Na jaře začíname pomalu zařazovat syrovou zeleninu. Spolu se zálivkou z arašídového másla můžete mít tento salát i jako lehkou večeři.

Ingredience
pro 4 porce
  • 1 větší mrkev
  • 8 ks růžičkových kapustiček nebo hrnek a půl kapusty
  • 10 cm daikonu
  • 1 PL lžíce pikantní hořčice
  • 3 PL lžíce arašídového másla (nebo tahini)
  • 4 PL lžíce horké vody
  • půl lžičky umeocta
  • hrst opražených semínek, pár listů rukoly nebo polníčku na ozdobu (není nutné)
  • sůl

Postup

  1. Mrkev nkrájíme na kolečka a pak na čtvrky, kapustičky na čtvrtky, pokud místo kapustiček máme kapustu, tak na proužky.
  2. Mrkev a kapustu dáme vařit do hrnce s trochou vody a špetkou soli na 7-10 minut.
  3. Mezitím si nastrouháme daikon na hrubém struhadle.
  4. V hrnku dohladka rozmícháme arašídové máslo a horkou vodou, přidáme hořčici a trochu umeocta.
  5. Zeleninu zchladíme ve studené vodě, tím se var zastaví. Neměla by být rozvařená, ale lehce křupavá.
  6. V míse smícháme uvařenou zeleninu, nastrouhaný daikon a zálivku.
  7. Ozdobíme listy rukoly nebo polníčku a hrstí opražených semínek.

Kombinujeme

Salát si můžeme dát jako lehkou večeři, pak ale tato porce vystačí sotva pro dva :-). Jinak ho použijte jako přílohu k jakémukoliv vařenému jídlu.

Obměna

Místo mrkve a kapusty můžete použít jakoukoliv zeleninu. Výborná je např. kombinace dýne, pórek, vodnice…

Místo arašídového másla můžeme použít mandlové máslo, tahini, či jiné máslo z ořechů.

Děti

Bez zálivky můžeme salát podávat už od roka. Se zálivkou kolem 2 narozenin.

Zkuste náš nový online kurz Super Saláty

Dělejte saláty jako šéfkuchař!

Musím pořídit nový šatník – zhubla jsem z 60 na 53 kg!

Hanka: Jen jsem Vám chtěla poděkovat. V kurzu jsem...

Za těch pár korun za kurz jsem dostala nálož informací

Vlasztovka: Přesto, že podle stránek JJ jím už od...

Každý nový článek je obrovským přínosem

Martina: Díky moc za celý "seriál" o cestování, který...

Muži říkají, že mi to sluší víc než obvykle

Julajka: Chci Vám moc poděkovat, jak to máte bezvadně...

Šok: jí to i můj masomil manžel!

Jana: Šok! Jídla z kurzu jí i můj masomil...

Díky vám jsem objevila jiný styl přípravy a stravování

Štěpánka: Postupně se pročítám a sepisuji nákupní seznam. Zkouším a...

Dole 2 kg a spoustu cm a pokračuji dál

Ivana L.: Mám dole 2 kg. Ale zato těch...

Můj 19letý syn začal sám vařit dle JJ

Magda: Před chvílí se starší syn (19 let) ptá,...

Bez masa je mi skvěle

Petra: Nejdřív jsem to vůbec neplánovala, ale nakonec jsem maso...

Anna: Objevila jsem vás díky České televizi

Anna: Dobrý den, jsem na těchto stránkách poprvé díky...

Dáváte mi pocit, že jsem doma

Tammy: Pocit, že jsem doma. Nebo u kámošky na...

Už 4. týden bez kafe a spím hlubokým spánkem!

Tereza: Přidávám též pozitivní ohlas - kávu jsem zkusila...

Díky za kurz, který mě nikam netlačil, ale naopak motivoval

MoniVr: Dobrý den, chci moc poděkovat, cítím se moc...

Kurz pro začátečníky

Alena: Děkuji za spoustu podnětů, které jsem na vašem...

Jíme Jinak působí na všech úrovních

Michjana: Náš mladší syn (15) si minulý týden přerovnal...
  1. Jak je to s arašídama? Někde jsem četla, že podzemnice olejná je vlastně luštěnina? Takže pokud udělám něco jako „čínu“ – rýže, arašídy, zeleninka – tak mám kompletní talíř? Nebo jsou arašídy „fakt jen ořechy“ ;-) ? Podotýkám.

    • Pokračování, omylem zmáčknuto políčko odpovědět.. :-)
      Podotýkám, že mám doma nepražené arašídy.

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekPředstavujeme Janu Míčkovou
Další článekNepečený jablečno-pudingový dort