Domů > Zdravé recepty > Omáčky

Bazalková omáčka

Uvařeno
bez lepku
bez mléka

Jemná a krémová omáčka s chutí bazalky. V kombinaci s těstovinami a uzeným tofu nebo tempehem je to rychlovka a výborná večeře.

Ingredience
na 2 porce
  • 1 lžíce oleje
  • 2 petržele
  • 1/2 kedlubny
  • 1 velká cibule
  • 2 stroužky česneku
  • hrst čerstvé bazalky
  • 1 lžíce lahůdkového droždí (není nutné)
  • zeleninový vývar (nebo voda)
  • rostlinná smetana (doporučujeme kokosovou)
  • na ochucení: umeocet nebo citrónová šťáva, sůl

Po zimě jsem se cítila unavená, bez energie a potřebovala jsem shodit kila nastřádaná za poslední roky. Cítila jsem, ...

Jak připravit bazalkovou omáčku

  1. Na oleji orestujeme pokrájenou cibuli a česnek s větší špetkou soli.
  2. Kedlubnu a petržel nakrájíme na kusy a orestujeme s cibulí a česnekem.
  3. Zalijeme vývarem, přivedeme k varu a dusíme až je zelenina měkká (cca 15-20 minut).
  4. Jak si v zimě dobít své životní baterie?
    Stáhni si z Jíme Jinak jídelníček pro regeneraci ledvin!
    Stáhnout 100% ZDARMA
  5. Poté vše rozmixujeme spolu s hrstí bazalky, smetanou a lahůdkovým droždím.
  6. Ochutnáme a pokud by byla málo slaná nebo kyselá, dochutíme umeoctem nebo citrónovou šťávou.
  7. Podáváme například s těstovinami nebo jinou obilovinou.

Praktické

  • Tato omáčka se skvěle hodí k těstovinám s tempehem. Můžete ji ale podávat k jakékoliv obilovině, kterou máte rádi (na fotce s rýží a hatomugi). Talíř ještě pro úplnost doplňte luštěninou (např. uzený tempeh nebo tofu).

Obměna

  • Do omáčky můžete přidat jakoukoliv rostlinnou smetanu. My doporučujeme kokosovou, se kterou má omáčka výborný šmak. Můžete si ji vyrobit doma nebo koupit.
  • Zeleninu do omáčky můžete zvolit dle chuti. Měla by se jednat o nějakou chuťově neutrální zeleninu. Dobře poslouží třeba i bílá ředkev, hodně cibule nebo květák.
  • Pokud nemáte čerstvou bazalku, můžete zkusit použít i tu sušenou.

PS: Co vařit v zimě pro dobítí svých životních baterií?

Stáhni si zdarma zimní jídelníček pro regeneraci ledvin. !

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

9 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Je výborná, a to i bez smetany, na kterou jsem zapomněla. Kukuřičné těstoviny, opečený tempeh a kvašená řepa.

super recept … musela jsem trochu upravit – místo kedlubny zbyteček květáku a místo smetany rozmixované kešu … vyjikající

Ukázat další komentáře
Schovat štítky