Domů > Jak začít > Základní suroviny > Zelenina

Artyčok a jeho léčivá síla

Věděli jste, že artyčok pochází ze Středomoří a již po staletí se využívá jeho léčivá síla? U nás ještě není tak běžně rozšířený a většina lidí netuší, jak vlastně chutná.

Léčivé účinky artyčoku

Extrakt z listů se používá například pro snížení cholesterolu. Z kořene lze vařit čaj a podávat při potížích. Nejznámější druhy jsou artyčok zeleninový a artyčok kardový.

Co obsahuje artyčok?

Vitaminy skupiny B, C a K. Je bohatý na hořčík, fosfor, železo, vápník, draslík, zinek. Artyčok má vysoký obsah vlákniny a antioxidantů.

Co artyčok léčí:

  • Reguluje krevní tlak.
  • Zvyšuje produkci žluči.
  • Pomáhá chránit játra a obnovuje tkáň.
  • Podporuje zažívání.
  • Snižuje riziko rakoviny střev.
  • Zmírňuje nadýmání, průjem a zácpu.
  • Zmírňuje příznaky syndromu dráždivého tračníku.
  • Snižuje hladinu cukru v krvi.
  • Má protirakovinné účinky.
  • Podporuje látkovou výměnu.

Artyčok v kuchyni

Artyčoky si můžete připravit vařené, dušené, grilované, pečené nebo restované. Na výběr máte baby artyčoky, anebo ty velké, které je nutné oloupat. Podávat je můžete s těstovinami, připravit do salátu, či z nich uvařit polévku.

Lze jíst lístky a květ, který je potřeba očistit, okrájet, až se dostanete k srdíčku. Pak vložíte srdíčko (oloupaný artyčok) do osolené vody s citrónovou šťávou, aby nezčernalo. Artyčok uvaříte v osolené vodě s bylinkami a olivovým olejem do změknutí, ale pozor, aby se nerozvařil. Poté jej můžete naplnit zeleninovou směsí.

Máte rádi artyčok? My pěstujeme artyčok kardový pro jeho léčivé účinky.
A co vy, máte nějaké zkušenosti s artyčokem? Ochutnali jste ho anebo využili jako přírodní lék?

PS: Začínáme Jarní očistu!

Únava, blbá nálada a kila navíc? Nenecháme vás v tom! 😊 Pojďte s tím zatočit. Začínáme 8 týdenní Jarní očistu. Pročistíme tělo, zlepšíme jídelníček i postavu a zase bude dobře.

Jsem máma tří malých kluků, ráda se neustále vzdělávám a zkouším nové věci. Miluju zahradničení, vaření a pečení všeho dobrého a zdravého. Co můžu, to si sama vyrobím. Zajímám se o přírodní medicínu, sílu bylin a jejich využití v běžném životě.

1 člověk už poděkoval za článek. Oceňte práci autora také.

Buďte první, kdo napíše komentář

Vyzkoušejte také

8
10

Low-fodmap dieta – řešení na problémy s trávením

Dieta s nízkým obsahem FODMAP není dietou určenou k hubnutí, ale slouží jako pomoc všem, které trápí problémy s trávením (syndrom dráždivého tračníku, Croh...

Bojíte se dusičnanů v zelenině? Dávají nám silné svaly!

Když lidé začínají jíst zdravě, mají obavu z příliš velkého množství zeleniny kvůli dusičnanům. Překvapivé zjištění přinesly studie, které ukazují, že dusi...
3

Bezinky – plody bezu v kuchyni

Víte, co všechno se dá doma připravit z bezinek? Právě dozrávají, tak nepromarněte skvělou příležitost si připravit chutné dobroty a zásobit se silnou přír...

Jak na pickles – praktické rady, aby se zaručeně povedlo

Domácí kvašená zelenina je vitamínová bomba, skvělé probiotikum a její výroba rozhodně není žádná věda! Nepotřebujete na to žádné speciální pomůcky, všechn...
2

Máte depku? Dejte si tyto potraviny!

Cítíte se delší dobu pod psa? Zařaďte do jídelníčku některou z těchto zelenin. Dle vědců má tato zelená zelenina na depresi a dobré fungování mozku přímo z...
1
2

Jak ze stravy vytěžit maximum

Přirozená a celistvá strava je alfou a omegou. Studie dokazují, že konzumace zpracované stravy s sebou přináší rizika v podobě civilizačních onemocnění. Al...