Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Rizota

Heřmánkové rizoto

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
bez cukru
sezóna léto

Nápad na tuto rýži mi vnuklo jedno svatební menu, tato rýže byla servírovaná se zlatým listem a i když to vypadalo pěkně, nejspíš to bylo plné chemie. Já použila květy. Tato rýže je velmi jednoduchá a krásně voní po heřmánku, proto nepoužívejte ingredience, které by překryly jeho vůni.

Ingredience
  • 200 g rýže basmati
  • 2 sáčky heřmánkového čaje
  • květy cukety
  • olej
  • sůl
  • piniové oříšky
  • měsíček na ozdobu
  • heřmánek na ozdobu

Jak připravit rizoto s cuketovými květy a vůní heřmánku

  1. Přiveďte k varu téměř 1 litr vody a dejte dva sáčky heřmánku louhovat na 1 hodinu.
  2. Očistěte květy cukety a otevřete je.
  3. Opražte piniové oříšky.
  4. Rýži omyjte a nechte 20 minut okapat a oschnout.
  5. Do hrnce dejte rýži a sůl, zalijte heřmánkovým čajem a vařte 12 minut pod poklicí.
  6. Nakrájejte květy cukety a vložte je do pánve s olejem.
  7. Přidejte uvařenou rýži, jemně promíchejte, posypte opraženými piniovými oříšky a jedlými květy.
Hurá na Podzimní detox! 🍂
Společně přejdeme z letního lenošení na podzimní vitalitu! 💪 Provedu tě labyrintem zdravého jídelníčku. Vstup se brzy zavře, tak pojď dřív, než se proměníš v dýni! 🎃
Nechci být dýně, jdu do toho!

Praktické

  • Čaj, který vám zbyde, vypijte.
  • Cuketové květy otevřete, většinou se tam schovává nějaký hmyz.
  • Trhejte pouze samčí květy.
  • Nevynechte krok popsaný v bodě 4.

Obměna

  • Pokud máte dostatek květu heřmánku, můžete použít čerstvé květy.
  • Můžete použít jakoukoliv rýži, která nevyžaduje dlouhou dobu varu.

Děti

  • Vhodné pro děti od 2 let, jen pozor na piniová semínka.

PS: Vstup do Podzimního detoxu zavřeme rychleji než ledničku s čokoládou! 🍫

Rezervovali jsme vám místečko v naší 8týdenní oáze pohody, kde společně vykouzlíme postavu snů, pošleme stres na dovolenou a nastartujeme energii na plný plyn - prostě balíček sebelásky se vším všudy! 🌟 Beru to i s mašlí! →

Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, pro ty co si rádi u sporáku hrají, pro ty co nepotřebují zasytit jen žaludek, pro ty co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Jste připraveni opustit vaší komfortní zónu?

2 lidi už poděkovali za článek. Oceňte práci autora také.

Buďte první, kdo napíše komentář

Vyzkoušejte také

Rýže s pečeným patizonem

Máte patizon a nevíte, jak byste ho připravili? Vyzkoušejte tento jednoduchý a přitom velmi lahodný recept a určitě si pochutnáte.

Spanakorizo – řecké špenátové rizoto

Dobrůtka inspirovaná řeckou kuchyní. Jednoduché, rychlé a lahodné jídlo. Doufám, že i vy si pochutnáte stejně, jako my.

Paccheri s cuketou a bazalkovým olejem

Další nápad, jak využít cuketu – jednoduchý a rychlý recept s vůní léta.

Těstoviny s pečenými rajčaty s rozmarýnem

Těstoviny s rajčaty zapečenými s rozmarýnem jsou italskou tradicí, patřící k létu. Rajčata během několika minut začnou z trouby nádherně vonět, i když obsa...

Cizrnové Marry Me

Původ receptu, toho originálního Marry Me, není znám. Pravděpodobně se zrodil v USA a měl obrovský úspěch. Recept dělá čest svému jménu. Je tak dobrý, že k...

Italský podzimní salát

Pokud hledáte osvěžující podzimní pokrm, tento salát je to pravé. Klasická italská kombinace nahořklé červené čekanky – radicchio rosso s hruškou. Pr...