Domů > Zdravé recepty > Vaše recepty a fotky

Zdravý mrkvový dort

Uvařeno
bez cukru
bez mléka
bez vajec

Máte rádi mrkvový dort a chcete si jej udělat zdravější sami doma? Není problém, zkuste recept na zdravý mrkvový dort od Jindry, který potěší vaše chuťové buňky.

Ingredience
Korpus:
  • 400 g pohankové mouky
  • 200 g mletých mandlí
  • 250 g nastrouhané mrkve
  • 100 g hrozinek
  • 1 lžička sody
  • 2 lžičky pečícího prášku
  • 150 g kokosového cukru
  • podle chuti rýžového sirupu
  • 600 ml mandlového mléka
  • 100 g rozpuštěného kokosového oleje
Poleva:
  • 250 g kešu namočených na nejméně 4h (lépe přes noc)
  • 1 lžička skořice
  • 2 lžíce mandlového mléka
  • 7 lžic rýžového sirupu

„Ale to je abnormálně zdravé dítě, toho si važte,“ pronesla logopedka po sérii mých odpovědí týkajících se mladší dce...

Postup přípravy zdravého mrkvového dortu

  1. Troubu předehřejeme na 200°C a pečícím papírem vyložíme dvě 24 cm dortové formy.
  2. Ve velké míse smícháme pohankovou mouku, mleté mandle, sodu, pečící prášek a kokosový cukr a pořádně promícháme. Pak přidáme mrkve, hrozinky, rýžový sirup, mandlové mléko a kokosový olej. Mícháme, dokud se nevytvoří těsto, které rozlijeme do dvou připravených dortových forem. Pečeme cca 40min, dokud není těsto hotové. Korpusy necháme vychladnou na pokojovou teplotu.
  3. Mezitím, kdy korpus chladne, si připravíme polevu. Slité kešu vložíme do mixéru spolu s ostatními ingrediencemi na polevu. Mixujeme dokud se nevytvoří jemná hmota (může trvat i pár minut). Pokud je poleva příliš hustá, přidáme více mandlového mléka.
  4. Poloviční množství polevy natřeme na jeden korpus, přiklopíme druhým korpusem a horní stranu dozdobíme druhou částí polevy. Na vrch můžete přidat nadrcené vlašské ořechy.

PS: Pojďme vařit podle jarního jídelníčku!

🌷 Jaro je tu - nový začátek. Pojďte kuchtit 🍲 skvělá a svěží rostlinná jídla 🌱, pochutnat si, pročistit si tělo a zlepšit náladu v prima partě 🤗. Naskočte s námi na 8 týdenní Jarní očistu. Jsme s vámi živě, pomůžeme a podpoříme! ❤

11 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Skvelý. Nemala som dosť pohánkovej múky a dala som pomer 200 g pohánkovej 100 g cirokovej a 100 g gaštanovej a bolo to výborné. Ďakujem za recept.

kozubikov
28. 1. 2021

Tak ja nevim :( postupovala jsem podle navodu, jen z poloviční davky a je cely zgrcly hrozne hutný a nema moc chut… porad přemýšlím cim to?

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Jablečný bezlepkový chlebíček

Tento jemně nasládlý bezlepkový chlebíček je velice jednoduchý na přípravu. Pokud vás honí mlsná a dali byste si něco sladkého a zároveň zdravého ke kávě n...

Velikonoční “tvarohový” beránek

Pár dní jsem brouzdala na internetu a hledala zdravý recept na velikonočního beránka. Nakonec jsem spojila své zkušenosti s pečením a několik receptů dohro...

Bezlepková vánoční “tvarohová” štola

Alternativa na známý vánoční moučník, tentokrát v bezlepkové variantě. Ovoce a oříšky můžete obměňovat dle chuti a zásob.