Domů > Zdravé recepty > Zelenina a saláty

Zelené výhonky bazalky

Uvařeno

Věděli jste, že zelené výhonky bazalky mají intenzivnější chuť, než zralá rostlina bazalky? Výhonky jsou sladší a jemnější. Víte, jak si je vypěstovat, čím jsou pro nás prospěšné a jak je použít?

Janina je maminka dvou úžasných dcer a aniž by o to stála, musela najednou řešit celiakii u té mladší.

Co obsahují

Výhonky bazalky jsou plné živin. Obsahují bílkoviny, vitamíny A, B6, C, E, K, dále minerály jako železo, zinek, hořčík, měď, fosfor a draslík.

Účinky bazalky

  • protizánětlivé
  • antibakteriální
  • zlepšuje trávení
  • působí proti nadýmání
  • vhodná při nespavosti
  • podporuje jaterní činnost
  • regulace hormonů
  • posiluje kosti

Využití výhonků

Výhonky bazalky se perfektně hodí jako posypka jídel, do polévek, do salátů, do sendvičů, pesta nebo samostatně. Doporučujeme konzumovat syrové, vařením ztrácí některé živiny.

Postup klíčení

  • Semínka bazalky nenamáčíme, vyséváme do nachystané misky nebo podnosu s navlhčenou hlínou. Výsev proveďte co nejrovnoměrnější a dostatečně semínka zavlažte.
  • Misku přikryjte víkem. 
  • První 3-4 dny ponechejte bazalku přikrytou víkem, poté zkontrolujte, zda jsou semena rovnoměrně naklíčená. Pokud ano, můžete víko sejmout a dát bazalku na světlo.
  • Výhonky bazalky vyrostou a jsou hotové asi za 15-20 dní.
  • Nezapomeňte zavlažovat.
  • Jakmile rostlinky narostou do požadované velikosti, začněte je stříhat a konzumovat.
  • Pokud je chcete uchovat, dejte je do vzduchotěsné nádoby a uložte do lednice. Takto vydrží cca 5 dní.

“Já bazalku klíčím na vatě i na sítku. U sítka sice prorostou kořínky i na druhou stranu (to bílé jsou vlasové kořínky ne plíseň), ale jednotlivé rostlinky se pak dají snadno vytáhnout viz foto. Práce je to pak čistá, žádná hlína, ale musí se na ně něžně. Kdežto z misky se zeminou se dají snadno nastříhat,” dodává Eva Cikrytová, autorka projektu Jíme Jinak

hotové mikrogreens ze sítka

Zkuste to taky

Klíčit můžete jakákoliv semena jedlé zeleniny, chuti bazalky se však žádná nevyrovná. Mladé výhonky mají mnohem víc živin než dospělá rostlina. Zkuste to taky a dejte nám vědět, jak se vám dařilo.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Jsem máma tří malých kluků, ráda se neustále vzdělávám a zkouším nové věci. Miluju zahradničení, vaření a pečení všeho dobrého a zdravého. Co můžu, to si sama vyrobím. Zajímám se o přírodní medicínu, sílu bylin a jejich využití v běžném životě.

2 lidi už poděkovali za článek. Oceňte práci autora také.

Komentáře

Odpověď Ladě (když kliknu na odpověď, tak to nefunguje správně):
Kupte si rovnou keramickou misku s klíčícím nerezovým sítkem. Není to levná záležitost, ale vydrží to téměř věčně a ni nezdravýho se z toho neuvolňuje. Dělá např. Eschenfelder (a pozor, mají různá sítka na bylinky a na obilí).

Kde prosím sehnat takový hezký “rovný” cedník? 😀 Taky ráda používám na klíčení, ale mám jen kulaté, takže pak přendávám do klíčicí misky. Rovné cedníky, co mám, jsou zas hrozně jemné..

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

36
30

Klíčíme vojtěšku Alfalfa

Vojtěšku pojmenovali alfalfa, což znamená otec všech potravin. Považuje se za elixír života. Jako všechny klíčky, i ona obsahuje cenné a léčivé látky, kter...
30
9

Zelené výhonky čočky

Používání čerstvých výhonků je výbornou prevencí před jarní únavou. Olistěné výhonky červené čočky poskytují krom jiného také chlorofyl ceněný pro své deto...
40
29

Klíčíme semínka ředkvičky

Naklíčená semínka ředkvičky jsou dalším chutný pokladem, který si můžete připravit doma snadno a levně. Obsahují velké množství železa a vitamínu A, podpor...
60
24

V čem klíčit semínka (domácí nakličovací misky)

Že klíčky jsou skvělým zdrojem vitamínů, enzymů a minerálů, to víme. Ale mnozí z vás stále nevědí, jak snadno semínka naklíčit a sháníte speciální nádoby. ...
36
4

Klíčíme cizrnu

Pokud vás na jaře klíčení chytlo a nevíte, co byste ještě naklíčili, zkuste pro změnu naklíčenou cizrnu. Chutná lehce oříškově a dá se použít za syrova i n...
23
8

Pučálka z cizrny

Tradiční pučálka se u nás dělala z hrachu a bylo to typické postní jídlo. V různých krajích naší země se držely různé zvyky, kde pučálka hrála důležitou ro...