Domů > Zdravé recepty > Dezerty > Ovocné

Nejrychlejší jablečné pyré – pro velké i malé

Uvařeno
bez cukru
bez mléka
bez vajec

Jednoduchý a rychlý recept na jablečné pyré pro malé i velké. Lze zavařit a používat jako přesnídávku nebo do dezertů.

Ingredience
pro 4 porce
  • 2 jablka
  • hrst hrozinek
  • špetka soli

Byla jsem obézní, měla jsem sebevražedné sklony, ničily mě psychické problémy a různé zdravotní potíže. Společně s ma...

Postup

  1. Omyjeme a vykrájíme jablka, nakrájíme na kostky.
  2. Dáme vařit do vody se špetkou soli a hrozinkami.
  3. Vaříme na mírném ohni pod pokličkou cca 15 minut do změknutí jablek.
  4. Odstavíme a rozmixujeme krátce ponorným mixérem na pyré.
  5. Podáváme horké, posypané skořicí.
Jak začít s Jíme Jinak?
Naskoč do kurzu zdarma. Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví!
Chci začít

Praktické

  • Výborná omáčka k lívancům, k namáčení sušenek, do palačinek, dezertů, sladkých kaší nebo jako přesnídávka.
  • Pokud použijeme světlé rozinky, bude pyré světlé, pokud použijeme sultánky nebo jiné tmavé hrozinky, bude pyré tmavší.
  • V zimě podáváme horké nebo nosíme s sebou na výlet v termosce, v létě podáváme vychlazené a zdobené čerstvým ovocem.
  • Skladujte v chladu a během dvou dní zkonzumujte.
  • Pokud by vám dezert přišel po uvaření málo sladký, přelijte ho při podávání sladem či sirupem dle vlastního výběru.

Obměna

  • Místo jablek můžeme použít hrušky.
  • Místo hrozinek lze použít datle. Případně i datlový nebo jiný přírodní sirup či slad, pokud zrovna nemáme žádné sušeno ovoce po ruce a jablíčka nejsou příliš sladká.
  • Můžeme přidat při vaření i koření (např. hřebíček). Nezapomeňte ho ale vytáhnout před mixováním.
  • Můžeme nechat bez mixování větší kousky (kompot) nebo rozmixovat na hladký krém, pokud nemáme rádi hrozinky. Podle potřeby můžeme přidat vodu.
  • Do pyré lze vmíchat (nebo s pyré rozmixovat oříšky nebo oříškové máslo) i oříškové máslo (např. mandlové je výborné).

Děti

  • Dětem do 1 roku vaříme bez soli a koření, jinak je vhodný i pro ty nejmenší strávníky.

PS: Přemýšlíš, co uvařit pro lepší postavu?

Nepřemýšlej 😊 Pojď něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskoč do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

19 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Jablíčka a sušené švestky 👍 moc dobré

Mila Beata
15. 1. 2025

Mňááám ♥️

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

klub
12
6

Jablečná náplň do štrúdlu

Tradiční česká jablíčková náplň do štrůdlů, koláčů, buchet, palačinek nebo jen tak jako dezert.

Velikonoční beránek z kvásku (vegan)

Výborný zdravý kynutý kváskový beránek z celozrnné mouky, bez cukru, vejce i mléka.

Bezlepkové jahodové knedlíky

Jakmile začne sezóna ovoce, přijde vhod recept na bezlepkové ovocné knedlíky – dělám tyto knedlíky často. Jsou zdravé a jednoduše vynikající :-)

Kynutý štrúdl z kvásku

Připravte si luxusní, křehký a na jazyku se rozplývající kynutý celozrnný štrůdl s různými náplněmi.

Vánoční pomerančový adzuki krém

Pokud vám z Mikuláše zbudou pomeranče, udělejte z nich tento sladký krém plný bílkovin. Můžete ho vrstvit do pohárků třeba se sušenkami a amasaké a udělat ...

Florentýnky – zdravé cukroví téměř bez práce

Toto cukroví většina z nás zná pod názvem marokánky, ale tradičně vychází z italských sušenek z Florencie, tzv. Florentýnek. Florentýnky jsou rychlé, téměř...