Domů > Zdravé recepty > Polévky > Krémové

Kopřivová krémová polévka

Uvařeno
bez lepku
bez mléka
sezóna jaro
sezóna léto

Čerstvé kopřivy jsou nedoceněný zdroj železa a mnoha dalších minerálů a vitamínů. Pokud chcete doplnit tělu stopové prvky a ryzí energii z přírody, natrhejte si tuhle zeleninu zdarma cestou z procházky. Polévka z kopřiv chutná malým i velkým, je rychlá a lahodná.

Ingredience
pro 4 porce

  • 4 hrsti čerstvých kopřiv
  • cibule
  • horký zeleninový vývar nebo horká voda
  • miso pasta (nejlépe bílá)
  • olej
  • sůl
  • umeocet nebo jablečný ocet na dochucení
  • rostlinná smetana na dochucení (nemusí být)
  • pražená slunečnicová semínka
  • čerstvé sedmikrásky na ozdobení

Měla jsem myom a řadu dalších zdravotních potíží, proč jsem podle lékařů nemohla mít třetí dítě. Tak jsme si vzali do...

Jak připravit kopřivový krém

  1. Ve studené vodě na velkém sítu propereme kopřivy, abychom spláchli hlínu a prach.
  2. Horkou vodou je spaříme, aby nás nepálili do rukou při krájení a necháme okapat na sítku.
  3. Cibuli nakrájíme na kostičky a krátce ji orestujeme na oleji spolu se solí.
  4. Pokrájíme kopřivy na menší kousky a když je cibule osmahlá, přidáme kopřivy a ještě chvilku restujeme.
  5. Poté zalijeme horkým zeleninovým vývarem nebo horkou vodou a cca 10 minut na mírném ohni vaříme.
  6. Stáhneme polévku z plotny, přidáme lžičku miso pasty a rozmixujeme do krémové podoby.
  7. Na závěr dochutíme ume octem (osolí a okyselí) nebo použijeme jen jablečný ocet.
  8. Máme-li rádi smetanové krémové polévky přidáme ještě na talíři trošičku rostlinné smetany.
  9. Polévku dozdobíme opranými kvítky sedmikrásek a posypeme praženými slunečnicovými semínky.

Praktické

  • Pokud nejsme na chuť divoké zeleniny zvyklí, můžeme do polévky přidat kořenovou zeleninu jako mrkev nebo petržel.
  • Kopřivu můžeme skladovat cca 2 dny v lednici.
  • Pokud je polévka řídká, zahustíme ji lžičkou kukuřičného škrobu rozmíchaného ve studené vodě a krátce povaříme. Zahustit také můžeme zbytky obilovin z lednice, které přimixujeme k uvařené kopřivě. Pak teprve přidáme miso pastu a ocet.

Obměna

  • Do polévky můžeme přidat česnek, pepř či jiné oblíbené koření.
  • Do hotové polévky můžeme přidat uvařené obiloviny nebo luštěniny, máme-li zbytky v lednici. Získáme tak hodnotnou obědovou polévku
  • Polévku můžeme připravit z jakékoli plané zeleniny. Nebojte se tedy zkombinovat kopřivy s bršlicí kozí nohou, žabincem ptačincem, jitrocelem, pampeliškou a dalšími čerstvými rostlinami. Všechny jsou bohaté na vitamíny a minerály a mnoho dalších užitečných látek.

Děti

Tuto polévku dáváme dětem cca 1,5 roku, menším ubereme sůl a olej.

PS: Přemýšlíš, co uvařit pro lepší postavu?

Nepřemýšlej 😊 Pojď něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskoč do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

64 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Polévka je výborná 👏👍

Jaroslav Hlávka
22. 4. 2025

Jaro je prostě skvost 🙏❤️

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Kokosová polévka s bazalkou

Perfektní osvěžení pro horké dny je tahle kokosová polévka s bazalkou. Ačkoli chutná po kokosu, její základ tvoří zelenina.

Česnekovo-koprový krém z kedlubnu s kvítky šalvěje

Máte velkou úrodu kedlubnů a nestíháte je jíst? Začínají dřevnatět? Honem si z nich udělejte tenhle luxusní česnekovo-koprový krém, který i bez použití mlé...

Krémová polévka z dýně a batátů

Uzrála mi první dýně a tak jsem v rychlosti vykouzlila zase jiný druh dýňové polévky.

Luxusní hrachová polévka s dýní

Hrachovka je naše oblíbená polévka. V téhle verzi nenadýmá, je rychle hotová a neskutečně dobrá. Do chladných nevlídných dnů hotové potěšení pro oko i mlsn...

Pečená velikonoční nádivka z jáhel s uzeným (vegan)

Pečená velikonoční nádivka je sama o sobě kompletním jídlem. Je poměrně rychle hotová a chutná i těm, kdo rádi klasickou nádivku s vejcem a masem. Uzený te...

Zelňačka s tofu

Milujete zelňačku a nevíte jak ji uvařit zdravě bez brambor a klobásy? Nám se to povedlo a je ještě lepší, než ta klasická.