Podzimní polévka, která zahřeje a zasytí.

Ingredience
pro 4 porce

  • 1 hrnek nakrájené kapusty na malé proužky
  • 1 malá červená řepa
  • 100 g celeru
  • hrst ovesných vloček (3 plné polévkové lžíce)
  • troška kurkumy
  • sůl
  • 3/4 litru zeleninového vývaru nebo horké vody
  • lžička miso pasty
  • umeocet
  • 4 lžíce rostlinné smetany
  • na ozdobení: jarní cibulka nebo petrželka

Jak připravit polévku z kapusty

  1. Dáme ohřát zeleninový vývar.
  2. Nakrájíme kapustu na malé proužky, řepu a celer nakrájíme na úzké nudličky nebo nastrouháme na hrubém struhadle.
  3. Do horkého vývaru dáme trochu soli, přidáme řepu, celer a vaříme asi 10 minut.
  4. Potom přidáme kapustu, vločky a kurkumu a vaříme dalších 10 minut.
  5. Vypneme oheň, dochutíme trochou umeocta, lžičkou miso pasty a trochou rostlinné smetany.
  6. Na závěr posypeme jarní cibulkou nebo jinou zelenou natí.

Praktické

  • Jelikož je polévka uvařená hlavně se zeleniny, polévku raději sníme a neskladujeme. Zelenina v ní obsažená začíná už po půl hodině oxidovat a během 2 hodin se stává pro tělo kyselinotvorná. Pokud si chceme vzít polévku do práce k obědu, nalijte jí ještě vařící až po okraj do termosky a zavřete. V tomhle stavu si zachová většinu prospěšných látek.

Obměna

  • Místo celeru můžeme použít mrkev nebo petržel, místo vloček quinou, amarant nebo jáhly či pohanku.

Děti

  • Dětem od 1 roku polévka vaříme jen s malinkým množstvím soli, nepoužíváme rostlinnou smetanu, ale můžeme přidat obilné mléko. Před dochucením odebereme pro dítě zvlášť.
  • Pro děti od roka a půl polévku můžeme vařit stejně, jen šetříme solí a dochucovadly.
  • Děti od 2 let mohou polévku podle receptu.

Už nepotřebuji léky na cholesterol a ubyly mi 4 kg (Lenka)

Lenka: Kurz Jarní Očista skončil, naučil mne mnoho nového:...

Jsem nabitá energií a pořád se usmívám

Spenito: Ahoj Ajko (a holky :) ), líbí se...

Začala jsem milovat vaření díky JJ

Alena M. K.: Evi, moooc děkuji za kurz, týden...

Jeden z nejsilnějších zážitků…

Kateřina: Milá Evi, také jsem chtěla poděkovat za celý kurz....

Recepty v kurzu jsou perfektně připravené

Dudkoa: Jste super, zatím mám za sebou 10. den...

Dosud vyzkoušené recepty všem chutnaly (Monika)

Monika: Zdravím všechny z Jíme Jinak :) Jsem tady...

Ako povedal môj muž: „recepty sú famózne“ (Miriam)

Miriam: Dobrý deň. V prvom rade sa chcem poďakovať...

Eva: „Jím jinak“ a jsem nadšená!

Eva: "Jím jinak" už podle vás vařím měsíc a...

Cítím se skvěle a moje tělo nasává živiny

Iva: Dobrý den, jsem velice překvapena! Moje tělo reaguje...

Oooo, já vařím a peču (Soňa)

Soňa: Oooo, já vařím a peču !! Kdybyste věděly,...

4 kg za 11 dňov bez námahy (Jana)

Jana: Ahoj, dnes mam 11. den a - 4...

Kvalitě mých nehtů 3 měsíční strava s Jíme Jinak velmi pomohla (Dagmar)

Dagmar: Kvalitě mých nehtů 3 měsíční strava s Jíme...

Jste všichni tak milí, díky za podporu!

Annakrata: Jste všichni tak milí, já myslela,že moje zážitky...

Děkuji za to, že jste normální ženské, a předkládáte to nejlepší, k čemu jste se dopracovaly

Renča: Prochechtala kus včerejšího dne při pročítání webu JJ...

Som plná energie (Viera)

Viera: Jedlo mi veľmi chutí, som plná energie, je...

Jsem pyšná, že jím jinak

Ivkanecasova: Dobrý den, super video, moc děkuji :-). Před...
  1. snažím se vařím jen pro sebe a stejně jsem to dnes přehnala a polévky jsem měla plnou Esbitku, tak jsem se rozdělila s kolegyní a velká pochvala i když jsem musela ráno improvizovat neměla jsem ovesné vločky. Povařila jsem celer ve vývaru, přidala uvařenou rýži, kukurmu rozmixovala a přidala kapustu. Dochutila smetanou a umeoctem, trochu jiná ale povedla se

    • To je super, já takhle nosila esbitku do školy a pak se holky rvaly, kdo si se mnou dá :-) Nakonec jsem naučila skoro celou českou sekci snídat polévky :-)))

    • Super, všechny inovace jsou prima a někdy ještě lepší než originál. A propo, musím si zase koupit pohanku :), zima už se blíží.

  2. Zobrazit všech 16 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekRetro: Braňte se!
Další článekSlovo o zemi