo polníčku a hrstí opražených semínek.

Kombinujeme

Salát si můžeme dát jako lehkou večeři, pak ale tato porce vystačí sotva pro dva :-). Jinak ho použijte jako přílohu k jakémukoliv vařenému jídlu.

Obměna

Místo mrkve a kapusty můžete použít jakoukoliv zeleninu. Výborná je např. kombinace dýne, pórek, vodnice…

Místo arašídového másla můžeme použít mandlové máslo, tahini, či jiné máslo z ořechů.

Děti

Bez zálivky můžeme salát podávat už od roka. Se zálivkou kolem 2 narozenin.

Faldy na břiše jsou pryč, zálibně se dívám do zrcadla

Lucka: Tak činím nyní bilancování mé  Jarní očisty. Jelikož...

Díky kurzu mám řád a disciplínu

Iva: Zdravím všechny v tomto kurzu už potřetí? A...

Lepší než doktor

Mija: Krásný den všem, chtěla bych se poprvé podělit...

Kurz pro začátečníky

Alena: Děkuji za spoustu podnětů, které jsem na vašem...

Díky JJ se mi běhá lehčeji a déle vydržím – je to tak jednoduché!

Hanka: Dobrý den, hlásím, že po dvou týdnech na...

Funguje to: po celou zimu jsme fit!

Eva: Chci moc poděkovat za stránky. Momentálně jsem si...

Díky JJ jsem ušetřila, cítím se lépe, hubnu a lépe i vypadám!

Kateřina: Na JJ stravě jsem oproti normálnímu stravování ušetřila...

Za 6 dní v kurzu Hubnutí do plavek má dole 1,5 kg a 4 cm v pase!

Dagmar: Jsem 6.den v kurzu Hubneme do plavek a...

Zbavila jsem se zánětu v rameni

Jitka M.: srdečně Vás zdravím a děkuji Vám za spoustu...

Mám ohromnou radost, že hubnu

Kateřina: Začátkem ledna jsem se přihlásila do kurzu "hubneme...

Začala jsem milovat vaření díky JJ

Alena M. K.: Evi, moooc děkuji za kurz, týden...

Vaření dle JJ je zábava a rychlovka a navíc s dobrým pocitem

Spenito: Klasické konvenční vaření mně v poslední době přestávalo...

Každý nový článek je obrovským přínosem

Martina: Díky moc za celý "seriál" o cestování, který...

Je úžasné, jak jde váha sama dolů!

Jajabre: Zdravím všechny. Zítra to bude 14 dní. Koupila...

Děkuji za cenné vychytávky a úžasnou motivaci

Annabirke S.: Ahoj Evi. O pochvalu nemáte nouzi, ale...

Tomu bych nevěřila: Po 3 dnech na JJ stravě mi splasklo břicho!

cihal: Zdravím vás. Začala jsem dle videa polévkami k...

Zkuste náš nový online kurz Super Saláty

Dělejte saláty jako šéfkuchař!

  1. Jak je to s arašídama? Někde jsem četla, že podzemnice olejná je vlastně luštěnina? Takže pokud udělám něco jako „čínu“ – rýže, arašídy, zeleninka – tak mám kompletní talíř? Nebo jsou arašídy „fakt jen ořechy“ 😉 ? Podotýkám.

    • Pokračování, omylem zmáčknuto políčko odpovědět.. 🙂
      Podotýkám, že mám doma nepražené arašídy.

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekPředstavujeme Janu Míčkovou
Další článekNepečený jablečno-pudingový dort