Znáte natto?
- Natto je fermentovaný “sýr” vzniklý ze sójových bobů pomocí bakterií Bacillus subtilis.
- Má svou charakteristickou chuť i vůni podobnou syrečkům.
- Díky fermentačnímu procesu dochází při jeho přípravě k rozkladu bílkovin sóji a antinutrientů. Je proto mnohem snadněji stravitelné než samotné sójové boby.
- Je výborným zdrojem bílkovin, probiotik, nattokinasu (enzymu, který omezuje srážení krve) a hlavně vitamínu K2, který se v potravinách vyskytuje velmi zřídka. Vitamín K2 je důležitý pro správné využití vápníku v kostech a naopak zabraňuje vápenatění cév.
- Natto má mnohem více zdravotních benefitů. Upravuje také trávení, léčí osteoporózu, působí jako prevence infarktu, snižuje kazivost zubů, snižuje krevní tlak, zlepšuje spánek, kvalitu nehtů, vlasů i pokožky a další…
- Natto se dá sehnat ve větších zdravých výživách po celé České republice.
Dejte nattu šanci. Naše oblíbené recepty:
– Houby s nattem
– Natto rychlovka s jarní cibulkou
– Rýžová kaše s natto, restovanou zeleninou a salátem
Přírodní chemická sloučenina v nattu překonala kortikosteroidy
Přírodní chemická sloučenina ligustrazin, kterou obsahuje natto a kakaové boby, je již delší dobu známá jako pomoc při léčbě klasického astmatu. Existuje však jen velmi málo studií o jeho účincích na léčbu neutrofilního astmatu. Nová studie na zvířatech prokázala schopnost ligustrazinu zmírnit zánět dýchacích cest také u myší s neutrofilním astmatem. Tato sloučenina v účincích zmírnění zánětu u neutrofilního astmatu dokonce překonala kortikosteroidní lék. Zánět a reaktivita dýchacích cest testovaných myší výrazně poklesly. Vědci věří, že ligustrazin v nattu a kakaových bobech může být velmi slibným lékem na léčbu jak klasického, tak také neutrofilního astmatu. (1)
Máte rádi natto?
Zkusili jste ho již někdy? Jak vám chutnalo? Jak ho nejraději jíte?
Zdroj obrázku: toyokeizai.net
PS: Chceš zdravě shodit na léto?
Pojď na to s námi jinak. Bez deficitu, dřiny a chemie.
Chci lepší postavu!
Komentáře
Dnes jsem poprvé koupila, tak jsem zvědavá 😁
Upřímně Natto miluji :-)) a jím ho denně opravdu denně a to stabilně roky :))..Byla to láska na první sousto , to samé čerstvý “syrový” tempeh, který hnedka za Nattem miluji a jím ho tak, jak je čerstvý, tedy neupravuji ho tepelně, ani natto, což mi chutná nejvíce :) Chci se zeptat, jestli může být nějaké negativum, když toto konzumuji takto hodně a každý den? Dělá mi to ale dobře a i po těch letech neustále chutná :)). Chci se zeptat, jak to opravdu je skrze ty bílkoviny a soja. Někdo tvrdí, že totiž soja byla leta považována jako opravdu PLNOHODNOTNÁ bílkovina, která se rovná živočišné, nicméně poslední dobou jsem slyšela, že to není pravda, a proto se doporučuji volit i třeba jiné zdroje, jako je seitan atd…Nicméně já moc seitan nechci volit, protože se jedná přeci jen o zpracovaný výrobek a já se snažím jíst co nejvíce “čistě” a přirozeně, proto třeba ani tofu nejím, protože mi ani nechutná kvůli jeho konzistenci (vodovatá), proto mi vyhovuje naopak tempeh a natto :)) Výrobky jako různé náhražky ze soji ( jogurty,mléka, sýry atd..) nejím absolutně vůbec, protože to pro mě nemá smysl ani po tom neprahnu a za druhé miluji čerstvé potraviny a ne zpracované průmyslové výrobky :))
Samozřejmě obojí jím v kombinaci vždy ještě s přílohou obilovinami (rýže, aramant, quinoa) a také i různé druhy luštěnin (čočka, fazole ,hrách..) každý den vařím různé druhy a každý den navíc mám i navíc k tomu vždy zeleninu a také hodně denně kvašenou fermentovanou zeleninu (pickles, kimchi,řepa :)) + semínka a celozrnné ovesné vločky s ovocem ;). Jediné, co nemohu jsou ořechy a oleje, protože mi nedělají dobře a nemohu je, takže ořechy ani oleje rostlinné ani nemohu kokos a avokádo, takže jako zdroj tuků mám celá však denně porci přirozených celých neloupaných ze semínek (slunečnicova, konopna, lněná, chia, sezam, dýnova) a také mám moc ráda celistvý mák ;) (nemletý)
Jsem čistě na rostlinné stravě ze zdravotních důvodů, nikoliv eticky jako vegan.
Děkuji za názor a Vaši případnou radu a doporučení skrze tu soju a další věci. Krásný den, Andy