Domů > Zdravé recepty > Kondimenty

Mrkvové čatní se zázvorem

Uvařeno
bez lepku
bez sóji

Mrkev je zdravá a chutná zelenina. Způsobů, jak ji zužitkovat, je mnoho. Toto čatní je velmi pikantní a dochutí skvěle vaše pokrmy. Výborně se hodí pro zvláštní příležitosti i jako dárek. Lze použít do burgrů, do těstovin, pomazánek, na chlebíčky, ke kváskovému chlebu, k sušenkám, k zeleninovým chipsům nebo jen tak.

Ingredience
  • 1,5 kg nahrubo nastrouhané mrkve
  • 3 cibule nakrájené na měsíčky
  • 6 polévkových lžic nastrouhaného zázvoru
  • 3 šálky vody
  • 3 šálky jablečného octa,
  • 600 g sušené třtinové šťávy
  • 1 polévková lžíce tymiánu
  • šťáva ze 2 limetek 
  • nastrouhaná kůra ze 2 limetek
  • 1 lžička kajenského pepře
  • kůra z 1 bio citrónu
  • 1 polévková lžíce soli
  • 1 lžička pepře

Dva akční kluci, jeden s atopickým ekzémem, speciální dieta a vaření do školky, dálkové studium, domácnost a neschopn...

Jak připravit pikantní chutney z mrkve

  1. Mrkev nastrouhejte nahrubo (my děláme na stroji, nudličky jsou pak větší).
  2. Všechny ingredience vč. nastrouhané mrkve vložte do hrnce a za stálého míchání přiveďte k varu.
  3. Po 5 minutách vařte na mírném plameni dalších 45 minut, čatní by mělo probublávat, dokud nezhoustne.
  4. Hotové čatní dejte do čistých sklenic, horké uzavřete.
3denní “Podzimní detox výzva”
Imunita + Jídelníček + Antistres
Tři nabité dny pro vitální podzim!

Rezervovat místo zdarma

Praktické

  • Pokud chcete, aby vám čatní vydrželo na zimu, je potřeba ho zavařit, na 85°C po dobu 30 minut.
  • Pokud budete mít mrkev nastrouhanou velmi najemno, pravděpodobně se při zavařování rozvaří.
  • Čatní je velmi pikantní díky zázvoru. Pokud nemáte rádi pálivé pokrmy, uberte zázvoru klidně o polovinu.
  • Používání celého zázvoru není pro naše trávení ideální. Jednou za čas se nic nestane, ale neděláme to pravidelně a už vůbec ne tam, kde již jsou nějaké potíže s trávením. Pro naše zažívání je vhodnější používat k dochucování pouze šťávu ze zázvoru, kterou získáme tak, že zázvor nastrouháme a vymačkáme do jídla.

Obměna

  • Místo sušené třtinové šťávy můžete použít jablečný koncentrát nebo jiné vaše oblíbené sladidlo.

Děti

  • Vhodné pro děti od 2 let, ale vynechte pepř a zázvor a uberte sůl.

PS: Stále jen občas něco zkoušíš uvařit?

Co se do toho pustit pořádně a vařit podle připraveného zdravého jídelníčku? Začínáme kurz Podzimní detox. Spravíme si postavu, odstresujeme se a nabijeme energií. Budeme o tebe 8 týdnů pečovat a podporovat tě na cestě k lepšímu zdraví.
Chci jídelníčky pro detox.

Jsem máma tří malých kluků, ráda se neustále vzdělávám a zkouším nové věci. Miluju zahradničení, vaření a pečení všeho dobrého a zdravého. Co můžu, to si sama vyrobím. Zajímám se o přírodní medicínu, sílu bylin a jejich využití v běžném životě.

12 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Hezký den, chtěla bych se zeptat, jak je zdravé sladit sušenou třtinovou šťávou? Tohle sladidlo neznám a zajímal by mě na něho názor Jímejinak.
Děkuji:-)

Ukázat další komentáře
Schovat štítky

Vyzkoušejte také

Klasická žampionová paštika

Žampionová paštika, vhodná jako zdravá svačinka ke kváskovému chlebu nebo třeba plackám. Lze ji také naředit a vykouzlit tak chutnou omáčku například k těs...

Cibulový krém

Krém, dip, pomazánka, sýr… tím vším vám může být tato dobrota, kterou ocení milovníci cibule.

Veganská pomazánka Tirokafteri

Tentokrát se podíváme do řecké kuchyně a vyzkoušíme recept na sýrovou pomazánku Tirokafteri, ovšem ve zdravější verzi bez sýra. Je skvělá na chleba, k plac...

Celerová pomazánka

Pečený celer má svojí specifickou chuť a mně osobně strašně moc chutná. Pokud i vy jste milovníkem celeru a pomazánek, věřím, že bude chutnat i vám. Vyzkou...

Tartar z červené řepy

Sezóna řepy je tady a tahle vděčná surovina se dá připravit na spoustu způsobů. Jedním z nich je i tento tatarák, ktery se báječně hodí k plackám a nebo to...

Maková pomazánka

Velmi jednoduchá a zdravá pomazánka. Pokud máte uvařené fazole, budete ji mít připravenou během okamžiku. Je skvělá na svačinku třeba ke kváskovému chlebu,...