Domů > Zdravé recepty > Dezerty > Ovocné

Nejrychlejší jablečné pyré – pro velké i malé

Uvařeno
bez cukru
bez mléka
bez vajec

Jednoduché a rychlé jablečné pyré pro malé i velké. Lze zavařit a používat jako přesnídávka nebo do dezertů.

Ingredience
pro 4 porce
  • 2 jablka
  • hrst hrozinek
  • špetka soli

Nikdy není pozdě začít vařit a jíst jinak. Klidně na samém začátku důchodu. Za pár týdnů můžete mít výsledky jako Jan...

Postup

  1. Omyjeme a vykrájíme jablka, nakrájíme na kostky.
  2. Dáme vařit do vody se špetkou soli a hrozinkami.
  3. Vaříme na mírném ohni pod pokličkou cca 15 minut do změknutí jablek.
  4. Odstavíme a rozmixujeme krátce ponorným mixérem na pyré.
  5. Podáváme horké, posypané skořicí.

Praktické

  • Výborná omáčka k lívancům, k namáčení sušenek, do palačinek, dezertů, sladkých kaší nebo jako přesnídávka.
  • Pokud použijeme světlé rozinky, bude pyré světlé, pokud použijeme sultánky nebo jiné tmavé hrozinky, bude pyré tmavší.
  • V zimě podáváme horké nebo nosíme s sebou na výlet v termosce, v létě podáváme vychlazené a zdobené čerstvým ovocem.
  • Skladujte v chladu a během dvou dní zkonzumujte.
  • Pokud by vám dezert přišel po uvaření málo sladký, přelijte ho při podávání sladem či sirupem dle vlastního výběru.

Obměna

  • Místo jablek můžeme použít hrušky.
  • Místo hrozinek lze použít datle. Případně i datlový nebo jiný přírodní sirup či slad, pokud zrovna nemáme žádné sušeno ovoce po ruce a jablíčka nejsou příliš sladká.
  • Můžeme přidat při vaření i koření (např. hřebíček). Nezapomeňte ho ale vytáhnout před mixováním.
  • Můžeme nechat bez mixování větší kousky (kompot) nebo rozmixovat na hladký krém, pokud nemáme rádi hrozinky. Podle potřeby můžeme přidat vodu.
  • Do pyré lze vmíchat (nebo s pyré rozmixovat oříšky nebo oříškové máslo) i oříškové máslo (např. mandlové je výborné).

Děti

  • Dětem do 1 roku vaříme bez soli a koření, jinak je vhodný i pro ty nejmenší strávníky.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

11 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Evi, mohla bych se zeptat, je přesnídávka připravená podle tohoto receptu vhodná i na zimu? Vím, že v zimě není moc vhodné syrové ovoce, tady je to povařené, prošlo by to jako svačinka pro děti, řekněme třeba jedenkrát, dvakrát do týdne? Udělala jsem spoustu skleniček s přesnídávkou a uložila do sklepa na zimu, akorát si ted říkám, abych jim tím spíš neublížila.

patocova
11. 9. 2019

Dá se pyré zavařit do zásoby (třeba když budou jablka za dobrou cenu)? Děkuji.

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Tofu “tvarohová” náplň do štrúdlu

Luxusní “tvarohová” náplň z tofu tvarohu do štrůdlů, koláčů, buchet, palačinek nebo jen tak jako dezert.
klub
5
4

Jablečná náplň do štrúdlu

Tradiční česká jablíčková náplň do štrůdlů, koláčů, buchet, palačinek nebo jen tak jako dezert.