Kdo nic nedělá, nic nezkazí, aneb Když se hodně vaří, občas se něco připálí... Však i mistr tesař se někdy utne.

Ale teď už dost mouder a lidové slovesnosti a pojďme se vrhnout na jednoduché, levné a rychlé odstraňování připálených nepříjemností. Bez jedovatých chemických přípravků, jak jinak. Mně se nejvíc osvědčila kombinace obyčejného octa a jedlé sody.

Povař octovou vodu

Do připáleného hrnce nebo pánve nalijte ocet a vodu, zhruba v poměru 1:10, stačí jen po dně. Nechte asi minutu převařit. Potom vylijte a zkuste vhodným nástrojem (vařečka, lžíce) nahrubo odstranit uvolněné připáleniny. Nevymývejte.

Přidej jedlou sodu

Do nevymytého hrnce/pánve nasypte jedlou sodu, soustřeďte se zejména na připálená místa. Nelekněte se, chemická reakce na sebe nenechá dlouho čekat a směs bude trochu šumět. Pokud připáleniny pořád drží, přilijte trochu vody a dejte opět na minutu převařit.

Očisti zbytky

Z mojí zkušenosti se po tomto procesu z odolných připálenin stává běžné zašpinění, které se chová jako odmočené a jde celkem snadno houbičkou vyčistit.

Jak se připálenin zbavujete vy? Co vám funguje, máte vlastní triky? Neváhejte se o ně podělit!

 

⏩ BRZY ZAČÍNÁ PODZIMNÍ DETOX KURZ

  1. Já odolné usazeniny po namočení vydrhnu nerezovou drátěnkou. Stačí trochu přitlačit. Vhodné pouze pro nerez nádobí :-).

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekS rodinou jsem to zvládla skvěle (Iveta)
Další článekZapečené těstoviny s hlívou a tvarohem