Domů > Magazín > Žijeme jinak > Ekozahrada

Semenaření 3 díl – semenaření jednotlivých druhů rostlin

V předchozích článcích jsem se snažila trochu vás navnadit na toto krásné a ušlechtilé řemeslo a předat vám, z mého pohledu nejdůležitější, informace, které je třeba při semenaření zohlednit. Pokud se někomu zdá, že je to stále velká věda, začněte s jednoduššími druhy a postupujte ke složitějším. Na tomto místě vám nabízím svoje rozdělení podle složitosti. Takto to tedy vidí jeden začátečník, za kterého se stále považuji :-)

Pro začátečníky

Začněte jednoletkami, tj. rostlinami, které vykvetou a vytvoří semena v prvním roce po výsadbě. Jednoletky, mají výhodu, že výsledky vidíte rychle. Pokud to neklapne letos, příští rok případně postup upravíte a určitě se to podaří. Pro začátečníka se přímo nabízí salát, hrášek, fazole, špenát, lichořeřišnice, lebeda zahradní, ředkvička, kopr, paprika, rajče, sléz maurský, sléz kučeravý a spoustu dalších. Semena pěstovaná na osivo je potřeba sklízet zralé, zatímco pro konzumaci můžeme sklízet i dříve. 

Pro středně pokročilé

Pokud už jste si vypěstovali semínka z druhů pro začátečníky nebo máte zaseté dvouleté rostliny, které přezimují na záhoně, můžete si vyzkoušet petržel na nať, mangold, pór, kadeřávek, růžičkovou kapustu, černý kořen a mnoho dalších. Ani u této kategorie, z mého pohledu, není těžké získat osivo. Rostlina v prvním roce vytvoří listy, typicky přízemní růžici, v zimě ji nikam nepřenášíte, rostlina přezimuje přímo na záhoně. Některé druhy, jako například kadeřávek nebo růžičkovou kapustu, můžete během zimy částečně sklízet. Na jaře pár listů nebo kapustiček na rostlině necháte, ta vykvete a vytvoří semena.

Pro pokročilé

Pro ty nejzkušenější nebo nejodvážnější pak doporučuji dvouletky, které je potřeba zazimovat do sklepa, druhy, které je třeba je opylovat ručně (dýně, cukety, patizony) nebo jejichž semenáčky jsou malé velmi zranitelné (pažitka) a/nebo zdlouhavé (cibule). Rostliny, které se zimují mimo záhon, jsou typicky kořenová zelenina jako je mrkev, petržel pěstovaná pro kořen, červená řepa, tuřín nebo celer, dále pak například květák a košťálová zelenina. Pro pažitku je třeba dobře odplevelený záhon a plet je třeba důkladně i po vzejití semenáčků. A taková cibule v prvním roce vytvoří malou sazečku, kterou musíme v polovině léta vysušit, uskladnit a zasadit až příští rok. 

Jak si v zimě dobít své životní baterie?
Stáhni si z Jíme Jinak jídelníček pro regeneraci ledvin!
Stáhnout 100% ZDARMA

Dejte nám vědět do komentářů, z čeho se vám podařilo schovat semínka a byli jste z výsledku překvapení?

 

V předchozích dílech si můžete přečíst blíže o tom, co je semenaření a proč se do něj pustit a co je důležité vědět, než začneme.

PS: Chceš dobít své životní baterie?

Stáhni si zdarma zimní jídelníček pro regeneraci ledvin. !

Jako maminka dvou dětí se zajímám o zdravou stravu a životní styl s menším dopadem na životní prostředí. Jsem nadšený kutil a zahrádkářka začátečnice. Mým snem je pořídit si “Tiny House” a pěstovat si jídlo v permakulturní zahradě.

9 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Podařilo se nám uchovat semínka: cukr. hrášku a hrášku, keříč. a pnoucích fazolí, kopru, ředkviček, lichořeřišnice, afrikánů, měsíčku, slaměnky, koriandru, dýní Hokaido (ale bez ručního opylování), salátu, papriky, rajčat, pórku, šnytlík se vysemenil sám, rukola, několikametrové slunečnice pro ptáky, arašídy a cizrna (jen trošku jako ,,pokus”), cibuli ,,sazečku” (ale jak ji uchovat, při jaké teplotě/vlhkosti do dalšího roku)? To samé s česnekem, jak (teplota/vlhkost) na uchování sadby? Myslím, že jako začátečníkům, kteří se snaží již 3. rokem to je docela slušný výsledek.
Stevie a bazalka kvetla, taktéž máta, dobromysl, yzop, levandule aj. Ale nenapadlo nás schovávat semínka.
Ale nedozrála nám semínka okurek, cuket, mangoldu, kedlubny také netušíme, jak se semenaří, dokonce na několika bramborách se udělala semena. Stále je co se učit nového…, a tj. na tom to krásné. Příroda neustále něčím novým překvapuje.

Dobrý večer,
jak ,,opylovat ručně” dýně, cukety atd. My je prostě sklidíme ze záhonu, uskladníme (dýně) v pokoj. teplotě a když jdeme vařit a dýně je hezká tvarem, barvou atd., dobře zralá, tak vyndáme semena a necháme si je usušená na příští rok a normálně to funguje… Na začátku jsme měli BIO SEMENA např. Hokaida, cuket atd. Tak jaké ,,ruční opylování”? Máme vždy více sazenic a v květech ,,pracují” včeličky…

Ukázat další komentáře
Schovat štítky

Vyzkoušejte také

Co dělat se spadaným listím? 5 tipů jak ho využít

Listí je užitečná pokrývka půdy a také poskytuje úkryt mnoha živočichům. Věděli jste, že je plné živin a je proto úžasným organickým hnojivem?

Jak jsem pěstovala čočku

Také jste si někdy položili otázku, zda byste byli schopni vypěstovat si i jiné luštěniny než jen fazole? A co taková čočka? Moje oblíbená luštěnina. Nemus...

Permakultura? Proč ne?

Jsem nadšený začátečník, proto určitě v tomto článku nehledejte odborné rady. Ráda bych se jen podělila o trochu jiný pohled na zahradničení, popsala svoje...