Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Místo masa

Tofu na balzamiku

Uvařeno
bez lepku
bez cukru

Tofu si s balzamikem hodně rozumí, výsledkem je opravdu výborný recept, který vás, jak doufám, potěší a zachutná jako mně.

Ingredience
  • přírodní tofu
  • pepř
  • cuketa
  • šalotka
  • mandle
  • pažitka
  • sezamová semínka
  • olej
  • kukuřičný škrob
  • sůl
  • pepř
  • saturejka
  • celozrnná basmati rýže
Na omáčku:
  • 20 g balzamikového octa
  • 10 g extra panenského olivového oleje
  • 2 čajové lžičky hořčice
  • 1 lžička rýžového sirupu
  • 2 čajové lžičky tamari
  • 1/2 sklenice vody

    Recept na tofu se zeleninou a balzamikem

    1. Všechny ingredience na omáčku dobře promíchejte.
    2. Do pánve přidejte olej, mandle, saturejku, papriky a šalotku. Jemně opečte a vařte.
    3. V polovině vaření přidejte nakrájenou cuketu a dochuťte trochou soli a pepřem. Smíchejte a opečte.
    4. Tofu nakrájejte na plátky. Lehce osolte, lehce posypte kukuřičným škrobem, pokapejte olejem a promíchejte. Do další pánve dejte olej a opečte tofu z obou stran.
    5. Nyní do pánve se zeleninou dejte tofu, zalijete omáčkou, zvyšte plamen a dovařte.
    6. Posypte pažitkou a nasucho opraženými sezamovými semínky.
    7. Při přípravě receptu jsem podávala s hnědou basmati rýží.

    Praktické

    • Čtěte složení při nákupu balzamika, ne všechny jsou kvalitní, někdy obsahují barvivo a cukr.
    • Pro verzi bez sóji použijte nesójové tofu, např. domácí cizrnové tofu a hrachovou, cizrnovou nebo pohankovou tamari namísto sójové.

    Obměna

    • Můžete přidat i jinou zeleninu dle vaší chuti a stavu zásob.

    Děti

    • Vhodné pro děti od 2 let, ale ubereme olej, sůl a koření.

    PS: Jde zdravě hubnout a normálně jíst?

    Pojď to zjistit! 😁 Tisíce lidí shodily 5 kg za 14 dní - zdravě, bez deficitu, dřiny a chemie. Jak to? Máme totiž chutný hubnoucí jídelníček, který tě zbaví zadržované vody a nastartuje tvůj metabolismus. Naskoč do letní výzvy a začni!

    Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, pro ty co si rádi u sporáku hrají, pro ty co nepotřebují zasytit jen žaludek, pro ty co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Jste připraveni opustit vaší komfortní zónu? PS. Všechny fotografie v mých článcích a receptech jsou moje, nejsou stáhnuté z jiných webů, jsou to fotky jídel, které jsem připravila a fotila osobně.

    2 lidi už poděkovali za článek. Oceňte práci autora také.

    Komentáře

    Kristýna H.
    Dnes v 12:23

    To vypadá výborně, určitě vyzkouším! 😍 A jen drobnost: v ingrediencích je 2x pepř a naopak chybí ty papriky.

    Ukázat další komentáře

    Vyzkoušejte také

    Tofu s cuketou

    Lehké a chutné jídlo, které je skvělou volbou pro letní dny. Rychlý recept, který máte během pár minut na stole.

    Tofu na fenyklu

    Připrav si lahodné tofu na fenyklu s pikantní omáčkou plnou exotických chutí. Tofu pečené do křupava a podávané s rýží nebo nudlemi je skvělou alternativou...

    Donabe s filetem s chutí moře

    Chutný veganský “filet” s chutí ryb a japonskou omáčkou. Nejlepší je servírovat ho přímo v hrnci, kde se vařil. Stačí 20 minut a lahodný pokrm ...

    Tofu Oktoberfest

    Marinované tofu doplněné skvělou podzimní zeleninou, pohankou a čočkou. Barevné, voňavé a pikantní jídlo vhodné pro podzimní dny.

    Penne s fazolkami

    Těstoviny s krémovou omáčkou ze zelených fazolek a cukety. Chutově mi tato omáčka připomíná fazolkový prívarok od slovenské babičky.

    Hlívové špízy

    Podzim a houby patří k sobě, proto přináším snadný recept na pečené špízy z hlívy. Marinovaná v pikantní omáčce, pečená do křupava a ozdobená sezamem a byl...