Domů > Zdravé recepty > Dezerty > Ovocné

Dřínky v želé – osvěžující letní dezert

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
bez cukru
bez mléka
bez vajec
sezóna léto
děti od 1 roku

Dřínky jsou báječným zdrojem vitamínu C a když se nechají dozrát, jsou slaďoučké. Skvělým letním osvěžením jsou dřínky v agaru. Příprava je snadná a rychlá a můžete si připravit svačinu na pár dní dopředu. V lednici vydrží týden.

Ingredience
pro cca 5 pohárů
  • 1/2 kg dřínků
  • špetka soli
  • 1 litr vody
  • cca 4 lžíce ovocného koncentrátu (sladu, sirupu)
  • 3 lžičky práškového agaru
  • na ozdobení: čerstvé ovoce, máta apod.

Byla jsem na tom byla opravdu moc špatně, Nevím jestli více fyzicky nebo po psychické stránce. Čekala jsem, kdy to se...

Jak udělat dřínkový kompot
  1. Dřínky omyjeme a dáme do hrnce.
  2. Zalijeme vodou a dáme vařit se špetkou soli a ovocným koncentrátem.
  3. Povaříme cca 10 minut do změknutí dřínků.
  4. Ochutnáme, zda je voda dostatečně sladká, podle potřeby můžeme přidat.
  5. V trošce studené vody rozmícháme agar a nalijeme do hrnce k dřínkům. Necháme krátce projít varem.
  6. Nalijeme do pohárků či skleniček a necháme zcela vychladnout – teprve až po vychladnutí tekutý agar ztuhne na želé.
  7. Před podáváním můžeme ozdobit čerstvým ovocem a mátou.
Praktické
  • Slaďte podle své potřeby. Velmi záleží, jak zralé dřínky sklízíte a jak moc sladký chcete výsledek. Nám se nejvíce osvědčilo sladit ovocným koncentrátem (odpařená ovocná šťáva z jablek, hrušek apod.), velmi dobrý je višňový, to pak výsledek chutná jako třešně/višně.
  • Skladujte v lednici a snězte během tří dnů. Můžete také dát do zavíracích skleniček a ještě horké zavřít, pak má dezert delší trvanlivost a můžete si ho vzít na cesty. Vydrží takto v chladu bez problémů týden.
  • Dřínky mají pecky, já nevypeckovávám, ale můžete to udělat.
  • Vodu, agar i ovocný koncentrát dejte podle svých potřeb – čím více vody, tím řidší dezert a bude to víc jako kompot, kdy se ovoce koupe v trochu zahuštěné šťávě, je to pak spíš takový kompot.
  • Otestujte svůj agar. Některý agar želíruje vydatně, jiný málo. Agar můžete použít práškový, vločkový či plátkový. První nemusíte namáčet, stačí rozmíchat, vločky a plátky je dobré předem namočit a nechat rozpustit.
  • Dáte-li agaru více, budete moci vzniklou hmotu porcovat. V případě letních pohárů však chuťové buňky více potěší “mokřejší” verze pohárů, kdy želé je řídké a v něm jsou velké kousky ovoce.
  • Pokud nemáte svůj agar odzkoušený, dejte před nalitím do pohárků do malé mističky kapku tekutiny a nechte pár minut zchladit v lednici. Vyzkoušíte, jak moc váš agar želíruje. Pokud nám konzistence vyhovuje, tak dáme do pohárků. Pokud nevyhovuje, hmota je příliš tuhá, naředíme vodou, v obráceném případě, kdy je to příliš řídké, přidáme další agar, povaříme a test zopakujeme.
Obměna
  • Místo vody a ovocného koncentrátu můžete použít jablečný mošt, pak už nepotřebujete ovocný koncentrát.
  • Místo ovocného koncentrátu můžete vodu dosladit obilným sladem či sirupem.
  • Do pohárů můžeme přidat jakékoli ovoce, které zrovna dozrává, můžeme přidat koření jako vanilka, kardamom, hřebíček či skořice nebo bylinky jako máta nebo meduňka.

Děti

  • Pohárek můžeme dávat dětem v momentě, kdy už zvládnou pecky. Vypeckované můžeme dávat dětem už od 1 roku.

PS: Jde zdravě hubnout a normálně jíst?

Pojď to zjistit! 😁 Tisíce lidí shodily 5 kg za 14 dní - zdravě, bez deficitu, dřiny a chemie. Jak to? Máme totiž chutný hubnoucí jídelníček, který tě zbaví zadržované vody a nastartuje tvůj metabolismus. Naskoč do letní výzvy a začni!

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

22 lidí už poděkovalo za článek.

Buďte první, kdo napíše komentář

Vyzkoušejte také

Osvěžující ovocný pohár s agarem

Oblíbeným lehkým a velmi osvěžujícím dezertem pro parné dny je ovoce v agarovém rosolu. Bude chutnat zejména těm, kdo nemají rádi příliš sladké a těžké dez...

Meruňky a jablka v citrónovém želé

Neodolala jsem a koupila na trhu meruňky. Nebyly tak zcela zralé, jak vypadaly, tak skončily v citrónovém želé. Vznikl tak nečekaně dobrý recept na osvěžuj...

Jablečný pohárek pro horké dny

Ani padaná letní jablíčka nepřijdou na zmar – udělejte z nich skvělý letní dezert. Osvěží lépe než zmrzlina. Podáváme vychlazený!

Jahodový chia pudink

Chia dezerty jsou rychlé a zdravé. Udělejte si radost a dopřejte si tento jednoduchý dezert.

Domácí jahodová zmrzlina bez cukru

Pokud máte přebytky jahod a vaše děti touží po zmrzlině, kterou jim nechcete kupovat, máte možnost vyrobit si snadno, levně a zdravě domácí verzi. Toto je ...

Jahodovo-rybízový zmrzlinový krém

V horkých dnech přijde k chuti zmrzlinový krém z ovoce a ořechů.