Existuje již dlouhou dobu a nyní si opět získává oblibu v našich kuchyních. Nebojte se vařit v tlakovém hrnci, je to výborný pomocník, který dokáže urychlit vaření a navíc je vaření v něm levnější.

Jak funguje tlakový hrnec?

Tlakový hrnec je utěsněná nádoba, která zachycuje páru, která vzniká při vaření. Jak se pára hromadí, zvyšuje se tlak, čímž se bod varu pohybuje cca okolo 120°C. V tlakovém hrnci můžete vařit zeleninu, obiloviny, polévky, omáčky, luštěniny, dětské příkrmy, rizoto a mnoho dalších jídel.

Rozdíly v tlakových hrncích?

Moderní tlakové hrnce jsou dnes jak elektrické (tedy samostatně stojící se zapojením do zásuvky), tak v domácnostech zatím běžnější hrnce určené pro vaření na sporáku. Ty dobře znají i naše maminky a babičky. Elektrické tlakové hrnce jsou tišší, snadno ovladatelné, není nutné je kontrolovat.  Ale pokud máte možnost vařit na plynu, tak dejte určitě přednost hrnci na sporák.

Je vaření v tlakovém hrnci zdravé?

Odpověď zní: ano. Ve srovnání s jiným způsobem vaření pokrmů je vaření v tlakovém hrnci šetrnější a tudíž i zdravější než ostatní způsoby vaření. Ale i v používání energií je potřeba pestrost, takže určitě nevaříme vždy všechno v tlaku po celý rok, jak si ještě řekneme dále.

Ničí živiny vaření v tlakovém hrnci?

Tlakové hrnce spotřebují daleko menší množství vody a díky teplu a tlaku se velmi rychle promění v páru. Zejména díky poměrně výrazně kratší době vaření, tedy vaření pod tlakem, si pokrm zachovává více živin než jídla běžně vařená

Studie, která porovnávala různé metody vaření a následné zachování živin v hotovém pokrmu, přišla na fakt, že při vaření v tlakovém hrnci jídlo neztrácí téměř žádné živiny.

Výhody vaření v tlakovém hrnci

  • Doba vaření je výrazně kratší.
  • Je ekologičtější.
  • Pokrm si zachovává svoji vůni a chuť.
  • Nutriční hodnota jídla zůstává zachována.
  • Vařením v tlakovém hrnci šetříte energie, takže ušetříte i přírodu a vaše finance.
  • Vařením v tlakovém hrnci šetříte použitým nádobím, stačí jeden hrnec.
  • Vařením v tlakovém hrnci nezvyšujete tolik teplotu v místnosti, což oceníte hlavně v letních horkých dnech.

Tlakový hrnec a vaření podle Jíme Jinak

Protože se při vaření v tlakovém hrnci pracuje s vysokou teplotou a tlakem, je jeho využití velmi vhodné v chladných měsících, kdy potřebujeme do organismu zabudovat teplo. Zrovna tak se hodí pro lidi fyzicky a psychické vyčerpané, matky po porodu, pooperační stavy apod., protože pomůže doplnit energii v ledvinách. V zimě s ním vaříme prakticky denně, v létě v něm vaříme luštěniny a můžeme v něm fermentovat amasaké.

Při vaření podle Jíme Jinak využijete tlakový hrnec při vaření velkých luštěnin jako jsou fazole, cizrna a boby, pro snadnější stravitelnost celozrnných obilovin jako je oves, ječmen, špalda nebo žito. Skvělým pomocníkem je pro ty, kdo ráno chtějí uvařit rychle čerstvou kaši z obilí nebo potřebují rychle připravit zeleninu.

 „Tlakový hrnec jsem si pořídila, až když jsem začala vařit jinak. Jako malá jsem se ho bála. Zlověstně syčel a muselo se občas klepnout do ventilku, aby odešla pára. Kde jsou ty časy! Mám tlakový hrnec, který lze ovládat jednou rukou a vařit v něm umí i naše děti. Náš papiňák má o zábavu postaráno a rozhodně se nenudí. Jednou za dva roky mu koupím novou gumičku, když začne prskat vodu a přestane mu těsnit poklička. Vozím ho s sebou i na dovolenou, když se vejde do auta,“ dodává Eva Cikrytová, autorka projektu Jíme Jinak.

Jsou tlakové hrnce bezpečné?

Řada žen se tlakového hrnce bojí, v rodinách kolují historky o explozích, které dnes už rozhodně nehrozí. S dnešními hrnci nebudete umývat omáčku ze stropu. Moderní tlakové hrnce jsou totiž vybaveny bezpečnostními pojistkami.

Praktické rady pro úspěšné vaření v tlakovém hrnci

  • Nepřeplňujte hrnec, je dobré ho naplnit do maximálně dvou třetin, jinak z něj poteče voda ven.
  • Tlakový hrnec potřebuje vodu, k vytvoření páry, dobrý recept by to měl zohlednit, ale pokud tvoříte dle sebe, nezapomeňte minimálně půl šálku vody přilít, abyste suroviny nespálili.
  • Když hrnec nejde natlakovat nebo pění a prská vodu z ventilku, zkontrolujte těsnění, zda není zteřelé a ventilek, zda není ucpaný či zaseklý.
  • Těsnící gumičku, která se vkládá do pokličky, byste zhruba jednou za rok vyměnit, ale tady záleží na tom, jak moc hrnec využíváte, těsnění nesmí být zteřelé, jinak hrnec nepůjde natlakovat a bude vařit jako běžný hrnec.
  • Pozor na potraviny, které pění, pěna by mohla ucpat ventil a hrnec bude prskat.
  • Důležité je správné nasazení pokličky, aby pára neutíkala bokem.
  • Uvolněte tlak správným způsobem, moderní papiňáky samy upozorní na to, že je možné je bezpečně otevřít, takže se nemusíte bát opaření.

Zkuste to taky

Vaření v tlakovém hrnci je bezesporu výhodnější, rychlejší a zdravější, zkuste to taky a dejte nám vědět, co vy a tlakový hrnec. Co v něm vaříte a jak jste spokojení?

Zdroj: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2722699/

⏩ BRZY ZAČÍNÁ PODZIMNÍ DETOX KURZ

  1. Krásný den všem. Ráda bych se zeptala, podle jakých kritérií vybrat tlakový hrnec. Můžete prosím poradit, co je důležité? Proč (ne)koupit tlakový hrnec od Tefalu za 1.500 Kč, v čem je lepší třeba hrnec od WMF za 6.500 Kč? Děkuji moc za vaše zkušenosti.

    • Barboro, já mám už 2roky tlakový hrnec Tescoma Ultima 6litrů, ovládání jednoduché jednou rukou, přiložena i obyčejná poklice na běžné vaření. A teď ho mají tuším v akci ;-)

  2. Výhodou tlakového hrnca je aj to, že v ňom netreba varené jedlo miešať, aby neprihorelo. Napokon, to ani nie je možné. Je neprekonateľný tiež pri zaváraní zeleniny sterilizáciou, nakoľko stačí zavárať necelú pol hodinu a je hotovo, aj keď zaváram v čistej vode. Raz som nestíhal a dal som sterilizovať, podľa kuchárskej knihy v bežnom hrnci hodinu s tým, že na druhý deň mala pokračovať opätovná sterilizácia. Na druhý deň, po necelých 20 hodinách, bolo všetko skazené. Takže odvtedy koreňovú zeleninu, fazuľové struky, hrášok, jedine v tlakovom hrnci.

  3. Zobrazit všech 8 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekVyrábíme zdravé přírodní svíčky
Další článekZahrada v zimě – zahradník odpočívá