Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Rizota

Heřmánkové rizoto

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
bez cukru
sezóna léto

Nápad na tuto rýži mi vnuklo jedno svatební menu, tato rýže byla servírovaná se zlatým listem a i když to vypadalo pěkně, nejspíš to bylo plné chemie. Já použila květy. Tato rýže je velmi jednoduchá a krásně voní po heřmánku, proto nepoužívejte ingredience, které by překryly jeho vůni.

Ingredience
  • 200 g rýže basmati
  • 2 sáčky heřmánkového čaje
  • květy cukety
  • olej
  • sůl
  • piniové oříšky
  • měsíček na ozdobu
  • heřmánek na ozdobu

Jíme Jinak je pro mne novou životní filosofií. Díky změně stravy jsme s manželem plní životního elánu a cítíme se mno...

Jak připravit rizoto s cuketovými květy a vůní heřmánku

  1. Přiveďte k varu téměř 1 litr vody a dejte dva sáčky heřmánku louhovat na 1 hodinu.
  2. Očistěte květy cukety a otevřete je.
  3. Opražte piniové oříšky.
  4. Rýži omyjte a nechte 20 minut okapat a oschnout.
  5. Do hrnce dejte rýži a sůl, zalijte heřmánkovým čajem a vařte 12 minut pod poklicí.
  6. Nakrájejte květy cukety a vložte je do pánve s olejem.
  7. Přidejte uvařenou rýži, jemně promíchejte, posypte opraženými piniovými oříšky a jedlými květy.

Praktické

  • Čaj, který vám zbyde, vypijte.
  • Cuketové květy otevřete, většinou se tam schovává nějaký hmyz.
  • Trhejte pouze samčí květy.
  • Nevynechte krok popsaný v bodě 4.

Obměna

  • Pokud máte dostatek květu heřmánku, můžete použít čerstvé květy.
  • Můžete použít jakoukoliv rýži, která nevyžaduje dlouhou dobu varu.

Děti

  • Vhodné pro děti od 2 let, jen pozor na piniová semínka.

PS: Jde hubnout a normálně jíst? Pojď to zjistit! 😁

Tisíce lidí s námi shodily 5 kg za 14 dní. Jak to? Máme totiž chutný hubnoucí jídelníček s výbornými recepty, videa, jemné cvičení - a živou podporu! Už za 2 týdny uvidíš výsledky. Mrkni na výzvu Hubneme do plavek a naskoč!

Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, pro ty co si rádi u sporáku hrají, pro ty co nepotřebují zasytit jen žaludek, pro ty co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Jste připraveni opustit vaší komfortní zónu?

1 člověk už poděkoval za článek. Oceňte práci autora také.

Buďte první, kdo napíše komentář

Vyzkoušejte také

Těstoviny s pečenými rajčaty s rozmarýnem

Těstoviny s rajčaty zapečenými s rozmarýnem jsou italskou tradicí, patřící k létu. Rajčata během několika minut začnou z trouby nádherně vonět, i když obsa...

Nudle s cuketou

Krémová konzistence a chuť pepře je pro mě v této omáčce, do které využijte i přerostlejší cukety, neodolatelná. Zkuste a dejte vědět, jak chutnalo vám.

Řecká Gemista (plněná zelenina)

V tomto původně řeckém receptu je možné zužitkovat letní úrodu zeleniny. Název receptu gemista znamená v překladu z řečtiny plněný. Pro chuťovou autenticit...

Pečené kuskusové kuličky s šafránem

Lahodné kuličky vonící šafránem a k tomu osvěžující dip. Tento letní recept je vhodný jako lehký oběd nebo večeře a jistě potěší každého strávníka.

Rýže s hráškem a mátou

Rychlá rýže s čerstvým hráškem. Jednoduchý, banální recept, který je ovšem zároveň bohatý na chutě. Určitě vás nezklame, hrášek a máta je neskutečně výborn...

Italské podzimní rizoto

Houby pořád rostou, tak neváhejte a zkuste toto lahodné podzimní rizoto.