Pro začátečníky
Začněte jednoletkami, tj. rostlinami, které vykvetou a vytvoří semena v prvním roce po výsadbě. Jednoletky, mají výhodu, že výsledky vidíte rychle. Pokud to neklapne letos, příští rok případně postup upravíte a určitě se to podaří. Pro začátečníka se přímo nabízí salát, hrášek, fazole, špenát, lichořeřišnice, lebeda zahradní, ředkvička, kopr, paprika, rajče, sléz maurský, sléz kučeravý a spoustu dalších. Semena pěstovaná na osivo je potřeba sklízet zralé, zatímco pro konzumaci můžeme sklízet i dříve.
Pro středně pokročilé
Pokud už jste si vypěstovali semínka z druhů pro začátečníky nebo máte zaseté dvouleté rostliny, které přezimují na záhoně, můžete si vyzkoušet petržel na nať, mangold, pór, kadeřávek, růžičkovou kapustu, černý kořen a mnoho dalších. Ani u této kategorie, z mého pohledu, není těžké získat osivo. Rostlina v prvním roce vytvoří listy, typicky přízemní růžici, v zimě ji nikam nepřenášíte, rostlina přezimuje přímo na záhoně. Některé druhy, jako například kadeřávek nebo růžičkovou kapustu, můžete během zimy částečně sklízet. Na jaře pár listů nebo kapustiček na rostlině necháte, ta vykvete a vytvoří semena.
Pro pokročilé
Pro ty nejzkušenější nebo nejodvážnější pak doporučuji dvouletky, které je potřeba zazimovat do sklepa, druhy, které je třeba je opylovat ručně (dýně, cukety, patizony) nebo jejichž semenáčky jsou malé velmi zranitelné (pažitka) a/nebo zdlouhavé (cibule). Rostliny, které se zimují mimo záhon, jsou typicky kořenová zelenina jako je mrkev, petržel pěstovaná pro kořen, červená řepa, tuřín nebo celer, dále pak například květák a košťálová zelenina. Pro pažitku je třeba dobře odplevelený záhon a plet je třeba důkladně i po vzejití semenáčků. A taková cibule v prvním roce vytvoří malou sazečku, kterou musíme v polovině léta vysušit, uskladnit a zasadit až příští rok.
Stáhni si z Jíme Jinak jídelníček pro regeneraci ledvin!
Stáhnout 100% ZDARMA
Dejte nám vědět do komentářů, z čeho se vám podařilo schovat semínka a byli jste z výsledku překvapení?
V předchozích dílech si můžete přečíst blíže o tom, co je semenaření a proč se do něj pustit a co je důležité vědět, než začneme.
PS: Chceš dobít své životní baterie?
Stáhni si zdarma zimní jídelníček pro regeneraci ledvin. !




Komentáře
Podařilo se nám uchovat semínka: cukr. hrášku a hrášku, keříč. a pnoucích fazolí, kopru, ředkviček, lichořeřišnice, afrikánů, měsíčku, slaměnky, koriandru, dýní Hokaido (ale bez ručního opylování), salátu, papriky, rajčat, pórku, šnytlík se vysemenil sám, rukola, několikametrové slunečnice pro ptáky, arašídy a cizrna (jen trošku jako ,,pokus”), cibuli ,,sazečku” (ale jak ji uchovat, při jaké teplotě/vlhkosti do dalšího roku)? To samé s česnekem, jak (teplota/vlhkost) na uchování sadby? Myslím, že jako začátečníkům, kteří se snaží již 3. rokem to je docela slušný výsledek.
Stevie a bazalka kvetla, taktéž máta, dobromysl, yzop, levandule aj. Ale nenapadlo nás schovávat semínka.
Ale nedozrála nám semínka okurek, cuket, mangoldu, kedlubny také netušíme, jak se semenaří, dokonce na několika bramborách se udělala semena. Stále je co se učit nového…, a tj. na tom to krásné. Příroda neustále něčím novým překvapuje.
Dobrý večer,
jak ,,opylovat ručně” dýně, cukety atd. My je prostě sklidíme ze záhonu, uskladníme (dýně) v pokoj. teplotě a když jdeme vařit a dýně je hezká tvarem, barvou atd., dobře zralá, tak vyndáme semena a necháme si je usušená na příští rok a normálně to funguje… Na začátku jsme měli BIO SEMENA např. Hokaida, cuket atd. Tak jaké ,,ruční opylování”? Máme vždy více sazenic a v květech ,,pracují” včeličky…