Domů > Jak začít > Inspirace

Jedlé kaštany – recepty

Jedlé kaštany jsou skvělou volbou, máme-li chuť na něco sladkého a nechceme přitom jíst nic pečeného, ovoce ani přílišné množství sladu. Téměř
tři čtvrtiny jejich hmotnosti představují složité cukry, proto i bez sladu nebo sirupu můžou být uspokojivé i pro velké milovníky sladkostí. Obsahují stejné množství bílkovin jako celozrnná rýže, se kterou se dají výborně kombinovat, stejně jako s některými druhy fazolí.

Recepty z jedlých kaštanů

Všechny následující recepty jsou v dávkách pro 4 osoby:

Něco na zub… a na kosti a klouby

2 šálky černých sójových bobů (nejlepší jsou Hokkaidó)
1 šálek sušených jedlých kaštanů
kuzu
špetka soli či sójové omáčky

Opláchneme kaštany a necháme stát. Boby nenamáčíme ani neoplachujeme. Případně je možné vzít navlhčený hadřík a trochu je “naleštit”. Rozehřejeme pánev, může být i wok. Na pánvi pražíme boby, dokud jim nepraskne slupka. Dávejte si velký pozor, abyste je nespálili. Až na všech bobech uvidíte prasklinu, přesypte je do tlakového hrnce, přidejte opláchnuté kaštany, vodu (pozor, bude to trochu stříkat) v množství 1:2 nebo 3, přiklopte a nechte natlakovat. Obvykle kombu nepřidávám, ale je samozřejmě možné ji použít. Vaříme 60 minut. Výsledek podáváme tak, jak se uvaří, nemixujeme. Přidáme špetku soli nebo lžíci sójovky a zahustíme kuzu. Je to velmi posilující jídlo, plné bílkovin a jiných živin. Navíc vypadá jako čokoláda, takže se hodí i jako dezert, který se dá ještě přisladit sladem.

Tento recept se může proměnit jak ve velkou baštu, tak i v hořkou kaši, kterou nebudete schopni pozřít – to pokud se fazole spálí. Mám vyzkoušeno, že zaručeně NEFUNGUJE s černou ledvinou. Je opravdu nutné použít sóju, která je kulatá a snadněji se povede. Jinak je tento recept velmi jednoduchý.

Oblíbená sváteční snídaně – rýžová kaše s kaštany

1,5 šálku sladké rýže
1 šálek jedlých kaštanů
špetka soli

Rýži a kaštany propláchneme, umístíme do tlakového hrnce spolu s vodou v poměru 1:4 (nebo i víc, po uvaření se dá přebytek tekutiny slít a vznikne skvělé rýžové mléko, které si třeba občas můžete dát se sladem nebo i s trochou kakaa). Přidáme špetku soli a necháme vařit pod tlakem 60 minut. Podáváme s napařenou zeleninou, případně i trochou misa, potřebujeme-li podpořit zažívání. Nedoporučuji vařit zrovna k této kaši ještě miso polévku, už tak je tam tekutin dost a vůbec byste se pak nenajedli, spíš se jen zaplácli vodou.

Tahle ranní „kaše“ u mě jednoznačně vyhrává občas o víkendu, kdy si můžu dovolit ten luxus vařit v jednom hrnci pouze snídani. Pokud jste na tom stejně, nebo máte-li prostě jen rádi kaše z celých zrn, nebo různé kaše vůbec, budete tuhle milovat.

Ohagi – japonské koule

2 šálky vařené a pomocí surikogi (dřevěná palička) mírně roztlučené sladké rýže (dá se použít i normální rýže, ale její sladkou variantu budete mít vážně rádi!)
pražená sezamová semínka – vypadají moc hezky, když jsou hnědá i černá dohromady
2/3 šálku jedlých kaštanů
1/3 šálku fazolí adzuki
1 lžíce sójové omáčky (shoyu nebo tamari)

Kaštany a fazole propláchneme. Vaříme v poměru 1:2 s vodou 60 minut v tlakovém hrnci. Hned po otevření přidáme lžíci sójové omáčky a rozmixujeme.
Po vystydnutí tvarujeme kuličky. Z rýže vytvoříme koule, doprostřed vložíme
kuličku z fazolí a kaštanů a nakonec obalíme v sezamu. Tohle je jedna z
nejlepších svačin do školy, když vás omrzí termosky, těstovinové saláty a
sushi. Ohagi mají ještě nejméně jednu chutnou variantu – s kuličkou tentokrát z nasekaných ořechů (mandlí) a sezamu s bílým misem a trochou sladu uvnitř. Mňam!

