Domů > Zdravé recepty > Dezerty

Ořechový dort – variace na klasický recept od babičky

Uvařeno
bez lepku
bez cukru
bez mléka
bez vajec

Krásný dort bez cukru, bez mléka, bez vajec i bez lepku. A chutná skvěle!

Ingredience
Na korpus:
  • 120g pohankové mouky
  • 120g jáhlové mouky
  • 300g ječného sladu (rýžového sirupu)
  • 160g rýžového oleje
  • 80g kukuřičné strouhanky
  • 25g prášku do pečiva bez fosfátů
  • 200g mletých vlašských ořechů
  • špetka soli
  • asi 400ml vody
Na jíšku:
  • 90g Alsanu
  • 90g kukuřičné mouky
  • 380ml obilného mléka
Na krém:
  • 250g Alsanu
  • 300g rýžového sirupu
  • 20g kakaa
Na čokoládu:
  • Hořká čokoláda
  • Rostlinná smetana
Dále pak:
  • marmeláda bez cukru
  • rum (nemusí být)
  • ovoce na ozdobu
  • vlašské ořechy na ozdobu

Katka je 43 letá maminka tří dětí a má za sebou novou zkušenost jaké to je jíst striktně 2 týdny Jinak. Jednou 

Postup

  1. Smícháme suroviny na korpus, a rozdělíme do dvou stejných dortových forem předem vymazaných a vysypaných moukou. Pečeme na 180 °C. 35 min. Necháme vychladnout
  2. Mezitím si umícháme jíšku, tak, že rozpustíme Alsan, pak vmícháme mouku, až se začne chytat na dno, zalijeme mlékem a mícháme aspoň 5 minut aby se mouka provařila. Hustou kaši necháme úplně vychladnout.
  3. Krém zhotovíme ze změklého Alsanu, rýžového sirupu a úplně studené jíšky. Nejlepší je rozmixovat mixérem, stačí tyčákem , aby v krému nebyly hrudky.
  4. Pokud chceme dvoubarevnou náplň, rozdělíme krém na dvě poloviny a do jedné vmícháme 20g kakaa.
  5. Vychladlé korpusy opatrně rozřízneme na půl. Nejde to úplně snadno, jsou nízké, vláčné a v bezlepku drobivější, ale jde to.
  6. Začneme vrstvit: korpus, pokapat rumem, potřít marmeládou, natřít 1/4 krému (pokud máme dvě barvy, tak 1/2 jedné barvy), druhý korpus, rum, marmeláda, 2/4 krému, třetí korpus, rum, marmeláda, 3/4, čtvrtý korpus, poslední čtvrtinu krému použijeme na potření boku dortu a posypeme na hrubo mletými ořechy.
  7. Na okraj dortu jsem dala půlky vlašáků, abych vytvořila jakýsi předěl a bariéru až budu nalévat čokoládu. Do té je dobré po rozpuštění přidat trochu smetany, aby nebyla vrstva úplně tuhá a dort šel krájet. Ještě do teplé polevy jsem dala ovoce na ozdobu.
  8. Samotné zdobení je variabilní a určitě si vymyslíte krásné kreace.
  9. Na doplnění talíře jsem pro mlsnou rodinu, stravující se klasicky, koupila kompromis v podobě rýžové šlehačky ve spreji a měla úspěch.
  10. Dobrou chuť :-)

PS: Začínáme Jarní očistu!

Únava, blbá nálada a kila navíc? Nenecháme vás v tom! 😊 Pojďte s tím zatočit. Začínáme 8 týdenní Jarní očistu. Pročistíme tělo, zlepšíme jídelníček i postavu a zase bude dobře.

Miluji jídlo a miluji vaření. Od začátku to tak nebylo. Do puberty bylo jídlo nutným zlem. Pak přišla chuť jíst a vzápětí i tvořit. Ke zdravému jídlu jsem měla vždycky blízko, ale až s Jíme Jinak dostává vše úplně jiný rozměr a smysl.

1 člověk už poděkoval za článek. Oceňte práci autora také.

Komentáře

Tak jsem pekla dnes pro manžela k narozeninám. První pokus byl bezlepkový z toho, co dům dal, tedy mouka pohanková, kukuřičná, rýžová a slunečnicový olej. Zbytek dle receptu. A korpus nejdriv vyskočil, ale pak úplně spadnul a nešel vůbec dopect. Tedy podobný problém jako v příspěvku níže, tak skončil bohužel taky v koši. Jediné, co mě napadlo, že jsem možná dala moc vody (i když ani ne těch celých 400 ml). Nicméně nechtěla jsem to vzdát a dort jsem potřebovala, tak jsem zkusila druhý pokus, tentokrát radši “na jistotu” z pšeničné mouky a mandlí, protože vlasaky došly. Dala jsem radši min vody a jen půlku prášku do pečiva. A moc se to povedlo, šlo to perfektně rozkrojit a pak opět poskládat. Krém je úplně super, využiju ho i na slepování perníčků teď o Vánocích. Nedávala jsem nakonec ani kakao ani čokoládu (už nebyl čas ani síla), tak z toho je nakonec takový hezký nahý dort s hroznem navrchu. Manžel si libuje, za mě taky super a určitě velice dobře použitelný recept na různé varianty (ořechový, s ovocem, s čokoládou atd). Příště určitě zkusím znovu ten bezlepkový originál a snad tomu přijdu na kloub:o)

Světýlko
15. 9. 2021

Dobrý večer Ivi, moc mě těší chvála❤️. Z instantní strouhanky jsem rozpačitá, tu teda vůbec neznám. Nemyslíte polentu? Strouhanka je hrubá, nevím jak by mohla být instantní… Určitě to bude něco mezi nebem a zemí 🤔.

Ukázat další komentáře

Mohlo by se vám líbit

144
70

Videopřání Jíme Jinak 2022 – Uspořádejme si myšlenky

Čtěte více na toho téma

Vyzkoušejte také

Bezlepkový kváskový trdelník

Také se vám vždy na trzích sbíhají sliny na tradiční staročeský trdelník? Teď si ho můžete dopřát ve zdravé bezlepkové verzi, zcela bez cukru a živočišných...

Nepečený makový dortík s karamelem a švestkami

Jednoduchý a rychlý švestkový dortík 2 vrstev s domácím karamelem bez cukru, “želé” vrstvou ze švestek a drobenkou. Bez cukru, bílé mouky, vaje...
12
10

Švestkový chia koláč

Máte nadbytek švestek? Zkuste tento šťavnatý a přirozeně sladký koláček.
17

Tofu koláč s meruňkami a drobenkou

Tvarohový koláč s ovocem a drobenkou je česká klasika. V této verzi zcela bez mléčných výrobků, vajec i cukru, a navíc bez lepku. Můžete do něj použít jaké...
3
9

Makový koláč se švestkami

Kombinace švestek, máku a “tvarohu” dělá z tohoto koláče luxusní chuťový zážitek.
5
44

Cuketový perník (bez lepku)

Cuketový perník je velmi jednoduchý na přípravu a hodí se pro zpracování přebytků cukety. Perník je díky cuketě krásně vláčný a lépe stravitelný. Díky slož...