Domů > Zdravé recepty > Zelenina a saláty > Teplá

Karamelizovaná rajčata

Uvařeno
bez lepku
bez cukru

Karamelizovaná rajčata se většinou připravují v troubě, tento způsobe je ale rychlejší a výsledek je perfektní.

Ingredience
  • několik rajčat
  • 30 g olivového oleje
  • 40 g balzamika
  • česnek
  • bazalka
  • sůl

Danielu trápily běžné potíže, které se přičítají věku – artróza, únava, nemocná štítná žláza, játra a žlučník, ...

Recept na karamelizovaná rajčata

  1. Na dno pánve dejte olej a prolisujte do něj česnek, osolte a štětcem dobře dno vytřete.
  2. Rajčátka rozkrojte na polovinu a položte na dno pánve.
  3. Začněte restovat a jakmile začne olej syčet, pečte pár minut.
  4. Poté podlijte balzamikem, přikryjte poklicí a pečte, dokud se šťáva skoro nevyvaří.
  5. Na talíři můžete posypat listy bazalky.
3denní “Podzimní detox výzva”
Imunita + Jídelníček + Antistres
Tři nabité dny pro vitální podzim!

Rezervovat místo zdarma

Praktické

  • Rajčátka před pečením neloupejte! Na talíři je za pomocí vidličky lehce ze slupky vyloupnete.
  • Rajčata jíme pouze v sezóně a pokud jsme zdraví. Při potížích s klouby a ledvinami rajčata vynecháváme.

    Děti

    • Větším dětem.

    PS: Stále jen občas něco zkoušíš uvařit?

    Co se do toho pustit pořádně a vařit podle připraveného zdravého jídelníčku? Začínáme kurz Podzimní detox. Spravíme si postavu, odstresujeme se a nabijeme energií. Budeme o tebe 8 týdnů pečovat a podporovat tě na cestě k lepšímu zdraví.
    Chci jídelníčky pro detox.

    Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, pro ty co si rádi u sporáku hrají, pro ty co nepotřebují zasytit jen žaludek, pro ty co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Jste připraveni opustit vaší komfortní zónu? PS. Všechny fotografie v mých článcích a receptech jsou moje, nejsou stáhnuté z jiných webů, jsou to fotky jídel, které jsem připravila a fotila osobně.

    15 lidí už poděkovalo za článek.

    Komentáře

    Kateřina
    9. 10. 2025

    Vynikající! Použila jsem poslední cherry rajčátka, neloupala – skvělá příloha k obědu😋

    Ukázat další komentáře
    Schovat štítky

    Vyzkoušejte také

    Cuketová kolečka

    Máte-li lehce přerostlé cukety, zde je malý nápad, jak je chutně využít. Hostům všežravcům moc chutnaly a měly úspěch, doufám, že nezklamou ani vás.

    Letní salát s baby kukuřicí

    Sytý a přitom osvěžující salát, do kterého můžete upotřebit jakoukoliv letní zeleninu.

    Gratinovaný fenykl

    Syrový fenykl do salátů je vynikající, ale skvělý je i tepelně upravený. Vynikne tak jeho jemná chuť a vůně.

    Těstoviny s pečenými rajčaty s rozmarýnem

    Těstoviny s rajčaty zapečenými s rozmarýnem jsou italskou tradicí, patřící k létu. Rajčata během několika minut začnou z trouby nádherně vonět, i když obsa...

    Cuketové špízy

    Menší nápad jak naložit s cuketou, která je určitě královnou léta a letních receptů. Je to obyčejné a rychlé a nám moc chutnalo.

    Heřmánkové rizoto

    Nápad na tuto rýži mi vnuklo jedno svatební menu, tato rýže byla servírovaná se zlatým listem a i když to vypadalo pěkně, nejspíš to bylo plné chemie. Já p...