Krásný dort bez cukru, bez mléka, bez vajec i bez lepku. A chutná skvěle!

Ingredience

Na korpus:

  • 120g pohankové mouky
  • 120g jáhlové mouky
  • 300g ječného sladu (rýžového sirupu)
  • 160g rýžového oleje
  • 80g kukuřičné strouhanky
  • 25g prášku do pečiva bez fosfátů
  • 200g mletých vlašských ořechů
  • špetka soli
  • asi 400ml vody

Na jíšku:

  • 90g Alsanu
  • 90g kukuřičné mouky
  • 380ml obilného mléka

Na krém:

  • 250g Alsanu
  • 300g rýžového sirupu
  • 20g kakaa

Na čokoládu:

  • Hořká čokoláda
  • Rostlinná smetana

Dále pak:

  • marmeláda bez cukru
  • rum (nemusí být)
  • ovoce na ozdobu
  • vlašské ořechy na ozdobu

Postup

  1. Smícháme suroviny na korpus, a rozdělíme do dvou stejných dortových forem předem vymazaných a vysypaných moukou. Pečeme na 180 °C. 35 min. Necháme vychladnout
  2. Mezitím si umícháme jíšku, tak, že rozpustíme Alsan, pak vmícháme mouku, až se začne chytat na dno, zalijeme mlékem a mícháme aspoň 5 minut aby se mouka provařila. Hustou kaši necháme úplně vychladnout.
  3. Krém zhotovíme ze změklého Alsanu, rýžového sirupu a úplně studené jíšky. Nejlepší je rozmixovat mixérem, stačí tyčákem , aby v krému nebyly hrudky.
  4. Pokud chceme dvoubarevnou náplň, rozdělíme krém na dvě poloviny a do jedné vmícháme 20g kakaa.
  5. Vychladlé korpusy opatrně rozřízneme na půl. Nejde to úplně snadno, jsou nízké, vláčné a v bezlepku drobivější, ale jde to.
  6. Začneme vrstvit: korpus, pokapat rumem, potřít marmeládou, natřít 1/4 krému (pokud máme dvě barvy, tak 1/2 jedné barvy), druhý korpus, rum, marmeláda, 2/4 krému, třetí korpus, rum, marmeláda, 3/4, čtvrtý korpus, poslední čtvrtinu krému použijeme na potření boku dortu a posypeme na hrubo mletými ořechy.
  7. Na okraj dortu jsem dala půlky vlašáků, abych vytvořila jakýsi předěl a bariéru až budu nalévat čokoládu. Do té je dobré po rozpuštění přidat trochu smetany, aby nebyla vrstva úplně tuhá a dort šel krájet. Ještě do teplé polevy jsem dala ovoce na ozdobu.
  8. Samotné zdobení je variabilní a určitě si vymyslíte krásné kreace.
  9. Na doplnění talíře jsem pro mlsnou rodinu, stravující se klasicky, koupila kompromis v podobě rýžové šlehačky ve spreji a měla úspěch.
  10. Dobrou chuť :-)

Bolest kloubů je pryč (Hana)

Hana: Špatně se mi hýbalo s prsteníčkem na ruce...

3 kilá išli dolu, ale hlavne ma to baví (Darina)

Darina: Dobrý večer, dnes mám 13.deň kurzu. Priznám sa,...

Konečně vím, jak nahradit chuťově mléko a vejce

Ivetuska1: Od začátku kurzu už mám dvě kila dole....

Teším sa z každého vydareného jedla (Elen)

Elen: Som už na dôchodku a k tejto super...

Jíme jinak mi dává smysl

Palmate: Děkuji za váš kurz. Studuji čínskou medicínu a...

S manželem jsme dohromady zhubli 15 kg!

Zdeňka B.: Kurz i přes zdravotní obtíže, které mě...

Zhubla jsem 10 kg a zbavila se chuti na sladké (Eva)

Eva: Ahoj Evi. Stravuji se přes dva roky vegetariánsky...

Manžel bol najväčší oriešok (Eva)

Eva: Ahoj Evi:), moje deti majú 23 rokov (syn)...

Lepší než doktor

Mija: Krásný den všem, chtěla bych se poprvé podělit...

„denní menu“

Mám takový návrh či dotaz - nebylo by možné...

Konečně mám všechny informace na jednom místě

Jitka: Dobrý den, chtěla jsem vám moc poděkovat za...

Za týden co jíme jinak o čtyři kila méně

Merci 72: Krásné ráno děvčata. Chtěla bych Vám mockrát...

Upravil se mi cholesterol a zhubla jsem (Hana)

Hana: Ahoj Evi, opravdu to rychle uteklo a Jarní...

Jsem vděčná za tuto stravu

Iva: Tento druh stravy mě přináší velký kus klidu,...

5 kg pryč a výsledky krve perfektní (Ivana)

Ivana: Udělala jsem si s vámi podzimní detox, zhubla...

S vámi se cítím jako doma, doslova!