Kaštanové pyré

1 šálek sušených jedlých kaštanů, namočených několik hodin
1 šálek vody
pár kapek sójové omáčky
ječmenný slad

Ačkoli jsou kaštany dost sladké, při přípravě pyré je dosladíme, abychom
dosáhli správné dezertní chuti. Všechny ingredience smícháme v normálním
hrnci, přivedeme k varu a zahříváme asi půl hodiny, až jsou kaštany měkké a rozpadají se. Poté přidáme pár kapek sójovky a rozmixujeme dohladka a krémova. Podáváme například s praženými lístky mandlí a snítkou máty.

Vosí úly

jedlé kaštany, upečené a vyloupané
mandle
pudinkový krém
pšeničná mouka, olej, slad – “linecké” těsto

Vyloupané kaštany rozemeleme v mixéru spolu s mandlemi na měkké těsto. Kdyby bylo moc tuhé, můžeme přidat trošku vody, pro chuť zase kakao. Těsto mačkáme do tvořítka na vosí úly, palcem vyhloubíme vprostřed dírku a naplníme ji pudinkovým krémem. Zespoda přiklopíme kolečky, které jsme předem upekli z jednoduchého „lineckého“ těsta (mouka, olej, voda a slad). Hotové úly dáme vychladit do ledničky, kde kaštanové těsto ještě trochu ztuhne.

Autor Kateřina Kyselová, redakčně upraveno

PS: Pořád tu něco čtete? Pojďte vařit!

🌷 Jaro je tu - nový začátek. Pojďte kuchtit 🍲 skvělá a svěží rostlinná jídla 🌱, pochutnat si, pročistit si tělo a zlepšit náladu v prima partě 🤗. Naskočte s námi na 8 týdenní Jarní očistu. Jsme s vámi živě, pomůžeme a podpoříme! ❤

Mojí vášní je celostní pohled na zdraví lidského těla a duše. Miluji svoji rodinu, ráda skládám myšlenky psaným slovem, hřeje mě pocit, že mohu u ostatních zažehnout plamínek péče o jejich zdraví.

Buďte první, kdo poděkuje za tento článek.

Buďte první, kdo napíše komentář

Vyzkoušejte také

38

Teplé nápoje pro zimní dny: jde to i bez cukru!

Kazí vám náladu, že je venku chladno a nevlídno? Zahřejte své tělo a potěšte smysly popíjením horkých nápojů bez cukru. A klidně i s dětmi! Připravte si s ...
11
4

Krémová jáhlová kaše s kaštany

Podzimní lahodná kaše pro velké i malé se sladkými kaštany. Když ji rozmixujete, budete mít lahodný krém!

Mocca dezert

Jednoduchý a chutný dezert, který chutná po kávě, přitom neobsahuje kofein, cukr ani mléko.

Cupcakes – Mini dortíky

Cupcakes nebo jinak mini dortíky zná určitě každý. Toto je recept na jejich zdravější verzi bez cukru, vajec a mléka, ale to jim vůbec na chuti neubírá. K ...

Rychlá bezlepková buchta

Občas přijde vhod dezert, který rychle připravíme, šoupneme do trouby a dál se nestaráme. Přesně taková je tato buchta, která je nejen bez cukru a mléka, a...

Makový dortík s jahodovým krémem

Opět jedna dobrůtka pro milovníky máku. Je bez lepku, cukru i mléka a v krému je ukryto malé tajemství. U zdobení se můžete vyřádit a místo jahod použít tř...