Domů > Zdravé recepty > Omáčky

Gulášová omáčka z černých fazolí

Uvařeno
bez sóji
bez mléka
sezóna zima

Perfektní omáčka, něco mezi svíčkovou a gulášem. Byla za pár minut hotová, ale hodna podávání v nejlepších restauracích. Dá se podávat i jako krémová polévka. My se jí nemůžeme nabažit, takže jdu namočit další černé fazole.

Ingredience
pro 4 porce
  • 2 cibule
  • 1,5 hrnku uvařených černých fazolí
  • 1/2 litru vody z fazolí/vývar
  • 2 mrkve
  • kus dýně hokkaido (o kousek víc než mrkve)
  • 1 lžička tymiánu
  • 1 lžička šťávy z čerstvého zázvoru
  • umeocet a jablečný ocet podle chuti
  • 2 lžíce oleje
  • špetka soli

Zhubnout 5,5 kilo za dva týdny není jen tak a proto se s vámi chceme podělit o neuvěřitelné ...

Jak připravit guláš z černých fazolí

  1. Očistím a na větší kusy pokrájíme zeleninu.
  2. V hrnci krátce orestujeme na oleji cibuli se solí, přidáme dýni a mrkev.
  3. Pár minut restujeme a přidáme fazole s vodou z vaření (nebo vývar) a tymián.
  4. Jak si v zimě dobít své životní baterie?
    Stáhni si z Jíme Jinak jídelníček pro regeneraci ledvin!
    Stáhnout 100% ZDARMA
  5. Vaříme společně 15 min do změknutí zeleniny.
  6. Ve volném čase nastrouháme kus zázvoru a vymačkáme z něj šťávu.
  7. Když je zelenina měkká, odstavíme, přidáme šťávu ze zázvoru a rozmixujeme omáčku dohladka.
  8. Podle chuti přidáme umeocet a jablečný ocet.
Praktické
  • Pokud je omáčka moc hustá, nařeďte ji vývarem nebo vodu z fazolí.
  • Pokud je řídká, můžete zahustit zavařením troškou kukuřičného škrobu rozmíchaného ve studené vodě.
  • Můžete pár fazolí nechat v celku a přidat je do omáčky na závěr – získáte tak omáčku s černými fazolemi.
Obměna
  • Tymián můžete nahradit jinými oblíbenými bylinkami, místo zázvoru můžete dát česnek.
  • Vyměnit můžete i luštěninu nebo zeleninu podle aktuálních zásob. Dostanete zase jinou omáčku.

Kombinujeme

  • Omáčka se výborně hodí ke knedlíku a seitanu do tradiční české kuchyně.
  • My jsme si jí dali s rýží a chutnalo to společně velmi dobře.
  • Protože omáčka už obsahuje fazole, není nutné doplňovat další bílkoviny.

Děti

  • Takto připravený pokrm je možné podat dětem od 1 roku, pokud ubereme šetříme se solí a zázvorem.  Děti od 2 let mohou už jíst s vámi.
  • Dětem mladším jednoho roku uvaříme zeleninu ve vodě a rozmixujeme zvlášť bez dochucovadel a bez fazolí.

PS: Co vařit v zimě pro dobítí svých životních baterií?

Stáhni si zdarma zimní jídelníček pro regeneraci ledvin. !

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

8 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Karolína
5. 11. 2025

Omáčka výborná! Nevěřila bych, jak skvěle tam pasuje tymián 👌

Děkuji za recept, hned ukládám, protože omáčka se povedla i chutnala. Jen jsem místo černých fazolí měla černou čočkou.

Ukázat další komentáře
Schovat štítky

Vyzkoušejte také

Pečená velikonoční nádivka z jáhel s uzeným (vegan)

Pečená velikonoční nádivka je sama o sobě kompletním jídlem. Je poměrně rychle hotová a chutná i těm, kdo rádi klasickou nádivku s vejcem a masem. Uzený te...

Rýžový nákyp s mrkví a dýní

Jak ze zbytků obilí udělat luxusní jídlo? Zkuste tento recept a uvidíte, jak zabodujete!

Nákyp s černými fazolemi

Zapékané nákypy v chladných dnech příjemně zahřejí. Černé fazole posilují ledviny a červená řepa je dobrá na krev. Vyzkoušejte, jak chutnají společně zapeč...

Omáčka z černých fazolí s mandlemi

Nevíte, co s mandlovou drtí po výrobě domácího mandlového mléka? Přidejte ji do omáčky! Rodina byla nadšená, že v omáčce křupou oříšky a že chutná zase jin...