Michaela H. S.: Evka, mám zimomriavky po celom tele a...
  1. Tak jsem pekla dnes pro manžela k narozeninám. První pokus byl bezlepkový z toho, co dům dal, tedy mouka pohanková, kukuřičná, rýžová a slunečnicový olej. Zbytek dle receptu. A korpus nejdriv vyskočil, ale pak úplně spadnul a nešel vůbec dopect. Tedy podobný problém jako v příspěvku níže, tak skončil bohužel taky v koši. Jediné, co mě napadlo, že jsem možná dala moc vody (i když ani ne těch celých 400 ml). Nicméně nechtěla jsem to vzdát a dort jsem potřebovala, tak jsem zkusila druhý pokus, tentokrát radši „na jistotu“ z pšeničné mouky a mandlí, protože vlasaky došly. Dala jsem radši min vody a jen půlku prášku do pečiva. A moc se to povedlo, šlo to perfektně rozkrojit a pak opět poskládat. Krém je úplně super, využiju ho i na slepování perníčků teď o Vánocích. Nedávala jsem nakonec ani kakao ani čokoládu (už nebyl čas ani síla), tak z toho je nakonec takový hezký nahý dort s hroznem navrchu. Manžel si libuje, za mě taky super a určitě velice dobře použitelný recept na různé varianty (ořechový, s ovocem, s čokoládou atd). Příště určitě zkusím znovu ten bezlepkový originál a snad tomu přijdu na kloub:o)

  2. Dobrý večer Ivi, moc mě těší chvála❤️. Z instantní strouhanky jsem rozpačitá, tu teda vůbec neznám. Nemyslíte polentu? Strouhanka je hrubá, nevím jak by mohla být instantní… Určitě to bude něco mezi nebem a zemí 🤔.

    • Vazne je to kukuricna strouhanka instantni😊 Je hruba, ale asi ne tolik, jak bezna strouhanka. Prehmatla jsem se v obchode. Nejdriv jsem obvinovala mouku, ze jsem koupila jinou znacku…tim to nebylo. Ted mam v hledacku tu strouhanku. Musim to pokorit, tak dobry dort chci jeste nekdy jist😊

      • Jsem ráda že to nevzdáváte.😍👏. Vidím, že se už prodává kde co 🤣. Ať se do třetice podaří a pošlete fotečku 😉

  3. Dort je naprosto vyborny. Pekla jsem dvakrat s uspechem. Ale ted pri dalsim opakovani osvedceneho receptu vyhazuju uz treti korpus🤦‍♀️, protoze ho nemuzu vuhec dopect v troube a nejsem schopna prijit na pricinu. Jako posledni, co me napada je, ze jsem ted pouzila kukuricnou strouhanku instantni. Pouziva ji nekdo bezne a funguje mu to?

  4. Zdravím Ťa,
    plánujem túto tortu upiecť dcére do škôlky na narodeniny. Akurát neviem akú veľkú formu použiť na korpus… mám doma 3 veľkosti – 18cm , 20 a 26 :) ktorá bude najvhodnejšia? Ďakujem

  5. Milá Světýlko;), díky moc za skvělý recept. Jsme doma zvyklí mlsat spíše oříšky nebo sušené ovoce. Ale moje máma vždycky pekla novoroční dort a já na něj letos dostala obrovskou chuť. Upekla jsem proto ten podle Vás a sklidil úspěch. Jen jsem se chtěla zeptat, jestli byste neměla tip na nahrazení pohankové mouky. Zatímco naše děti jsou s pohankou v podobě, protože s ní vyrůstají, můj muž ji stále nepřišel na chuť. Dort mu chutná, ale kdyby tam byla např. rýžová mouka, určitě by si pochutnal více. Fungovala by? Nebo nějaká jiná? Tušíte? Předem díky za sdílení zkušeností.

    • Klárko, děkuji moc 🥰. Určitě je chutný se špaldovou moukou, dcera si ji vyloženě vyžádala.. Pokud jste bez lepku, tak úplně nevím 🤔, s rýžovou jsem nezkoušela, v jiných receptech moc nelepí, zkuste dát pohankové menší poměr, nebo vychytat méně chuťově výraznou.. Kvalitní je od Šmastrly… Nebo zkrátka zkuste pohankovou, jáhlovou a rýžovou stejným poměrem a uvidíte 😃. Ještě mě napadlo, jestli to manžel opravdu cítí a nebo jste mu prozradila že tam ta pohanka je, občas mají strávníci blok jen když ví co v jídle je 🤣

      • Milá Světýlko, děkuji moc za tip. Špaldovou mouku můžeme a máme rádi celá rodina, to je perfektní! A pohankovou mouku v dortu cítím i já. Což mi zrovna nevadí, jím ji ráda ve všech možných podobách. ;)

  6. Dort jsem upekla synovi k narozkam a musim říct ze je to bomba.Chutnal vsem a ze vsech receptu na zdrave dezerty ktere jsem vyzkousela tenhle vede na cele čáře.

  7. Vedela jsem, ze Tvuj recept bude opet skvely a taky ze jo! :)) Uzasny dort, vsem nam moc chutnal. :)

  8. Zobrazit všech 17 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekNepotřebuji léky na bolest ani na železo (Věra, 51 let)
Další článekJsem šťastná na všech úrovních (Jana, 40 let)