Domů > Jak začít > Škola zdravého vaření

Jak „zdravě“ čistím připálené nádobí

Kdo nic nedělá, nic nezkazí, aneb Když se hodně vaří, občas se něco připálí… Však i mistr tesař se někdy utne.

Ale teď už dost mouder a lidové slovesnosti a pojďme se vrhnout na jednoduché, levné a rychlé odstraňování připálených nepříjemností. Bez jedovatých chemických přípravků, jak jinak. Mně se nejvíc osvědčila kombinace obyčejného octa a jedlé sody.

Povař octovou vodu

Do připáleného hrnce nebo pánve nalijte ocet a vodu, zhruba v poměru 1:10, stačí jen po dně. Nechte asi minutu převařit. Potom vylijte a zkuste vhodným nástrojem (vařečka, lžíce) nahrubo odstranit uvolněné připáleniny. Nevymývejte.

Přidej jedlou sodu

Do nevymytého hrnce/pánve nasypte jedlou sodu, soustřeďte se zejména na připálená místa. Nelekněte se, chemická reakce na sebe nenechá dlouho čekat a směs bude trochu šumět. Pokud připáleniny pořád drží, přilijte trochu vody a dejte opět na minutu převařit.

Očisti zbytky

Z mojí zkušenosti se po tomto procesu z odolných připálenin stává běžné zašpinění, které se chová jako odmočené a jde celkem snadno houbičkou vyčistit.

Jak se připálenin zbavujete vy? Co vám funguje, máte vlastní triky? Neváhejte se o ně podělit!

 

PS: Cítíš se v plavkách sebevědomě?

Pokud letos nechceš schovávat zadek pod ručník, pojď na to s námi jinak.
Chci lepší postavu!

Jsem copywriterka s přesahem do práva, ekonomie a online marketingu. Když zrovna nepíšu, pravděpodobně se směju, zpívám, hraju na piano, vařím nebo se učím vidět svět nádhernýma očima svých dcer.

12 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Katarína
11. 3. 2023

Aj mne, podobne ako Janke pomohla vždy soľ.

Dobrá je i sůl, posypu, nechám cca půl hodiny, pak vydrbu.

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

klub
42
2

Co v kuchyni opravdu potřebujete

Prozradíme vám, co je pro začátek v kuchyni potřeba a co naopak nepotřebujete.