Krásný dort bez cukru, bez mléka, bez vajec i bez lepku. A chutná skvěle!

Ingredience

Na korpus:

  • 120g pohankové mouky
  • 120g jáhlové mouky
  • 300g ječného sladu (rýžového sirupu)
  • 160g rýžového oleje
  • 80g kukuřičné strouhanky
  • 25g prášku do pečiva bez fosfátů
  • 200g mletých vlašských ořechů
  • špetka soli
  • asi 400ml vody

Na jíšku:

  • 90g Alsanu
  • 90g kukuřičné mouky
  • 380ml obilného mléka

Na krém:

  • 250g Alsanu
  • 300g rýžového sirupu
  • 20g kakaa

Na čokoládu:

  • Hořká čokoláda
  • Rostlinná smetana

Dále pak:

  • marmeláda bez cukru
  • rum (nemusí být)
  • ovoce na ozdobu
  • vlašské ořechy na ozdobu

Postup

  1. Smícháme suroviny na korpus, a rozdělíme do dvou stejných dortových forem předem vymazaných a vysypaných moukou. Pečeme na 180 °C. 35 min. Necháme vychladnout
  2. Mezitím si umícháme jíšku, tak, že rozpustíme Alsan, pak vmícháme mouku, až se začne chytat na dno, zalijeme mlékem a mícháme aspoň 5 minut aby se mouka provařila. Hustou kaši necháme úplně vychladnout.
  3. Krém zhotovíme ze změklého Alsanu, rýžového sirupu a úplně studené jíšky. Nejlepší je rozmixovat mixérem, stačí tyčákem , aby v krému nebyly hrudky.
  4. Pokud chceme dvoubarevnou náplň, rozdělíme krém na dvě poloviny a do jedné vmícháme 20g kakaa.
  5. Vychladlé korpusy opatrně rozřízneme na půl. Nejde to úplně snadno, jsou nízké, vláčné a v bezlepku drobivější, ale jde to.
  6. Začneme vrstvit: korpus, pokapat rumem, potřít marmeládou, natřít 1/4 krému (pokud máme dvě barvy, tak 1/2 jedné barvy), druhý korpus, rum, marmeláda, 2/4 krému, třetí korpus, rum, marmeláda, 3/4, čtvrtý korpus, poslední čtvrtinu krému použijeme na potření boku dortu a posypeme na hrubo mletými ořechy.
  7. Na okraj dortu jsem dala půlky vlašáků, abych vytvořila jakýsi předěl a bariéru až budu nalévat čokoládu. Do té je dobré po rozpuštění přidat trochu smetany, aby nebyla vrstva úplně tuhá a dort šel krájet. Ještě do teplé polevy jsem dala ovoce na ozdobu.
  8. Samotné zdobení je variabilní a určitě si vymyslíte krásné kreace.
  9. Na doplnění talíře jsem pro mlsnou rodinu, stravující se klasicky, koupila kompromis v podobě rýžové šlehačky ve spreji a měla úspěch.
  10. Dobrou chuť :-)

Neuvěřitelných 13 cm v pase dole!

Iveta: Od začátku ledna mám 5 kg dole, díky...

Nemůžu si pomoct, ty jídla z kurzu jsou tak dobrá, že vylizuji talíře i hrnce…

Magda: Ahoj všichni, dnes uvařil manžel - zelí, bramborový knedlík a...

Jsem ráda, že jsem na vás narazila v pravou chvíli

Mayf: Dobrý den, jsem rada, že jsme na vás...

Jídlo je výborné, rychlé a léčí a navíc ušetřím na nákupech

Vherm: Ahoj všem, jsem 12. den v hubnutí do...

Děkujeme za mlíčko pro nekojené děti

Míla: Ahoj jíme jinak, chtěla bych vám poděkovat (hlavně) za...

Krásně vedený kurz (Michaela)

Michaela: Evi a spol, i já se přidávám s...

Zhubla jsem 20 kg (Jitkanec)

Jitkanec: Ahojte všichni, začala jsem vařit podle Jíme Jinak...

Všechny vaše recepty jsou úžasné

Bobina: Všechny vaše recepty, které jsem zatím vyzkoušela (hlavní...

Musím pořídit nový šatník – zhubla jsem z 60 na 53 kg!

Hanka: Jen jsem Vám chtěla poděkovat. V kurzu jsem...

Nikdy jsem tak ráda nevařila… až teď!

Jana: Nikdy jsem tak ráda nevařila jako nyní s...

Jídelníček z kurzu si můj muž velmi chválil, i když podobně vařím už 10 let

Evakostrnova: Jedlá sú fantastické, klobúk dole, varím podobné už...

Děkuji za vaši osvětu ohledně jídla a kurz zdarma

Andrea A.: Ráda bych Vám, vám všem, moc poděkovala...

S vámi je očista vždy příjemnější

Iva: Každý rok si říkám, že budu šetřit a...

Díky vám jsem začala po 20 letech snídat!

Duetka: Jídlo je úplně skvělé. Díky vám Evi konečně...
  1. Zdravím Ťa,
    plánujem túto tortu upiecť dcére do škôlky na narodeniny. Akurát neviem akú veľkú formu použiť na korpus… mám doma 3 veľkosti – 18cm , 20 a 26 :) ktorá bude najvhodnejšia? Ďakujem

  2. Milá Světýlko;), díky moc za skvělý recept. Jsme doma zvyklí mlsat spíše oříšky nebo sušené ovoce. Ale moje máma vždycky pekla novoroční dort a já na něj letos dostala obrovskou chuť. Upekla jsem proto ten podle Vás a sklidil úspěch. Jen jsem se chtěla zeptat, jestli byste neměla tip na nahrazení pohankové mouky. Zatímco naše děti jsou s pohankou v podobě, protože s ní vyrůstají, můj muž ji stále nepřišel na chuť. Dort mu chutná, ale kdyby tam byla např. rýžová mouka, určitě by si pochutnal více. Fungovala by? Nebo nějaká jiná? Tušíte? Předem díky za sdílení zkušeností.

    • Klárko, děkuji moc 🥰. Určitě je chutný se špaldovou moukou, dcera si ji vyloženě vyžádala.. Pokud jste bez lepku, tak úplně nevím 🤔, s rýžovou jsem nezkoušela, v jiných receptech moc nelepí, zkuste dát pohankové menší poměr, nebo vychytat méně chuťově výraznou.. Kvalitní je od Šmastrly… Nebo zkrátka zkuste pohankovou, jáhlovou a rýžovou stejným poměrem a uvidíte 😃. Ještě mě napadlo, jestli to manžel opravdu cítí a nebo jste mu prozradila že tam ta pohanka je, občas mají strávníci blok jen když ví co v jídle je 🤣

      • Milá Světýlko, děkuji moc za tip. Špaldovou mouku můžeme a máme rádi celá rodina, to je perfektní! A pohankovou mouku v dortu cítím i já. Což mi zrovna nevadí, jím ji ráda ve všech možných podobách. ;)

  3. Dort jsem upekla synovi k narozkam a musim říct ze je to bomba.Chutnal vsem a ze vsech receptu na zdrave dezerty ktere jsem vyzkousela tenhle vede na cele čáře.

  4. Zobrazit všech 12 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekPraktický seznam: kdy je která zelenina a ovoce v sezóně
Další článekBezová šťáva bez cukru