Farinata di ceci je ligurská specialita, typická zejména pro město Janov, ale původ pravděpodobně je jiný, možná pochází z řeckého a latinského starověku. Legenda, která se tohoto receptu týká, však pochází z období námořních republik a říká, že farinata, jak ji známe dnes, se zrodila v roce 1284, kdy Janov porazil Pisu v bitvě u Melorii.
Po návratu z bitvy se janovské lodě ocitly ve velké bouřce a některé sudy s olejem a cizrnou moukou se převrhly a byly promáčeny slanou vodou. Kvůli nedostatku potravin na lodi, bylo všechno sesbíráno, námořníkům byla podávána směs cizrny, mořské vody a oleje. Aby námořníci tuto nechutnou kaši trošku zlepšili, začali jí na slunci sušit. Na zemi pak zdokonalili Janovci provizorní recept, což z něj udělalo specialitu, kterou si stále užíváme a která nám, na rozdíl od námořníků, moc chutná.
Farinata di ceci je chudým receptem vyrobeným z jednoduchých a velmi běžných ingrediencí a ve skutečnosti se její šíření netýká pouze Ligurie, je známo mnoho verzí, které mají jiný název v závislosti na oblasti, kde se připravuje.
Objev jak ozdravit jídelníček pro lepší postavu a zdraví teď hned!
Chci začít 100% ZDARMA
    - 300 g cizrnové mouky
 - 850 ml vody
 - cuketa
 - paprika
 - cibule
 - sůl
 - pepř
 - olivový olej
 
Jak připravit Janovský street food Farinata di ceci se zeleninou
- Do mísy dejte mouku a zalijte jí vodou. Pořádně ji promíchejte, aby v ní nebyly hrudky. Nechte cca 1 hodinu odpočívat.
 - Zatímco těstíčko odpočívá, dejte na pánev olivový olej, na kostičky nakrájenou cibuli, papriku a cuketu. Osolte a orestujte na větším plameni. Nechte vychladnout.
 - Po hodině osolte, opepřete a promíchejte těstíčko se zeleninou. Do pekáče dejte pečící papír a pořádně ho pomastěte olejem. Nalijte těstíčko do pekáče a pečte, dokud se na povrchu neobjeví zlatá kůrka. Asi 40 minut na 250 stupňů.
 

Praktické
- Toto množství je pro pekáč 40×35 cm. Placka má být nízká.
 - Těsto může odpočívat i déle než hodinu.
 - Luštěninové mouky používáme jen výjimečně a jen pokud jsme zdraví. Nejsou vhodné pro běžnou konzumaci a ani nemohou nahradit plnohodnotně vařenou luštěninu.
 
Obměna
- Klasická farinata je pouze s rozmarýnem na povrchu, ale klidně experimentujte, je výborná s jakoukoliv obměnou.
 - Podle sezony obměňujte zeleninu.
 
Děti
- Vhodné pro děti od 2 let.
 
PS: Přemýšlíš, co uvařit pro lepší postavu?
Pojď to zjistit! 😁 Tisíce lidí shodily 5 kg za 14 dní - zdravě, bez deficitu, dřiny a chemie. Jak to? Máme totiž chutný hubnoucí jídelníček, který tě zbaví zadržované vody a nastartuje tvůj metabolismus. Naskoč do letní výzvy a začni!

Komentáře
Mnaaaaaaaam ♥️
Mnaaaaaaaaaaaam ♥️